сряда, 9 декември 2015 г.

Започна обратното броене за нови избори

Това, че Радан Кънев оттегля подкрепата си за кабинета, а Христо Иванов подава оставка не е новина. Тук трябва да бъде ясно, че следващата стъпка е нови избори - друг път няма. Реформаторите ще се разцепят, но това няма също голямо значение, защото всички партии ще пострадат, дори считаните за неуязвими ДПС и ГЕРБ.
Въпросът е кой ще излезе в активна опозиция на статуквото - днес и сега. Затова казах снощи, че днес ще е ден Първи от ново обратно броене.
От гледна точка на очакванията за днешното гласуване - разбира се, че те бяха прекомерни - не може с гласовете на РБ и условна подкрепа на ГЕРБ да се прави конституционна реформа - просто математиката не излиза. В този смисъл резултатът от днешното гласуване бе предизвестен.
Може ли без тази реформа и другите реформи - не може.
Прокуратурата ще продължи да атакува членството ни в НАТО, правото да си ремонтираме самолетите, президента - тоест докато Кой? и опората му в прокуратурата не бъдат извадени от уравнението на нестабилността в държавата движение към по-добро не може да има.
КТБ грабежът е реализиран чрез прокуратурата - утре се готвят да потопят други банки и цели сектори, както и да преследват всеки друг недоволен. Вървим към мека диктатура. Тези сили са ключов фактор на уязвимостта ни в условията на хибридна война.
Дори и сега да не стане - новите избори са неизбежни.
Дневният ред на България е реформи и нищо друго - те не могат да бъдат подменени или заметени. Нито пък да бъдат фейквани - което със сигурност "здравите сили" сега ще се опитат да направят - медийно или като пиар. Едни ще отчетат успехи - като в енергетиката, други ще кажат, че са на прав път.
Нещата са на етап или реформираме или загиваме. И тъй като катастрофата не е избор, остават реформите. Ако не стават с този Парламент и правителство - следващото моля. Бързо. Личната съдба или интерес на лидерите не ме интересуват.
Разбира се СДС и ДБГ ще направят всичко възможно да останат във властта - но съдържанието на участието им е изчерпано. От Лукарски не се очаква нищо - той стигна върха в кариерното си развитие и освен "с връзки" в ново правителство трудно ще попадне, а електоралната тежест на СДС не нараства от неговото поведение.
ГЕРБ скоро ще се убеди, че им трябва нова легитимност чрез избори. В текущата патова ситуация - ако останат да висят на ДПС подкрепа ще ги постигне съдбата на всеки друг партньор в миналото - СДС, НДСВ и БСП  т.е. тотална маргинализация.
Няма лошо - новите избори дори и малко да променят ситуацията ще изчистят гюбрето - ненужните и маргинализирани посредници и ще изчистят фокуса на избирателите върху това кой е за и против реформите. Поне за просветената част.
Затова казах, че е много по-важно от днешното гласуване да се приеме закона за електронното гласуване. Там е разковничето за Промяната..
И последно - ако няма обществена енергия зад политическият процес, изборите няма да решат нищо.

Коментарите Ви се насърчават и ще бъдат публикуване без никакви бележки, но при следните ограничения - да не бъдат анонимни /маркират се като спам/, да не съдържат нецензурни изрази и да бъдат издържани в уважителен дух. Моля при препечатване да посочвате линк към блога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар