неделя, 13 декември 2015 г.

Не корете Москов и Борисов - съсредоточете се върху алтернативите. Енергия за промяна има

Не корете Москов - трудно е за човек да се лиши от власт, особено ако вървял към този път съзнателно. Но той се цели по-високо - затова ще търси министър заместник на Иванов. Съсредоточете се върху ключовия фактор - реформите. Ще видите, че и в здравната реформа компромисите ще се засилват, защото там Кой? също има лоби - търгове за лекарства, оборудване, лицензи за болници, погасяване на дългове и т.н. 
Шизофренията, която ни предлагат, е плод на шизофренна ситуация - ГЕРБ са уж зад реформите му по принцип, но бламират конкретни стъпки. 
ДСБ уж е в опозиция, пък общия блок в койта са РБ е управляващ!? Това няма начин да не експлоадира. 
Но да се върнем на реформите - нищо друго не е толкова важно - съмнявам се, че в тази шизофренна ситуация реформи са изобщо възможни. Бъдете сигурни, че пиарът на "реформаторите" в правителството ще ескалира експоненциално. Когато съдържение започва да куца, на преден план излиза формата и пиара. 
Нямам никакви особени политически или партийни предпочитания - държа анализът ми у да е професионален и на дистанция от собствения ми интерес.
До решението по Конституционната реформа имах всички основания да предполагам, че макар и бавно, със скрибуцане, но правителството върви в правилна посока. Отчитах и изключително тежката обстановка, защото задкулисието е твърде силно за да бъдем максималисти и крайни в отношението си към това правителство. Но е прав Евгени Дайнов - Цацаров - разбирай Пеевски надиграха Борисов. 

Причината не е друга, а че те остават зад кадър и си правят каквото си искат - премиерът няма кураж да се опълчи и те играят върху неговата слабост. Той мълчи по кражбите, тъй като корпулентният е успял да привлече дружки на премиера с които съвместно реализират схемите. Пеевски си е добре с негативите, той политическа кариера не прави, прави пари и купува влияние. 
Борисов обира негативите защото той е политическото тяло - и за негова беда не се вижда извън политиката и властта. Този страх да не излезе от властта, където да няма закрила или влияние, е негов устойчив кошмар - и другите добре познават и изпозват страховете му. 
На всичко отгоре допусна дори вътре в партията да се оформи достатъчно силна група от хора - заинтересовани от брокерство с Кой? - защото го кешират незабавно и в обеми, които им дават кураж да упорстват в схемите си. 

Забележете Кой? не е ултра егоист - той винаги оставя нещо и за други, гради коалиции по интерес както сред политиците, така и сред българските бизнес олигарси.  Виж с чуждестранните инвеститори има проблем, затова и напоследък няма никакви инвестиции - вижте как престижните ни хотели се изкупуват от български юнак инвеститори. Пещерци ще купят Хилтън, Арабджиев ще купи Кемпински. И ще наложат вкусовете се - скоро.
Показах схемата с горивата, банки, енергетика, строителство, митници, и т.н. - всички кешови центрове в страната се отчитат на Кой? и сие. 
Враговете на Борисов умеят да го ласкаят - колко умело балансирал, колко умело лавирал. Цветанов и Цацаров му свалят звезди, Първанов го подкрепя, обещават му безкрай изгоди в далаверите които се вършат около него, а той си остава един излъган самотник, който има все по-малко вяра в обкръжението си. Той е трагичен образ - не може да разпознае приятели от врагове. Тези на които залага ще го предадат първи. Нормално.
В края на тази пиеса - Бойко ще бъде down and out, а Кой? ще си наеме поредния ББ. Пеевски винаги има опцията за луксозна емиграция - Борисов не.Коментарите Ви се насърчават и ще бъдат публикуване без никакви бележки, но при следните ограничения - да не бъдат анонимни /маркират се като спам/, да не съдържат нецензурни изрази и да бъдат издържани в уважителен дух. Моля при препечатване да посочвате линк към блога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар