сряда, 2 декември 2015 г.

Москва: Ще отговорим на членството на Черна гора в НАТО

Кремъл щял да отговори на влизането на Черна гора в НАТО.
Това не е новина, тъй като вече се опита да отговори като организира протести по улиците на Подгорица. Хибридно - и до някъде успя - имаше безредици. Но вместо промяна, засили убедеността на ръководителите и политическия елит на тази държава, че евроатлантическото членство е неотложна потребност и щит срещу бъдещи размирици.
Но това е дежа вю.
В Москва имат устойчив проблем с разбирането на логиката, която кара бившите и съюзници и приятели до един да се стремят към ЕС и НАТО, не защото някой от Запад ги кара насила чрез дяволски манипулации на общественото съзнание, а защото сами искат. Особено на фона на случилото се с братска Украйна, източноевропейския и балкански елит няма никакви илюзии относно ползата и надеждността на това да бъдеш "приятел на Путин". Наблюдавайте това което става в Беларус, в Армения и в Казахстан.
Вижте какво Кремъл обещава като стимули в замяна - инвестиции, туристи, кеш, но то е малко, несигурно и неатрактивно, не на последно място защото касичката от която Кремъл финансира кампании по очароването на политически елити пресъхна. Примерът на случващото се в Крим е разтърсващ. Руските инвестиции също нямат значение, особено когато са политически. Зад тяхно рядко има съпровождащ внос на най-новите технологии, водещи управленски практики или разширяване на позициите на европейския пазар. 
Дори Джуканович, който беше силно про-руски политик се преориентира, защото и за него и за черногорския елит оставането в увиснало положение - нито в ЕС, нито в НАТО - не е вариант. Влизането на Черно гора в евроатлантическия съюз е поредния "удар в гърба" за президента Путин, особено на фона на огромните надежди за постоянна руска база на брега на Адриатическо море. 
До тук с мечтите. Кремъл така и не прозря, че атрактивността на руските гаранции за сигурност и предложения за развитие зависи от състоянието на руската икономика, на руската хазна и модел на развитие. Когато тенденциите са негативни, до и предложенията изглеждат недостоверни.
Кой лидер в Европа може да си помисли да "заеме" от Путин моделът му на управление, който катастрофира?
Черна гора ще бъде последвана и от другите страни в Западните Балкани, в това число и основната опора на Русия в региона - Сърбия.
В тези бурни времена и нестабилна среда в региона и в света, провокирана и от действия на руската страна, изгодата и възможността за неутрална или междинна позиция се изпари. Ако това е вярно за Швеция и Финландия, които са флагмани на неприсъединението и неутралитета, то какво да кажем за страните от Западните Балкани.
Членството на Черна гора ще помогне и за интеграцията на други страни от Западните Балкани в европейската и атлантическата общност, процеси в които България може и играе важна роля.

Няма коментари:

Публикуване на коментар