понеделник, 15 юни 2015 г.

Faktor.bg: Енергийни терзания - ще строим Белене или ще реформираме енергетика?

Терзанията по повод АЕЦ "Белене" не спират, включително с поредната информационна бомба, че тази година е последната година в която можем да рестартираме проекта за втора ядрена централа. Нямаше изобщо да обръщам внимание, ако не беше крайната степен на арогантността и конгинивния дисонанс, контрастиращи с реалния дневен ред на реформата в  енергийния сектор.

Затова и вместо да се занимаваме с конкретни, практични стъпки като интерконектори, газохранилища, проучване и добив, алтернативен внос от време на време избухваме информационно с гранд проекти за милиарди евро. А това е най-добрия и хитър начин да не правиш нищо и да реално да тъпчем на място. Точно в момента в който нещо може да се случи пускаш мюре - някаква свръхамбиция или мечта, които на практика "убива" реалното и постижимото.Едно е да растеш органично от малкото към голямото, към една мощност да добавиш друга, към една тръба нова, а съвсем друго е да убиваш нежно надеждите като си поставяш свръхзадачи и да влизаш в риск, който не може да се управлява. А междувременно да губиш доверието на партньори и на съюзници. Все пак да не забравяме - диверсифицираме от шест години, и нямаме нищо. А това не е плод на случайност, а на преднамереност. Да не се залъгваме.

В газовата сфера подобна гравитация раждат руските газови "потоци" - мобилизират всички минали и текущи посредници.

Класическият пример обаче е проекта Белене, но по неговия път вървят и проектите Бургас-Алекснадруполис, а в най-ново време и Южен поток

По темата АЕЦ "Белене" препоръчвам на постоянните генератор на инвеститиционни запъртъци, пък и на читателите следния набор от възможни обяснения - по избор.

Тезата е "времето изтича за АЕЦ "Белене". "Догодина ще бъде късно". Питам за кого времето изтича?

Ето Ви следните възможни обяснения - по Ваш избор

а. ще излезне решението на арбитража и ще бъде безпредметно за всякакво посредничество.
б. ще изтече срока на годността на проучванията, разрешението за площадката
в. ще се срине някакъв ключов индикатор за осъществимост, или до края на тази година ще се съхрани уникална пазарна ниша за реализация на енергията от втора ядрена централа
г.  ще лъсне "дупката" в НЕК и преди да бъде попълнена с нов държавен дълг ще се потърси отговорност, наказателна от инициаторите на АЕЦ "Белене"
д. ще се блокира или затрудни възможността за използване на руски ядрени технологии пред вид на ескалация на конфронтацията между Русия и Запада
е. ще загубите възможност за лобиране пред правителството във връзка с челния сблъсък с реалностите в енергетиката - излишъка на мощности, спад на потребление, обусловен от ръста на цените и тоталната битка за оцеляване. На български език това означава, че ще закриваме мощности, ако не можем да им намерим външно търсене. Щом АЕЦ "Козлодуй" работи на минимална мощност и потреблението пада до товар от 2000 МВт, което поставя на ръба балансирането на системата.
ж. правителството ще откаже да поеме крайната гаранция на ядрения риск след края на годината или ще приеме само до края. Кого заблуждават, че има такова чудо като споделен ядрен риск между държавата и частния инвеститор?  Какви са границите на застрахователните премии и каква отговорността на часника и на държавата в случай на ядерна авария, особено спрямо трети лица? И дилетантството си има праг.
з. има опасност правителството да откаже да финансира свързващата инфраструктура, за което се е съгласило тази година да го направи? Или някой друг ще стори същото вместо него?
и. ядрените централи ще поскъпнат през 2016 и затова трябва да бързаме.
к. внезапно ще ни сполети загуба на способност да разсъждаваме трезво или ще сменим правителството?
л. ще загубим възможността за кредитиране, свързано с наличието на уникален за годината "прозорец на възможност" - инвеститорът, като момчето от филма, ще си отиде. Имало готов инвеститор за 20 милиарда лева - е това вече си е диагноза? Да сте чували някога, някъде някой да говори за кредитиране на целия масраф срещу 51% дял на държавата и покриване на всички нейни разходи? Стига с дъвката Катар? Ако не знаете фондовете на тази страна се управляват изключително професионално от випусници на топ университети в САЩ и Западна Европа и там няма "политически" залитания - има пари - проект - пари прим. 

Изберете комбинацията която ще отговори на терзанията на главния частен ядрен енергетик на републиката, който досега ни докара милиард и половина евро загуби.

Ще строим АЕЦ "Белене" или ще рефорираме енергетиката? Време е за фокус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар