сряда, 3 юни 2015 г.

По повод на "затоплянето на отношенията", "черният списък" и реакциите у нас и в Европейския парламент

Истинският лидер на Европа
В отговор на запитвания по интепретациите и реакциите на Европейския парламент и на отделни български политици относно "черния" списък на Москва не виждам нещо ново, което да променя оценката на ситуацията.

В лицето на външния министър съм удовлетворен от реакцията по повод на забранителния списък. Няма нужда от повече реакции, но има нужда от преосмисляне на вектора и направлението в руско българските отношение, които след 2006 година определено поеха погрешна посока, чийто "плодове" берем сега.

Ако сме длъжни някому, то е на предишни поколения българи, руснаци, украинци, фини, румънци и други помогнали на България да се вдигне, но най-вече на съвременните българи за едностранчиво представените ключови моменти в българо-руските отношения. Длъжници сме на българските компании, които се стремят да "пробият" на руския пазар и които все още не са получили равен статут или равни възможности на онези, с които се ползват руските компании на наша територия.

Внушенията, че някой насила ни кара да прилагаме санкции има "двойно дъно", тъй като показва неразбиране на мотивите на европейските санкции и повода по който те бяха наложени. Българското правителство напълно и изцяло споделя становището на НАТО и ЕС, че е налице "анексия" на Крим и че руското правителство има пряко участие и отговорност за събитията в Източна Украйна. Налагането на санкции е съзнателна и безалтернативна мярка, която ние съналагаме, без да се извиняваме. При това не само в знак на солидарност, но и защото разбираме смъртоносната опасност на връщането към Студена война, към Европа на промяната на граници, визите и войните.

Канцлерът Меркел има доблестта и смелостта в присъствието на президента Путин да нарече анексията на Крим "незаконен и престъпен акт" - нещо което редица политически мъже се срамуват или не смеят да сторят.

В днешно интервю публикувано едновременно в канадското издание на "Глоуб енд Мейл" и лондонския "Таймс" Меркел отново нарече стореното от Кремъл в Крим "анексия" и "заплаха за световния ред".

Крайно време е българските политици да ориентират своите оценки и поведение по лидерите на Европа и да осъзнаят отговорностите ни не само като членове на ЕС и НАТО, но и като страна на фронтовата линия в този конфликт.

Заемането на "междинна" позиция не е признак на дипломатическо умение или желание да се понижат щетите от евентуална ескалациия. Място за "междинност" просто няма в условията на информационна и хибридна война, на която страната ни е обект.  Различните опити за дестабилизация на ситуацията в страната не са случаен продукт на обществена и политическа конюнктура.

Трябва да се подготвим за нов кръг от ескалация на напрежението и за горещо лято на изток. При тези условия традиционното снишаване само ще понижи стойността на досегашните ни усилия и авторитета на страната. В изчистване на своята позиция и ангажирането на обществото в дебата за оптималното ни поведение и за европейската ни идентичност да реализираме дългоотлагания преход към новото си европейски национално самосъзнание, което не е функция на вторична и едностранно интерпретирана историческа свързаност, а на осъзната модерност и собствен интерес.

Благодарен съм на европейските депутати и на ръководството на Европейския парламент за заетата позиция по темата за "черния списък" на руското външно министерство. Въпреки че, това не е добър знак, особено когато ограниченията се прилагат към дипломати, разбирам, че чрез този свой акт  Европейският парламент възлага на представителството на Русия към ЕК определена отговорност за създалата се ситуация.

Реакцията на водещите европейски лидери издава решителност, характер и най-вече защитава честта и достойнството на европейските граждани. Не на участниците в този списък като отделни политици,  бизнесмени, дипломати и изследователи, каквито по отделно сме, а на всеки един от нас в най-високото ни качество на европейски граждани.

В трудни времена като днешните трябва характер, визия и решителност, а не следване на релефа на удобството и двусмисленост.

Канцлерът Меркел го показа по недвусмислен начин.

2 коментара:

  1. Респект, г-н Василев! Всичко, което пишете, може да служи за ориентир в сложната международна обстановка. Поне за мен е така. Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления г-н Василев, надявам се хората отговорни за формирането на позицията и политиката на страната ни ако не могат да се справят сами да имат разума поне да четат статиите Ви и да се допитват то хора като вас.

    ОтговорИзтриване