четвъртък, 11 юни 2015 г.

История пред очите ни: За първи път от 40 години САЩ изпревариха Саудитска Арабия и Русия в добива на нефт

Голямата новина от вчера в света на енергетиката е, че за първи път от 40 години САЩ изпревариха Саудитска Арабия и Русия в добива на суров нефт!?!

Благодарение на шистовия нефт и газ и фракинга. Който отрекохме у нас преди дори да имаме обективна информация. Това се ролите в историята - едните, които развиват технологии и иновации и стават все по-развити и все по-богати и други, които се возят на задната скамейка на Историята маскирайки своята посредственост и нерешителност в тревога за абстрактни идеали - Чисто Небе, Чиста Земя, Чисти Води. Да сте чули Армагедон да е настъпил в САЩ?
Няма и да чуете.

Както би казал "другаря Живков" : "Да ни е честито, другари и другарки, последното място".

И да не забравямe да благодарим на хората които развиват новите технологии в сферата на проучването и добива за сполетялото ни и споделено благоденствие

а. по-ниските цени на бензина и парното  - само с български условности може да се обясни защо вътрешните цени не падат колкото би трябвало

б. за това, че Газпром няма монопол и започна дасе държи по-пазарно и адекватно, включително и да се бори за пазарните си ниши. Още го прави както може - по традиция  силово и често тромаво, но има хоризонт за промяна. Призна спот търговията и започна "доброволно" да намалява цените.

в. затова, че и България бе включена в картата на перспективните за добив райони - както он шор така и оф шор. .Но това е само възможност, никой не ни задължава. Ако искаме. Ако не, никой няма да ни насилва.

г. затова, че прередиха геополитическите карти и позволиха на държавите вносители на енергосуровини да се преборят с едностранните зависимости и диктата на добиващите страни.

Да не си мислите, че Газпром или който и да било друг производител щеше да намали цените на природния газ или нефтените компании на бензина и дизела, ако не беше пресинга върху цените на природния газ и излишъка от суров нефт в глобален мащаб. Тази тенденция най-осезаемо се усеща в Азия, но и всеки българин може да направи за себе си сравнението като отиде на бензиноколонката или отиде да си плаща сметката за газ и парно. И ножицата с цените на електрическата енергия ще става все по-голяма в полза на отопляващите се парно и на газ.

Още две цифри - от намалението на цената на нефтените деривативи със средно 10% /защо не е повече вече казах/ в бюджета на българските домакинства и промишленост са останали най-малкото милиард евро в повече - пари, които можем да спестим или да изразходваме по наше усмотрение. Сумата би била значително по-голяма, ако можехме да изчистим излишните транзакционни разходи, които не ни позволяват да се възползваме в пълен размер от намалението на цените на енергосуровините на международния пазар.

И втората цифра -САЩ станаха първи не днес, а преди две години - днес само отчитаме историята. Те задържат тази позиция и днес в условията на намалена цена на суровния нефт, в допълнение най-масово търгувания бренд в САЩ WTI e значително под котировките на европейския Брент. Не се сбъднаха прогнозите за срив на шистовия добив, дори при затваряне на близо половината от сондажните платформи за последната година и половина. Това е вероятно най-яркото доказателство, че в света на нефта и газа тенденциите се определят от технологиите и иновациите.

Очаква се до края на годината или най-късно в началото на следващата година да започне износ на суров нефт и природен газ от САЩ, което ще подобри икономиката на добива на нефта в страната - още една предпоставка за устойчивост на първенството като производител, дори при по-ниски ценовите равнища на борсите.

Икономиките, които базират развитието си на технологии и иновации имат много по-устойчива, адаптивна и в последна сметка конкурентна структура, отколкото екстензивните базирани на копирането, подражателството и на монополните ренти.

И накрая добрата новина - най-хубавото тепърва предстои. От края на годината на глобалния пазар започват да навлизат огромни количества ВПГ газ, който ще пренасити пазарите и ще направи продавачите по-благосклонни към потребителите.

Ние ще регистрираме чуждите успехи.

Историята ни дели на две групи хора - тези които я правят и тези които я консумират. Последните плащат големите общи сметки, в това число и премиите за първопроходство на първите.

Познайте ние от коя група сме?

Няма коментари:

Публикуване на коментар