петък, 5 юни 2015 г.

Криза от юг, криза от Изток, криза от Юг - със снишение няма да минем


Въпреки, че ситуацията около съседна Гърция е в жанра "развиваща се криза", изглежда навлизаме в пореден пик с всички изгледи Сириза да завлече страната на дъното. Свидетелство за това е речта на Ципрас днес и реалната парспектива от нови избори и кръг от нищоправене, което ще довърши икономика и гръцкия бюджет. Все още политическият елит си въобразява, че може да играе с плащанията по дълга и да спечели в играта "на ръба". Това е възможно печеливш ход, ако се разполага с някакъв изключителен и извънреден канал за финансиране с нова ликвидност, без която  банковата система и държавата ще колабират.

Защото гърците теглят със скорост от 700 милиона на ден - данните са за днес.

Липсата на новина за постигнато решение изнервя пазарите и депозитантите, които теглят и превеждат зад граница. Икономиката се срива. Единствената причина банките да не са "обърнали коремчета" е "спешната ликвидна помощ" - ELA за Гърция , основно от ЕЦБ в размер на 80 милиарда, но това което е останало са не повече от 800 милиона евро. Технически нещата са изяснени - страната е в технически фалит, и само изкуственото дишане отвън я поддържа. Дори да спре да плаща навън - постъпленията в бюджета не са достатъчни за да покрият разточителствата на държавата и на социалната система.

Сириза може да спечели всички избори, може да се радва на пълно единодушие в Парламента - но решение в самата Гърция няма, нито пари. Опитът да се изиграе "руската карта" е обречен на неуспех - гръцкият модел иска финансови вливания, които Русия не може да си позволи. Не случайно Шойбле демонстративно насърчи Ципрас да иска и да получи пари от Русия.

За нас се очертава трудна среда за балансиране - криза от Изток, криза от Юг, криза от Запад. Със снишаване няма да стане - трябва ни план за действие в извънредна ситуация в случай на едновременно влошаване на ситуацията в повече от една посока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар