събота, 9 май 2015 г.

Газопроводът "Алтай" - преподписани рамкови условия вместо договор

Текущ анализ от новинарската лента - Алексей Милер и вице-президентът на Китайската национална нефтогазова корпорация (CNPC) Ван Дун Цзин подписаха споразумение за основните условия (term sheet) за доставка на природен газ от Русия в Китай по газопровода "Алтай".

През ноември 2014 года между двете компании вече бе подписано рамково споразумение за този газопровод, като началните доставки бяха договорени в обем от 30 милиарда долара с идея, че могат да бъдат увеличени до 100 милиарда кубически метра годишно.


Основната идея на газопровода "Алтай" и на подписването на договора по време на посещението на китайския президент бе Владимир Путин да получи стратегически коз в преговорите с Европейската комисия по повод на претенциите за нарушаване на анти-тръстовото законодателство на ЕС. Идеята бе да се докаже способността на руската газова компания до 2020 да пренасочва количества от европейския към китайския газов пазар.

Пак през 2014 година Китай и Русия сключиха сделката за "Силата на Сибир" за доставки по източния маршрут. За осигуряване на инфомационната достоверност и решимостта на руския газов гигант да играе "твърдо" бе пуснато съобщението, че Газпром започва сондажни работи в ключовото за реализация на проекта Чаядинско находище. 

Новината, че вместо договор е подписано по-разширено рамкото споразумение вероятно е границата на взаимните компромиси, тъй като Китай няма нужда да бърза по темата, особено когато играта срещу ЕС загрубява. Но в същото време не желае да изглежда некооперативен, още повече, когато си осигурява допълнителна възможност без да дава нищо. 

Още повече, че цените на азиатския пазар паднаха значително, дори под тези в Европа, което опроверга икономическата логика на пренасочването на значителни газови потоци и още повече изразходването на повече от $10 милиарда без ясен смисъл.

Моля при препечатване, копиране или цитиране да се позовавате на линк към оригинала

Няма коментари:

Публикуване на коментар