сряда, 13 май 2015 г.

КТБ - джинът вън от бутилката? Олигархичен канибализъм в действие.

КТБ - Комисията на НС разчопли отгоре и стана страшно. Очаквайте прокуратурата да се намеси, да привика квесторите и .... всичко да стане следствена тайна. Банкова вече не може да бъде. Обществена още по-малко. Хората бързо се ориентират, когато огънят на медиите се съсредоточава по-малката "истина" за преференциалните лихви, които са предоговорени - чийто сумарен ефект е от близо 100 милиона евро. Не, че е мало важно, напротив именно вкарването на пръстта в раната накара хората, които си мислеха, че са се измъкнали да проговорят. И все пак "голямата" истината - къде изчезнаха милиардите остава на дневен ред.

Иначе "разкритията" на квестори и за участието на Пеевски не се неочаквани - просто сега знаем имената на носителите. Кой? трудно може да удържи фронта, защото хората ще спасяват кожата си в този "заговор".

Не само Цветан Василев е опасен, Целият УС на БНБ и Искров също могат да заговорят, защото нямат защита срещу евентуално разследване, А няма как да не се стигна до там, защото разкритията ще набъбнат. За да се защитят, ще трябва да посочат източника на натиск. Знае се, че прокуратурата упражни изключителен натиск за да принуди БНБ да смени позицията, че банката е здрава. Ангажира се и сама стартира цялата сага с разследванията за убийства, изпращането на полицаи и т.н. - така тя изиграла ключова роля за атаката срещу банката и за режима на специален надзор, която вместо да потърси път оздравяване я затвори. 

Да не говорим за квесторите - те милите, така и не разбраха, че обслужват чужди интереси и са бушон. Или опашка, която всеки момент може да се отреже. Особено казусът с подменените договори, което е елементарно за установяване. Дано останат живи.

Прокуратурата може да се опита да арестува и накара да замълчат доста хора, ангажирани в казуса КТБ, но не може да арестува всички, защото накрая сама ще трябва да бъде разследвана - както вървят нещата. А редицита на хората извън конрол става все по-дълга и широка.

В признак на отчаяние сега спешно лансират тезата, че банката не била банка и че Пеевски нямал нищо общо с КТБ. Цесии за милиони, да не говорим за това, че проблемът от КТБ е пренесен в друга банка - поне политическия риск. Това вече дори не е смешно.

КТБ ще смени съдебната система и е най-добрият лост за реформите у нас. Поне като информационен фон. Но Кой? ще реагира - болезнено - включително чрез опити за дестабилизация.

Можем спокойно да наречем този етап - олигархичен канибализъм. Тук имам пред вид не само бизнес, а най-вече политическите олигарси.

Трусовете предстоят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар