понеделник, 20 април 2015 г.

Къде са "източените" пари в КТБ - източват ги пред нас "на живо"

Вече писах за счетоводните трикове с които нескопосано "доказаха", че от КТБ са източени 4.2 милиарда лева. След това се усетиха, че сумата е прекалено голяма за българските мащаби и вкараха тезата за несъстоятелността в рамките на по-допустими суми.

Както и преди съм предупреждавал - свидетели сме на един огромен илюзионистки спектакъл - банката се ограбва "на живо" пред очите ни, а ни карат да вярваме, че някой някога е източил банката и сега парите са в офшорни сметки.

В същност става дума за предварителна игра с обезценката на активите на ключови предприятия, които формират над 80% от обявения за проблемен кредитен портфейл на банката.

Тъй като друг ход освен обявяването в несъстоятелност от съда на КТБ няма затова следва да съсредоточим основното си внимание върху избора на нов Управител на БНБ на мястото на Иван Искров, защото няма съмнение, че с решението на съда се изчерпва и ролята му в този скандал. Вариантите не са много, но е важно да се види дали ще има нов човек отвън или ще се търси нов "Иван Искров" за да продължи започнатото дело по разграбването на активите.

С голяма доза сигурност може да се твърди, че прегрешенията на Цветан Василев в тази насока вероятно има и те се измерват със стотици милиони лева. На фона на случващото се в момента и подготвения трансфер на "свръхевтини" активи към подходящи хора, нищо чудно той да се окаже относително дребен играч.

Случващото се ми напомня на най-дивите времена на първоначално натрупване на капитали у нас, което в случая вероятно е последен шанс за обсебване на чужда собственост без правила и на гърба на данъкоплатеца. Прочетете интервюто на бившия изпълнителен директор Илиан Зафиров в Медиапул и на бившия шеф на надзора Цветан Гунев - гледайте фактологията на изложеното от тях, не толкова интерпретациите. Може и да дисконтирате за евентуален конфликт на интерес, но двамата дават много вярна картина на всичко онова което чрез кредити от КТБ е било финансирано и което може да бъде придобито. За десетки стратегически предприятия, които на времето позволиха на Цветан Василев да се хвали, че контролира активи, които произвеждат 10% от БВП на България. Самият той извежда тезата си, че дадения му от БНБ лиценз за универсална банка не го е ограничавал в извършването на сделки чрез специални дружества, което не прави бизнес модела му порочен.

Описаният сценарий с обезценката на активите бе добре описан, в това число и в мои предишни писания.

Не търсете в офшорни сметки изчезналите пари от КТБ - там ще намерите безконтролни кредити на други банки у нас. Но основната част от "изчезналата стойност" в КТБ са именно там - в радикална, произволна и манипулируема обезценка на активи, т.е. кредити на КТБ. Няма нужда от сложни операции на финансовото разузнаване или наемане на крупна международна разследваща фирма - доказателството са текущите счетоводните и финасови отчети. Поглеждате с колко са обезценени тези активи, виждате основанието /субективно чрез произволна промяна в методика/ и на края виждате новите балансови числа и как в процеса на тази трансформация са изчезнали няколко виртуални милиарди.

След това ще видим заедно как същите активи, придобити чрез форсирани продажби от синдици ще възкръснат в ръцете на новите собственици. Дори и да минат през публичен търг - липсата на платежоспособно търсене и форсираното им предлагане в депресирана среда няма как да произведе близки до справедливите към момента на функционирането на банката пазарни стойности.  В едни случаи самите кредитирани лица - примерно медиите финансирани чрез заеми ще могат да се откупят за една десета от кредита /този сценарий е подходящ за една телевизия и няколко вестника/, в други мениджерите на предприятията ще използват кешовите потоци за да финансират покупката им по силно обезценена цена /мениджърска или прикрита като такава покупка/. Това е любимата схема на кръга атакувал банката - няма нужда от големи суми или големи имена - просто вкарваш свои хора в управлението и активите падат сами.

Няма да минат и един - два месеца преди да установите отново там, в актуализираните финансови отчети, същите активи възкръснали със съвършено нова стойност и новите собственици като в приказките оказали се милионери. Досущ като през 90-е години.

Междувременно ще се разгръща медийно тезата за източената банка от окончателно сатанизирания Цветан Василев.

Лошото на този сценарий, че дори и да изберат верен продължител на делото в лицето на новия управител на БНБ, нещата отиват на международен съд. В Европейската комисия и Европейската централна банка също добре знаят за какво става реч.

Затова за пореден път предлагам, така и така сметката ще платим ние - нека държавата да вземе всичко и отнеме плячката от хищниците на активите на КТБ.

1 коментар:

  1. Съвсем точно изложено. Има ли кой да чуе ? Страхувам се, че ако под "държавата" се разбира правителството, то много голяма разлика с "хищниците" няма.

    ОтговорИзтриване