петък, 3 април 2015 г.

ТВ7 - острие в хибридната война - последствията за националната сигурност и КТБ

Заглавието се получи по-дълго, но е странно, че докато за Виваком мнозина са наясно с последствията за националната сигурност и институциите се задействаха, включително с наложения запор, а ТВ7 нещата изглеждат "заспали".

Не трябва да храним никаква илюзия - някой иска чрез придобиване за "едно евро" да вкара на възможно най-малка цена и за сметка на кредиторите на КТБ острие в чужда хибридна информационна война. Само това е достатъчно за да ангажира системите за защита на националната сигурност, но изглежда поне на пръв поглед няма видима реакция.

За това, че се реализира елементарна схема с "гръцки" посредник на руски капитали и влияние, няма съмнение. Не е тайна, че значителни капитали на Кремъл чрез конкретни бизнесмени, сред които е Константин Малофеев, участваха във финансирането на "победата" на Сириза в Гърция. Идеята, че гръцки бизесмен ще тръгне да поема компания със стотици милиони евро дългове за да ги върне на кредиторите и да на направи ТВ7 печеливша е за наивници.

Не е толкова трудно да се съзрат контурите на стратегия за медийно обслужване на новите политически проекти на Кремъл, в това число и най-новия за българската Сириза. Телевизия Атака е твърде слаба като влияние и инструмент за масово обществено въздействие.

Но докато при Виваком и други компании НАП се задейства и блокира сделката, при ТВ7 има някакво объркване и вероятно опити за политически заслон зад кадър, защото прокуратурата, НАП, пък и други държавни институции, които могат да блокират сделката бездействуват.

ТВ7 е финансирана с огромни кредити, най-вече от КТБ, които днес представляват съществена част от масата на несъстоятелността - респективно от възможноста вложители и кредитори да си върнат парите. Подобни сделки "за едно евро" както при поставеното лице Луврие са христоматиен пример за източване на банката., защото никой няма намерение да връща кредитите.

ТВ7 не обслужва дълговете си, дължи огромни суми на държавата, което я поставя в режим на практическа несъстоятелност. Известно е задължението на всеки управител да поиска подобна процедура при невъзможност да погасява задълженията към кредиторите си. Тук трикът, с който искат да "заметат" следите е междинната компания или офшорките, през които сега продават ТВ7 да изиграят ролята на бушон, който поеме върху себе си дълговете и евентуално фалира, докато новия собственик се окаже с развързани ръце и започне на "чисто". За едно евро. Държавата, вложителите и кредиторите - в това число Фонда за гарантиране на влоговете - всички ще пием дружно "студена вода" докато някой вкарва стратегическо информационно оръжие в хибридната война, която се води у нас.

Стои открит и въпросът за лиценза за ТВ7 като национален ТВ канал.

Временните синдици, НАП, службите са на ход. Ако някой трябва да придобива активите на ТВ7, то това са синдиците на КТБ и тогава нека да я продават в открит търг при осребряване на масата на несъстоятелността. Ако държавата се задвижи за Виваком, защо не го направи за ТВ7? 

Да не би опасността да е по-малка? Въпроси, които чакат своя отговор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар