вторник, 7 април 2015 г.

iNews.bg: Анатомия на поредна манипулация с източник РИА "Новости"

Пиарите на Газпром не остават място за двусмисленност, но докато в България не се задвижи местната "пета" колона ефектът от тази снимка е нулев
Това, че РИА "Новости" отразява Дачич и срещата на заобикалящите България не е никаква изненада. Има толкова много случаи в които руската агенция се оказвала в епицентъра на поредното руско пропагандно усилие, че вече не си струва да ги броя. Помня на времето как се опитаха да ни заблудят, че загиналата при употребата на нервнопаралитичен газ от руските спецчасти в Норд-Ост Румяна Узунова била видяна на празненство у приятели в Москва. А моите колеги бяха я открили в една от болниците, където отвеждаха жертвите. За това не ми е трудно да разпозная пропагандата от новинарската работа. Не само аз, но и колегите.

Полезното в случая, че по отразяването на тази "новина" от руската информационна агенция, човек може да си състави добра карта на "активите" в информационната хибридна война на Кремъл в България. Защото внушенията, че забележете, не Русия, а Европа заобикаля България, напомнят на най-ярките примери на Гьобелс - усилена до кресчендо и упорито повтаряна неистина.

Идеята е незапознатите в България да скочат срещу правителството и проевропейските кръгове, че неблагодарната Европа ни заобикаля, въпреки, че всичко сторено по Южен поток. Сега ще ни заобиколят през Турция и Гърция и "накажат" за непокорството. И в този заговор на съседите, в най-добрите традиции на Междусъюзническата война, Сърбия, Македония и Гърция - с величайшата опека на Кремъл - ще покажат кукиш на ЕС, като налеят вода в руската мелница. Наративът е, че докато ние сме солиарни с Европа, съседите играят самостоятелно и печелят, като пренебрегнат призивите на Брюксел са не само лишени от смисъл, но и издават известна степен отчаяние на политинженеринговите експерти в Москва.Първо, защото самата Турция постави турски поток в неизвестност по отношение евентуалния срок на реализация. Ако нещата в Турция куцат всякакви "упражнения" по политическа виртуалност издишат. Второ, ако Газпром изобщо може да реализира някакъв транзит, то това е не по целева, построена и притежавана от него инфраструктура, а по ТАП или друга паралелна инфраструктура. Трето, Ако Газпром играе "трета страна" по съществуваща инфраструктура през Гърция претенцията, че може да транзитира огромните количества по този маршрут започва явно и силно да олеква. Колкото Газпром може да транзитира по ОПАЛ, толкова ще може да транзитира по ТАП, когато и изобщо ако се построи. Преценете сами какви са капацитетите на ТАП и претенциите на Газпром за над 40 милиарда кубически метра транзит след Гърция, при това под 50% от капацитета на тръбата.
Няма и грам идея за доказтелствена част за осъществимост на проект, за финансиране, за потребление. Типично по имперски, без грижа за детайли - глобалната картина - възторг и прилагателни - съществителните липсват.
Това е логиката на опорните точки в хибридната война. Ще познаете местните "войници" по ехото, което осигуряват на тези полусварени политзаготовки от Москва.
Само и единствено политици и медии, неизкушени в тривията на проектното управление, които искат да направят новина и извлекат някакъв политически дивидент от радикално свитата откъм финансова състоятелност руска държавна или корпоративна хазна, могат да сторят това.
Бъдете сигурни сега българските адепти на Кремъл ще нададат вой в стил "Паникоского бьют".- караул, заобикалят ни, губим пари, влияние.
Без паника, господа.
Имаме практичен дневен ред и неща които трябва да свършим - повечето сами, но и част с нашите партньори и съседи. Не можем да променим желанието на Газпром и Кремъл да губят клиенти и пазари. Но можем да направим така, че България да бъде свързана с газовите пазари на всички свои съседи и да може да бъде конкуренти за всеки входящ и изходящ газов поток в региона.
Другото е политическа суета и виртуална реалност, която някой много иска да представи за действителност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар