събота, 18 април 2015 г.

iNews: Руснаците идват, не идват. За ползите от пасуването по време на информационна война


В началото на месеца ни заляха с вестта, че сме изправени пред провала на туристическия сезон, защото - ужас, руснаците не правят резервации и няма да дойдат. Обидили сме стратегически Ръководството и сега те ни отмъщават.

Политиците се надпреварваха да критикуват българското правителството, че нищоправело, а заради позицията ни да придържаме към евроатлантизма сме губили милиарди в кеш и бъдеще като перспектива.

Вчера всекидневник, който доскоро тръбеше за загубата на сезона, излезна с коренно противоположно заглавие "руснаците идват" - сезонатъ е спасен!!!

А работата е много проста - не можете да обясните нещата нито с политика, дори геополитика. Става с обективни анализи и спокоен, равновесен поглед. Достатъчно е да гледаме курса на рублата и по него да се ориентираме и бъдете сигурни, че ще прогнозите Ви ще бъдат по-точни. Ако рублата се задържи на сегашните нива - ще има руснаци, ако тръгне пак нагоре и стигне и надвиши 70 рубли - защото в летния сезон търсенето на чуждестранна валута в Русия се заслива- ще има спад. По същия начин ще реагираме и ние към доларови туристически пазари, ако курсът на долара рязко се повиши.

Колкото и голям да им е патриотизма и желанието на руснаците да защитят Путин от "клеветите" на Запада, като ни нанасят контрасанкции с неидването си, животът се движи от правила и логика, които никой декрет или Вожд не могат да отменят. Каквито и забрани и ограничения да налагат руските власти на държавните служители за да не пътуват навън, за да не изнасят валута - семействата и особено децата си искат своето. Крим не е никаква алтернатива. Плажовете са хубави, но инфраструктурата и най-вече обслужването са в съветско време.

Същото е и с пазара на недвижимостите - само 70 души от Думата и Съвета на федерациите са "признали" че са купили недвижимости зад граница. В техния списък България се конкурира с Испания. И познайте колко от тях са продали имотите си за да изпълнят патриотичната заръка и колко са ги прехвърлили на роднини!?

И тук се опитаха да ни стресират с пъклени последствия за нас - караул, ужас - 1500 имота били обявени за продажба от руснаци. И тази откровена глупост се повтаря от сериозни хора. Достатъчно е да видят каква част са тези предложения от общите търгувани сделки и ще установят, че няма нищо страшно ако 2-4 процента от имотите,купени от руснаци се предлагат за продан. Нулева интрига - дори мисля, че процентът е занижен. Дори да има увеличение е естествено, че при този спад на рублата е нормално руските граждани да излизат от инвестиция зад граница за да закърпят семейните финанси.

На тазседмичната си пресконференция президентът Путин представи една паралелна реалност на тази, която наблюдаваме. Един от малкото пунктове, при които той прояви себе си бе потвърждението, че Русия възнамерява и занапред да се намесва силово навсякъде където  прецени, че са нарушени правата на русккоезичното население /подобна терминология в международните отношения е прецедент/.

Сигурен съм, че руските граждани у нас си дават сметка каква мечешка услуга им правят от Кремъл с подобна "загриженост". Малко вероятно е руските "зелени" човечета да тръгнат към Испания или Великобритания, но властите на Прибалтика и черноморските държави са с едно на ум.

Крайно време е по отношение на дезинформационната канонада от Кремъл с поддръжка на местната пета колона да прилагаме тактиката на шопа спрямо работата - да отлагаме, докато отмине желанието да реагираме.

Добрата новина е, че инфокампанията срещу България олеква все повече, особено на фона на самоопроверженията за неминуем провал на сезона като контрасанкция срещу нас.

Най-накрая в Москва се усетиха, че с неразчетените си действия "ен гро" спрямо България руските чиновници наказват най-силно частта от българското население, която най-много им симпатизира - тези които правят бизнес с Русия.

Горе от ума.

1 коментар: