четвъртък, 1 декември 2016 г.

Фактор : Нинова - Решетников един от двамата лъже - Вие решете на кого да вярвате

Гледах Нинова сутринта и опитите и да "приключи завинаги" случая Решетников. Нито го приключи, нито завинаги. Не и завиждам, няма полезни ходове. Но има надеждата случаят да затихне. Което няма как да стане, поне до парламентарните избори..
Първо, както и предвиждах стигна се до ситуация "дума срещу дума". Ние с Вас не сме присъствували на срещите им и няма как да знаем. Хората, които са присъствали, вероятно ще мълчат, без да е сигурно. Интересното в случая, че Решетников не е нов играч на балканската сцена - той има срещи с много повече политици у нас, отколкото можете да си представите.
За да не гадаете, през последните години, се е срещал с почти всички актуални политически лидери у нас - и на власт, и в опозиция и в сараите. Неговите пребивавания у нас протичат много интересно. И за резултатите се докладва лично на президента Путин.
За да не бъда разбран погрешно - руското ръководство има право да изпраща който си иска, да провежда каквато си иска политика и да ангажира със своите планове всеки български политик. Нашата с Вас работа е да гледаме тези лидери да не подменят националните ни с техните лични или групови интереси. За тях парите, сараите и хотелите, за нас дълговете.
Каквито и опити да са направени за уреждане на скандала Нинова-Решетников "по дипломитически канали" - разбирай през посолството тук и чрез "топлите връзки" - щетата е причинена - Нинова нарече Решетников в ефир "лъжец", другите епитите и внушения ги спестявам..
Всеки може да остане със своята вяра /както Илиана Йотова препоръча/ дали да вярвате на Нинова или не. Хубавото е, че тя разбра, че кариерата и може да приключи преди да е стартирала.
Второ, - личи си, че е паднало дълго обмисляне как да се реагира, дори е ползвана помощта на съветници отвън. Тяхна е идеята да спасят Нинова като флиртуват с идеята да я представят за жертва на хибридна атака на Москва. Идеята на този подход е проста - това класически контрол на щетите в реално време и задачата е да прекъснат развитието на скандала веднага. След това ще оправят каквото са надробили с последващи уверения и послания към Москва. Хората забравят, Нинова отново "на коня" и преследва победата на парламентарните избори, която е обещала на Москва. Това е важното и главното.
Разчитат, че Решетников е "бита карта", защото е уволнен и че могат да представят силен аргумент, че могат да обърнат нещата в България с победата на техния кандидат на президентските избори. Проблемът в този подход е, че само "полезен идиот" може да вярва, че Нинова не е знаела в какво влиза и не е играла с открити карти пред руснаците още по време на посещението си в Москва с Първанов. Прекрасно зная как протичат подобни посещения на политически лидери, кои са дежурните адресати за срещи и без особени затруднения мога да си представя кръга от въпроси, които са засегнати. Защото зная, че в тях рутината е повече от иновациите. Нищо, че от десет години не съм в Москва, а сега дори имам забрана да я посещавам. За разлика от България в Русия има принципи, утвърдени практики, цели и интереси, които се отстояват - няма промяна и в методите на политиката и спрямо България с изключение на хибридността, но и тя не е тотална новост. Пък и със сигурност не е била централна тема в разговорите на Първанов и Нинова там.
Притчата, че едва ли не е знаела с кого говори /за Решетников става дума/, и че са били много хора и е нямало "тежест" казаното оставям за читателите да преценят.
Трето, Нинова трябва да съзнава, че тя излъга в проверяемата част от твърденията. Отначало, при предишното си интервю, се опита да премине с бръснещ полет над темата като внуши, че и в Москва и във Вашингтон е приета и е водила разговори. Контекстът беше, че няма проблем и противоречия между това да е за НАТО и ЕС, едновременно с това да признава Крим и да тръби, че е за премахване на санкциите срещу Русия.. Лъжа е, че била във Вашингтон за среща с когото и да било, а е била на частно посещение. Тоест идеята, че балансира и е независима - кънти на глухо. До този момент има доказан само един вектор в нейната политика и поведение - руския.
И един урок по дипломация - който нейните съветници и спестяват - проблемът с непризнаването на Крим не произтича от някакъв примитивен или емоционално натоварен антирусизъм или русофобство, какъвто вероятно е предпочитания жаргон сред хората около Нинова. Проблемът е, че цялата следвоенна система в Европа се гради върху принципа на нерушимостта на границите и опитомяването на национализма в националните граници, като в замяна беше предоставена европейска перспектива на гражданите на Европа. Ако Русия може да анексира Крим и БСП признава това, защо утре Турция да каже, че не признава Лозанския договор, защото ние да не признаем Ньойския договор, защо гърците, румънците, сърбите също да не поискат ревизия на границите си в съответствие с мечтите за минали слави, включително с териториални претенции спрямо нас. И когато тръгнем да се защитаваме - съседите ни могат с пълно право да се позоват на прецедента Крим, в който е имало референдум /нищо, че е в условията на окупация и без международно-правна легитимност/. Ето затова позицията срещу признаването на анексирането на Крим е позиция която не е плод на моментна политическа мода, а е продиктувана от дълбоко осъзнат национален интерес. Не случайно Ердоган и Путин имат общи политически линии на поведение и искат промяна на граници.
В интервюто си тази сутрин Нинова де факто призна, че е излъгала, че не се е срещала с Решетников. Значи се е срещала. Това е тежък удар срещу достоверността на всичко което казва - затова сама си е виновна.
По отношение на датите на срещата - ще пиша по късно. Моята информация е друга.
Когато един политически лидер излъже веднъж обикновено го отнасяме към графата - политика. Когато излъже втори път - го отнасяме към графата - българска политика. Когато излъже трети път вече трябва да го отнасяме към графата проруска политика.
С интервюто си Нинова отправя предупреждение към Кремъл - оставете ме да спечеля избори, с Вашите действия не ми помагате. След това и да искате няма кой да Ви реализира плановете.
Не съм сигурен как ще реагира Решетников - при нормални условия би я поставил на място. Но, има надделяващи съображения и е много вероятно да го заставят да не отговаря. Това не пречи обаче да намери друг начин да отговори. Защото и децата знаят, че този човек дълги години знае и кътните зъби на руската външна политика, особено на Балканите и "волни импровизации" е изключено да прави.
Хипотезата, че се опитва чрез интрига да контролира Нинова е ялова, защото е прекалено рискована - без Нинова и БСП - руснаците нямат ход в България. ДПС не е това което беше. ГЕРБ е с разклатен лидер и в упадък, а идеята, че залагат на нов тъмен кон, който още не е излязъл на сцената е за събота след обяд при изпробване на границите на въображението.

2 коментара:

  1. Не знам, може би през последните двайсетина години съм се нагледал на подобни димки, та затова съм недоверчив – но все си мисля, че драматичният конфликт от типа „уау, съюзниците се скараха“ служи основно за отвличане на общественото внимание от други, по-важни теми.

    Независимо дали разкритията на Решетников са резултат от типичното за кремълския елит самозабравяне или имат съзнателно провокативна цел (много вероятно – и двете), те поставят – поне привидно – Нинова в неудобно положение. Но пък и двамата участници в демонстративната кавга едва ли биха се притеснили от едно уличаване в лъжа. И двамата спокойно могат да си позволят известно време да бъдат публична тема-дъвка, стига това да им върши работа. Значи при всички положения целта е да оползотворят максимално създадената ситуация.

    Наблюдаваме нещо като уж грандиозния скандал между Динко и Перата. Само дето не е на махленско ниво, а с (божем) геополитически привкус. Храбрата Корнелия въобще не цепи басма на видния руски разведчик, нищо че е русофилка. Те това е принципност, уважаеми дами и господа, другарки и другари. Всички други, дето се пишат принципни, ряпа да ядат. Как да не го харесваш, това смело нашенско момиче, как да не му повериш управлението на страната...

    Така се прави имидж. (Което според мен е вторият търсен ефект, освен отвличането на вниманието.)

    Що се отнася до това от какво се отвлича вниманието чрез милата семейна свада в българската част на „русский мир“ – не е сигурно. Може и да е нещо, което още не се е случило, но се подготвя. Както и да е, ще си проличи. Лошото е, че това ще се случи – както обикновено – постфактум.

    Едно друго съпътстващо събитие обаче, пак в сферата на имиджмейкинга, е много показателно. С предложението си за анкетна комисия, Местан ловко използва случая още веднъж да се изографиса като последователен, безкомпромисен, антикомунистически, антикремълски, пронатовски, десен политик. Още малко и ще излезе, че той е автентичното дясно в България...

    Диверсификацията на ДПС става агресивна. В лявото пространство по принцип нищо не се случва без Доган. Очевидно са си поставили за цел така да се наместят и в дясната ниша (която в момента е разграден двор), че нищо и в дясното пространство да не може да се случва без тях.

    След този изпреварваш ход, ако утре другите десни субекти по някакъв повод откажат да си сътрудничат с ДОСТ и го изолират, това със сигурност ще се представи като ултранационалистическа позиция. Тогава Местан с театрално негодувание ще пита – това ли е българското дясно? Което, в плен на националистически залитания, може би дори е готово да развали отношенията ни със страна-съюзник в НАТО? А къде беше същото това дясно, когато трябваше да се разобличат схемите на БСП и Кремъл за Радев?

    Мислено е.

    ОтговорИзтриване
  2. Никоя българска власт не защитава интересите на гражданите. За облаги от власта, всички са на власт за отговорност всички са в опозиция. В България не е защитен труда и правата на гражданите.Анализи, Анализи ,къде са хората. Обществото ни е болно, гражданите са забравени.

    ОтговорИзтриване