понеделник, 3 октомври 2016 г.

Путин поиска България обратно в сферата на влияние на Русия - контекст към българските избори

Вероятно най-важното заявление през последните години в сферата на външната политика, което Владимир Путин прави бе ултиматумът към САЩ с условия за възобновяване на действието на споразумението за утилизация на плутония за военни цели. Виж тук
Това е най-явния и най-арогантният до този момент анонс на Путин, че си иска стратегически реванш за загубата на Студената война, връщане на зоните на влияние и ненамеса. Търси ново Ялтенско споразумение. Плаши с нова надпревара в ядреното въоръжаване. Това разбира се е блъф, който да провокира САЩ и Запада и да му гарантира челно място в световните медии. Защото други новини освен за криза и срив в икономиката и социалния статус на руските граждани няма.
Важното е, че Кремъл вече открито говори за конкретни зони на изключителен интерес и в руската сфера е България. Путин иска оттеглянето на НАТО от страните, които са влезли в него след 2000 година. Влизат и прибалтийските републики. С други думи България се смята наравно с бившите съветски републики. Разбира се е облечено като оттегляне на военната инфраструктура на САЩ в тези страни, но и последния лаик ще Ви каже, че оттегляне на САЩ е равнозначно на оттегляне на НАТО. Изобщо правото да определя какво могат и какво не могат България, Румъния и прибалтийските република в защита на националната си сигурност е маркиране на територия на изключителни интереси.
В офертата си Москва великодушно отстъпва на САЩ и НАТО страните от Вишеградската четворка, които могат да останат в зоната на влияние на Запада.
Да се върнем на темата - президентските избори в България.
Да усещате тенденцията в поведението на премиера. Борисов, който смени Плевнелиев защото "влошил отношенията с Русия"!?
Нищо ново - в историческите анали е буквално задръстено от подобни примери, при които Борисов защитава позициите на Москва. Справка - заседанието на МС, на което се взема решение за прекратяване на проекта Белене. Там премиерът буквално казва, че руската страна не носи отговорност за проекта. Съгласете се, че подобно "откровение" не стимулира защитата на българските интереси в арбитражния съд в Женева по делото на АСЕ срещу НЕК.
От доста време Борисов търси всякаква възможност да си отвори жизнено пространство за маневри с Москва, свободно от намесата на Запада, в рамките на което да реализира нови сделки от всякакъв калибър.
Нашият премиер се стреми да комбинира линията на омиротворяване и омилостивяване на Чембърлейн с пословичния тарикатлък на тодорживковото снишаване.
Борисов трудно ще върти търговия и бизнес със Запада. Там няма никакви газови потоци, никакви хъбове, никакви "удари" с банки и публична инфраструктура.
Единствената причина на този етап силите около Кой?, чиято топла връзка с премиера е Пеевски, да не искат да излезем от ЕС са евросредствата. Но и те свършват след три години.
В ГЕРБ има много свестни лидери на високи позиции, но те изобщо нямат понятие какво прави шефа по темата Русия. Попитайте Андрей Ковачев, Методи Андреев, дори кандидатът им Цецка Цачева дали знаят нещо за телефонните разговори и договорки между Борисов и Путин. Дори най-близките му хора нямат поглед върху личната му дипломация и каналите за връзки с Русия.
Вкарайте в този контекст и т.нар. ултиматум на Путин към САЩ, който в никакъв случай не е импровизация, а подготвен в продължение на месеци акт. Без да е гарантирана съществува хипотеза, че акцията на Кремъл по отказа от споразумението за преработване на оръжейния плутоний, отчита между много други по-важни фактори и актуална оценка на руските разузнавателни служби и дипломатически анализатори за степента на влияние и зависимост на България от Русия. Ако и сега не виждате нишката и тенденцията, започнала с отстраняването на Плевнелиев и сегашното му заместване с Цецка Цачева, значи сте напуснали зоната на самостоятелното мислене.
Ще продължа да пазя мълчание заради професионалната етика. Посланиците трябва да мълчат, но всичко има граници. Пък и много от нещата са променени. Но кодът на Путин си остава валиден, както и отражението му в България.
Разбира се, Борисов играе ролята на колебаещ се "балансьор", докато БСП, ДПС, националистите, олигарсите и прочие са явни проруски активни сили.
Но изборът на Цачева и блокирането на Плевнелиев, заедно с всичко което Борисов направи през последните месеци, еднозначно говорят за текущо надмощие на силите, които са готови да сменят ориентацията на страната в съзвучие на поисканото днес от Путин. Тихо и полека. За да могат да продължат да се гордеят с членството с в БКП или работата си за службите за сигурност на тоталитарната държава.
Дами и Господа, току що новият руски цар се опита да ни изтъргува в глобалната си партия покер.
Както и в много други подобни случаи, българските институции, ще предпочетат да замълчат по отправената заплаха от Кремъл.
Дори да приемете, че Бойко Борисов е колебаещ се и вечно търсещ баланса играч, ще приемете ли, той сам и еднолично трябва да определя какво ще случи с България след изборите за президент?
Вярвате ли на неговата преценка, на неговата лоялност към направения избор, на неговата способност да остане изправен в предстоящата буря на глобалната сцена и най-вече да съхрани независимостта на България и нейното място в евроатлантическата общност.?
Не е само и толкова проблем качеството на неговата лична преценка, а това, че няма никакви противотежести, демократични процеси и процедури, които да отчитат взаимодействието на разделени и конкуриращите за правото да защитят националния интерес власти.
Само преди няколко дни същия Борисов изказа открито неудовлетворение, че изобщо съществува разделение на властите.
Путин си иска България обратно. Ако не сте го разбрали, след избора на Цачева ще бъде късно.
Аз взех своето решение - втори път в тоталитарна държава в руска орбита няма да живея.
От тук - има две възможности : или да ги спрем или да не живеем дълго.

12 коментара:

  1. Положението изглежда доста безнадеждно. Дългогодишната емиграция остава единствената алтернатива.

    ОтговорИзтриване
  2. Смел и аргументиран анализ. Точно сега не трябва да допускаме българското общество да бъде отново заблудено и приспано.

    ОтговорИзтриване
  3. Две възможности няма. Има една - да ги спрем. И трябва да стане напълно ясно на руссофилистичната сволоч. Направят ли крачка в посока Россия, ще направят крачка към гражданска война.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че в този случай тя е неизбежна и задължителна.

      Изтриване
  4. Възможността е само една трябва да ги спрем!

    ОтговорИзтриване
  5. В тесна връзка с апетитите на Путин е и изказването на кандидат-президента на БСП, бившия генерал Радев, който иска нищо по-малко от излизането на България от НАТО. Такива, като него са на всички нива в държавата. Предателската роля на БКП и съдружните ѝ партии излиза на светло, защото смета, че сега е момента официално да станеме незнам коя република на СССР-2.

    ОтговорИзтриване
  6. И как ще ги спрем? Съдейки по последните местни избори, ще ни бъде изиграна сценка и ГЕРБ ще спечели още на първия тур след много "затруднения" и "пропуски", за да се прехвърли решението на "независимия съд".

    ОтговорИзтриване
  7. И с генерал Радев-президент, няма да е по различно.

    ОтговорИзтриване
  8. Господин Василев,
    Обръщам се към Вас с молба да коментирате моето становище, а то е, че дали ще влезем отново в сферата на влияние на Русия зависи не толкова от нашия елит, а от това дали другите световни играчи ще се съгласят отново да ни изтъргуват, като след Ялта.
    Именно със съгласието на тъй наречения "запад", вече 26 години на Българите и на България им се случва тъй наречения "ПРЕХОД".
    Именно двойните и тройни стандарти на Запада направиха възможна тоталната деиндустриализация и дебългаризация на нашата Родина.
    Моля коментирайте. Може и аз да не съм прав...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не сте прав. България краде европейските пари, злоупотребява, проведе приватизация чак през 1997, когато беше безпощадно късно, защото икономиката беше изкарала 7 години в състояние на държавни предприятия в условията на не особено свободна пазарна икономика. Тези, които не се обърнаха никога назад, набутаха бившите си комунисти в миша дупка и си изградиха страните наново със западна помощ и инвестиции, дръпнаха напред - например Вишеградската четворка. Няма двойни стандарти. Докато ние се стремим само да се възползваме, но да не дадем нищо, ще се отнасят довреме с нас добре, в един момент на хората ще им писне. Един народ или иска да живее нормално, или като Бантустан.

      Изтриване
  9. Чудесна статия!Г-н Василев попаднах на една статия в сайт,интересна е,ако Ви остане време напишете нещо в блога си.Благодаря Ви!http://www.umma-42.ru/news-61165.html

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна статия!Г-н Василев попаднах на една статия в сайт,интересна е,ако Ви остане време напишете нещо в блога си.Благодаря Ви!http://www.umma-42.ru/news-61165.html

    ОтговорИзтриване