петък, 1 май 2015 г.

Лятното издание на Софийското бизнес училище - уникални възможност за повишаване на личната конкурентноспобност




            Както знаете, от четири години, Реформ Клуб заедно с Нов Български Университет, организират Софийското бизнес училище, което без всякакво съмнение е най-концентрираната по интензивност на трансфер на знания и една от най-иновативните академични форми у нас, а и не само. СБУ е призвано да допълни предлаганото от университите по линия на "обучението през целия живот" и магистърските програми.
Идеята за това се породи от личния ми сблъсък с "достойнствата" на образованието в конкретен западен университет, който не остави положителни емоции у мен. В същото време имам много познанства, работя в огромна мрежа от експертиза по ключови проблеми на съвремието, член съм на няколко мозъчни тръста - т.е. последното от което мога да се оплача е липса на достъп до топ лектори и авторитети на знания по водещите теми на съвремието. От друга  страна ежедневно, ежеминутно се срещам с доказателства за желанието на много българи да поддържат личната си конкурентноспособност и тази на комапаниите или институциите за които работят на глобално равнище.
Софийското бизнес училище е специално насочено към представители на публичната администрация, към мениджмънта на компаниите, академичните и медийни кръгове със специален профил изобщо към всеки, който иска да съизмерва делата и визията си с водещите глобални примери. 
СБУ и тази година ще събере световни учени и бизнес лидери, за да предложат авангарден прочит на глобалните икономически, политически, технологични и геостратегически рискове в контекста на предизвикателствата, които България и региона решават. 
Не можем да видим тези световни авторитети в нашите университета през академичната година, но можем да ги ангажираме в рамките на седмичния интензивен курс на Софийското бизнес училище за да споделят експертизата и опита си за управление на актуалните икономически и финансови рискове, предопределящи развитието на Европейския съюз, Азия, Африка и САЩ, както и печелившите варианти на реакция за България и българския бизнес по време на майсторските класове на Софийското бизнес училище. 
В продължение на седем дни - от 27 юни до 3 юли - в нашата "лаборатория за лидери" ще дискутираме в послеователен режим на лекция и съучастие в открита дискусия с лекторите следните по-важни теми - 
- състоянието на банковия сектор в ЕС и ефекта на стрес тестовете и засилените регулации - колкото повече, толкова повече - рискове
- бъдещето на еврото и глобалната война на валутите, 
- зараждането на нови институционални взаимодействия при финансовите транзакции и мястото на крипо валутите в тях, 
- ролята на онлайн peer-to-peer модела за бъдещето на глобалните финанси, 
- границата и мултипликатора на иновациите като двигател на световната икономика,
- Китай като балансьор в международните икономически отношения, 
- ислямизма и неговата финансова архитектура в Европа и на Балканите. 

Научните ръководители на програмата проф. Кевин Дауд, професор Николай Неновски и доц. Емил Калчев тази година поставят на фокус пренареждането на глобалния финансов модел във всичките му измерения, като отделните теми ще бъдат интерпретирани от доказани в тази област авторитети – създателят на e-gold д-р Дъглас Джаксън от САЩ, президентът на американското общество за нано технологии и предприемач в сферата на иновациите Али Ефтекари, водещия финансов анализтаор по финанси и инвестиции и бивш редактор Financial Times, професорът от Тексаския университет и познавач на китайската икономика Кирил Тошков, практикуващият в САЩ експерт по радикален ислям и геостратегически прогнози Алекс Алексиев, участващият във всички издания на форума досега Гордън Кер – инвестиционен банкер и финансов консултант в Кобдън Партнърс (Лондон), професорът по международни иконо­мически отношения от университета „Фудан“ в Шанхай проф. Джан Дзиенсин, професор Енрико Коломбато, който освен препорадавателския си опит в университета в Торино издава един от най-ценените информационни аналитични бюлетини в банковия и финансов свят и др. Допълнително ще Ви уведомяваме за нови лектори и теми,  които в момента уточняваме детайли. Ударението както винаги е върху българи, които преподават във водещи световни университети.
В допълнение в дискусионни сесии ще участват водещи преподаватели по икономика, финанси, международни отношения от НБУ и другите водещи български университети.
В края на всеки ден по традиция завършваме с лекция и интерпретация на казаното от деня през призмата на корпоративния ръководител от водещите лидери на българския бизнес. По традиция в работата на училището ще участват водещи представители от партньорските организации на форума - мозъчните тръстове Instituto Bruno Leoni (Италия), Le Studium (Франция) и Cobden Partners (Лондон). 
По концентрация на знания и информация, по дълбочина на представяне и формата на комуникация Софийското бизнес училище няма аналог в България и в региона.
Ние сме убедени, че ще подпомогнем  изграждането на адектватни институцонални, групови и личностни реакции на множеството паралелни и взаимноусилващи се предизвикателства, които ни заобикалят. Това е проверен начин за усилване на автогенните адаптивни способности към еволюиращи рискове в глобалната среда, които оказват все по-силно влияние върху ежедневиено – независимо от конкретиката и специфичността на упражняваната професия и занятие.
Високата степен на познавателна полезност, интерактивния характер и прагматичен дневен ред на Софийското бизнес училище предполагат задължителна подготовка за участие, поради което се изисква всеки от участниците в майсторските класове, освен давладее свободно английски език, и да  се запознае с предложената въвеждата литература, както и да премине през внимателен подбор за да покрие минимум от информираност за да гарантира активно участие, възприемане на знания и провокиране на идеи и решения. 
Желаещите да участват трябва да имат като минимум завършена бакалавърска степен. Заявки за участие в майсторските класове се приемат до 15 юни. Поради ограничения брой места, с предимство при одобряване ще са кандидатите първи подали документи. 
Завършилите участници получават сертификат от Софийското бизнес училище, а най-активните - препоръки от неговите научни ръководители.
Софийското бизнес училище в неговото лятно издание и ексклузивни месечни лекции се организира вече четвърта поредна година. Сред досегашните гост-лектори се окрояват имена от ранга на автора на шоковата терапия проф. Лешек Балцерович, руския писател Виктор Ерофеев, анализаторa от American Enterprise Institute Стивън Хейуърд, грузинския реформатор и бивш министър на икономиката Каха Бендукидзе, д-р Пирита Сорса – ръководител на икономическото звено за Европа в ОИСР  и др.
         Софийското бизнес училище става възможно благодарение на финансовата помощ и логистична подкрепа на членовете на Реформ Клуб, на ръководството и преподавателския състав на Нов Български Университет, както и на много български и чуждестранни партньори. 

Пълната програма, както и условията за записване, могат да бъдат намерени на www.sbs-bg.org или ми пишете, включително чрез коментар.
***
Реформ Юнион Клуб е сдружение с нестопанска цел, което обединява утвърдени български корпоративни и обществени лидери, както и водещи чуждестранни мениджъри, управляващи компании в България. Клубът води началото си от конкурса „Мениджър на годината“ и приобщава като членове всички финалисти в ежегодните му издания. Сред стратегическите цели на организацията са обмен на успешни управленски практики; предаване на управленско знание и опит на младото поколение мениджъри; утвърждаване на политиката на корпоративна социална отговорност; изграждане и внедряване на национална ценностна система, която да се използва като основа за практики, вкл. и в законодателството, отговарящи на етика и морал от най-високо ниво.
Нов български университет е първият частен университет в България и е сред висшите учебни институции с най-висок рейтинг в страната.  НБУ е автономна и либерална академична институция, която допринася за напредъка на университетското образование чрез достъпно интердисциплинарно и специализирано обучение и научни изследвания  по международни стандарти. Образователната философия на НБУ е основана на либералната идея за образование, свързващо придобиването на знания и професионалното специализиране с общото духовно развитие.
За повече информация и записване:

Няма коментари:

Публикуване на коментар