петък, 8 януари 2016 г.

От Местан може и трябва да започне разплитането на модела Кой?


НСО като структура беше съхранена именно като преторианска гвардия, която да охранява, да сваля и качва лидери - или поне да бъде фактор в този процес. Обяснението в декларацията на НСО е абсурдно. Много думи и цитати от закони, но нищо като конкретност - Кой?
Да се твърди, че снемането на охраната е станало по решение на комисията означава, че някъде е настъпила паника, която е изстреляла генерала пред БНТ. Кой нормален човек, ще възприеме, че тази комисията се е събрала по постъпил сигнал и веднага след изтичането на ултиматума от посредника /за когото се предполага, че е Пеевски/ е взела по никое време спешно и единствено решение - засягащо само Лютви Местан.
"Преценката" да се свали охрана и то в момент на рязко изостряне на опасността за живота на Лютви Местан, а да не забравяме, че той е все още лидер на Парламентарна група - именно в контекста на нещата които той знае и публичните разкрития за ключови фигури е не само грешна преценка на НСО, но това може да се окаже съучастие или част от план в опит за убийство!
Това, че шефът на НСО не е взел това решение лично е ясно. 
Въпросът е кой е наредил по телефона на шефа на службата незабавно да се снеме охраната.
Това, че генерал Антонов се яви по телевизията само говори са кризисен пиар, не особено удачен.
По принцип не се занимавам с въпроси, които са от жанра на разследващата журналистика, но този случай е христоматиен за размера на влияние и контрол върху институциите на Кой? и конкретния видим лидер на задкулисието Делян Пеевски.
Парламентът няма да създаде комисия за разследване на случая, защото законодателния орган е под пълен контрол на Кой? Малко ще поговорят, може дори нещо да създадат колкото да ограничат щетите, но до тук. 
Мнозинството в този Парламент защитава стабилността, разбрана като гаранция за текущото си благосъстояние и позиции..
Президентът има право, като отговорен за структурата НСО да създаде комисия и да получи отговорите - Кой? нареди? Нещо повече, той вече ги знае. Но може да разплете чорапа. Зная, малцина са тези които вярват, че държавният глава ще се реши на подобна стъпка, но ако не се намеси днес, утре ситуацията може да излезе извън контрол - прекалено много са мините, в прекалено много сектори и сфери за да може да се разчита, че кризисното реагиране и пиар ще успеят да му спестят личната отговорност. Някъде трябва да се тегли чертата.
Още от сега мога да ви кажа - не само ще падат глави, но от Местан и неговите разкрития може да бъде силно стимулиран процеса на разпад на империята на Кой?
Тя е колос на глинени крака - защото основите и почиват върху растящи разходи и нужда от още по-големи приходи, които не могат да се генерират освен чрез още по флагрантни сделки и откровен грабеж - каквито бяха КТБ, Виваком, търговете за обществени доставки и достъп до средства. Цесиите от КТБ прехвърлиха проблема в другите български банки и техните ръководства, заедно с БНБ трябва най-накрая да решат - какво ще спасяваме накрая - сигурността на банковата ни система или личната сигурност на няколко богопомазани.
Нали си представяте с тези разкрития какво ще стане в съда във Вашингтон на делото на акционерите на КТБ срещу държавата. Ние плащаме, за да могат посочените "юнаци", които са си спасили парите в ПИБ да могат да фалират КТБ, да лишат депозантите над 100 евро от парите им и вече от удобна дистанция да громят врага и прибират неговите активи.
Основната грешка на Кой? беше високомерието и пренебрежението му към последиците на неговия политически и корпоративен свръхегоизъм. Никой не е по-голям от държавата и от нуждата всеки ръст на богатство и влияние да се вмести в елементарните баланси на обществени и групови интереси.
Моделът на Кой? се сгромолясва под тежестта на собствените си управленски и обществени дефицити. Всяко богатство, всяка власт в крайна сметка може да бъде устойчива само ако е принципно съвместима с общественото развитие, а не паразитира върху каналите за трансфер на обществено в лично богатство.
У нас се борят против контрабанда, а в съседите реализират такава. Пороците стават прекалено много за да бъдат прикрити.
Не спирайте да питате и не се задоволявайте с прости отговори. В краен случай ще принудят шефа на НСО да подаде оставка, за да прикрият отговорността на конкретните хора. 
Но от случая Местан и осветяването на зависимости, които пленяват държавата и нейните институции, трябва да започне разплитане и осветяване на мрежата на влияние на Кой?
Този която фалира банка, която заграбва чужди ключови активи, която блокира реформите, която печели проекти без конкуренция с евросредства, която сваля шефове на партии, която се опитва да подмени евроатлантическата ни ориентация.
Най-важното е, че маските падат. Няма по-добър старт за промяната, но тя не може да стане в този парламент.
Изборите през годината са просто неизбежни. След като се приеме закона за електронното гласуване.

4 коментара:

  1. С голям интерес чакам продължението.

    ОтговорИзтриване
  2. Г-н Василев, прави ми впечатление, че във вашите коментари името на Бойко Борисов присъства прекалено щадящо. Нима имате съмнения относно основополагащата му роля в модела "КОЙ"? Или пък някакви други съображения? Все пак няма как всичко да се обясни единствено с лошите руснаци.

    ОтговорИзтриване
  3. Надявам се и аз най-после да започне да се разплита, но тези милярди дето го "няма" са много силно оръжие в ръцета на "Кой"

    ОтговорИзтриване
  4. г-н Васлилев, един въпрос, може би за друга статия:
    Защо Камерън дойде в България за цели два дни и защо една седмица след това имаш посещение и от турския министър- председател?
    Т. Георгиев

    ОтговорИзтриване