сряда, 8 април 2015 г.

КТБ - погнаха и одиторите. След това и всички, които могат да свидетелстват в международен съд

Както предлоложих в статията относно шансовете на прокуратурата в Международния съд по казуса КТБ, те ще насочат атаката освен срещу бившия шеф на надзора Румен Симеонов /което е логично/ и срещу одиторите с цел да ги принудят да си изтеглят одитните доклади от преди вкарването на банката в режим на специален надзор. Това се прави с надежда да лишат акционерите и вложителите от главната им защитна теза в международен съд, че банката е била състоятелна преди да бъде атакувана с помощта на прокуратурата. Докладите на КПМГ струва милиарди долари днес.

Не зная кой съветва прокуратурата - вероятно има и хора от други одитни компании, конкурентни на КМПГ, но са тръгнали по тънък лед и само си влошават положението.

Единственият случай, за който зная, при който власт принуди одитор да си изтегли одитния доклад беше Русия на Путин като принуди Прайс Уотърхаус Куупърс да изтегли одитния доклад за Юкос след атаката и арестуването на Ходорсковски. И тогава руската ген прокуратура го направи за да лиши Юкос от защита в съда от одитора. За сведение на господин Цацаров в края на сагата "Юкос" Русия беше неколкократно осъдена за различни суми - сума сумарум около 50 милиарда долара, което надвишава цялата капитализация на Юкос към датата в която го атакуваха.

Тази игра с одиторите е нож с две остриета и други одитори могат да бъдат атакувани. Не искам да продължавам защото няма да е коректно спрямо бившите ми колеги, защото попаднаха в менгеме на политици. Залозите са много по-големи от това, което се вижда. Целият преход е в това дело.

Сега сигурно ще тръгне тотален натиск срещу всеки свързан с Василев, срещу бившето ръководство изобщо срещу всеки който може да се яви в съд като свидетел. Друг път трябва да следвате господа ако искате да спасите нещо. По този всички ще завършим зле - и Вие и ние - данъкоплатците. Защото нали не се залъгвате, че някой следващ ще остави да Ви се размине ако осъдят държавата за няколко милиарда?

3 коментара:

  1. КАК МОЖЕ СОБСТВЕНИКЪТ НА КТБ, СЛЕД ТОЛКОВА МНОГО ДЕЙСТВИЯ - ИЗДИРВАН ОТ ПРОКУРАТУРАТА, ОБЯВЯВАНЕ ВЪВ ФАЛИТ, СИНДИЦИ, ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА, СВЪРЗАНИ ФИРМИ, ОФШОРКИ И ТН., ДА ИМА ПРАВО ДА ИЗВЪРШВА СДЕЛКИ!?

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. "Защото нали не се залъгвате, че някой следващ ще остави да Ви се размине ако осъдят държавата за няколко милиарда?"

    Осъждането може да отнеме десетина години. До тогава грабителите ще са далеч и забравени. Не те ще бъдат осъдени, а държавата. За съжаление е напълно е възможно да се измъкнат и това няма да е прецедент.

    ОтговорИзтриване