понеделник, 30 май 2016 г.

По-скъпите билети за транспорт - силовата политика не е силна политика

Вече писах по темата с билетчета за градския транспорт.
Най-лошото не е, че няма комуникация. Защото лошото решение и с най-добра комуникация не става добро. А това, че зад това решение не виждам стратегия, визия и разчет.
То противоречи дори на елементарната логика - защото в задачите на всяко кметство и община на голям град в света е повече хора да ползват публичния транспорт. С качването на цената тази цел се опровергава защото правят икономически рентабилни цената на алтернативния превоз. Дори да има увеличение на приходите, то с голяма вероятност няма да има увеличение на пътниците.
А силовото извземане на приходи от населението - допълнителен данък транспорт - е антиполитика.
Второ, това е лошо управленско решение защото създава недоверие и напрежение между управляващи и управлявани по ключов въпрос на развитието. Стомната с доверието лесно се чупи и е последното от което Фандъкова имаше нужда. Всички остават с убеждението, че се търси линеарно фискално решение на много по-значим управленски проблем. Оставката на заместник кмета е също лошо решение, защото не решава нищо. Вие ще платите по-високите цени, ето Ви изкупителна жертва! Доста цинично е. Така не се играе с човешки съдби.
Трето, самата ЦГМ е с нулев авторитет, с доказани случаи на злоупотреби и субоптимална ефективност, да се наливат повече пари в такава "яма" е престъпно.
Четвърто, пропуснат е идеален случай да се направи анализ, да се изработи стратегия и да се убеди обществеността, че увеличението на цените не е нито първия, нито единствения път, който е бил разглеждан за повишаване на качеството. И ако накрая се докаже нуждата от увеличение на цената/а това е възможно, макар и с по-малка сума/ то обществото да бъде убедено, че ръководството на общината е действувало професионално и в негов интерес.
Силовата политика рядко е силна политика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар