четвъртък, 4 октомври 2018 г.

За разликата между Тръмп и Рейгън

Без съмнение цените на суровия петрол престанаха да проследяват ключовите пазарни вектора - търсене и предлагане.  САЩ , Русия и Саудитска арабия добиват на рекордни равнища. Но цените се движат нагорe - до 87 щатски долара на барел. След премахването на забраната за износ на суров петрол от САЩ през 2015 година, дневния добив достигна 11 милиона барела, което позволи на САЩ да станат най-големия производител в света.
Цените обаче продължават да стоят високо - изключително под въздействието на политически фактори, сред които се откроява политиката на Тръмп.
Заблудата е да се твърди, че някой може да претендира, че се бори с Русия, докато предприема действия, които водят до наливането на допълнителни милиарди в касите на Кремъл. Това е голямата и фундаментална разлика между Рейгън и Тръмп. За да подчини и в разруши Съветския съюз - Рейгън просто срина цената на суровия петрол. Останалото бе следствие.
Не става дума само за санкциите на САЩ срещу Иран. Политиките на Тръмп определено нанасят щети в ЕС, като принуждават европейските потребители да плащат значително повече за енергия, отколкото техните американски конкуренти. Свидетелство за това е постоянно високия спред между Брент и WTI - водещите сортове на американския и европейския пазар..
Белият дом, очевидно не се притеснява да се конфронтира на много фронтове, но е добре да помисли върху обстоятелството, че освен парите, Путин ще получи и славата, защото веднага използва възможността да се представи като световен партньор и приятел на потребителите на енергия, като човек, който иска да намали сметките за енергия, докато Тръмп ги качва.
И това послание със сигурност ще бъде чуто от потребителите
в много страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар