петък, 27 май 2016 г.

Клуб Z: Путин в Атина - за "потоците" на енергия в съзнанието и в политиката

Линк към статията в КлубZ
България се позиционира добре пред срещата на Путин в Атина. Най-вече след визитата на еврокомисаря Канети, който потвърди подкрепата на Европейската комисия за плановете за развитие на преносната и газосъхраняваща инфраструктура у нас. 
Новините, които очакваме днес и утре от южната ни съседка най-вече са във връзка с възобновяване на работата по Южен поток във втората му версия. На Путин му е нужно внимание и голям медиен удар, особено в контекста на акцията по мобилизиране на "приятели" в ЕС за отмяна на санкциите.  
Очевидно подписания преди ​три месеца бе подписан меморандум за разбирателство за възобновяване на работите по проекта Посейдон, между Газпром и акционерите в интерконектора Гърция - България гръцката ДЕПА и италианската компания Едисън. Това говори за планирана системност в действията, които да доведат до допълнително нагнетяване на очакванията в посока поредния газов поток от Москва към Южния коридор. 
От къде ще мине е въпрос с повишена трудност.
​Целта на Кремъл е пусне отново машината на геополитическите спекулации на най-високи обороти с надеждата, че политиците със слаби нерви могат и да направят ход в нейна полза.
Примерно да започнат сметките дали газовите потоци през България /за миг забравете, че всичко е имагинерно/ минат през сегашния газопровод или през интерконектора с Гърция.​ Последствията са значими.
Не се учудвайте, че до този момент нито Газпром, нито енергийния министър Новак не са обелили и дума за конкретно продължение през България. Изключителната привилегия да прави подобни стратегически информационни "удари" в медийното пространство има президента Путин. Отиде в Анкара и спря Южен поток. Сега отива в Атина и пуска Южен поток. ​А Южен поток все няма и няма. ​
Ще подразни Анкара и ще покаже информационни мускули на Европейската комисия ​като "изправи на нокти"съседите, в това число и България.
Посещението на еврокомисаря Канети потвърди, че ЕК дава "зелената светлина" за българския газов хъб. А това дава спокойствие и допълнителни аргументи на София за да реагира оптимално на ходовете на Москва.
​​Дай боже да не преиграем, защото нашите политици трудно остават "на земя" в компанията на високи руски гости​ или техните гранд идеи - особено когато са пред картата на света или като минимум на Европа.​
Да напомним - Южен поток - 2 е поредния невъзможен вариант, защото нито ЕС, още по-малко НАТО ще допуснат да се реализира под каквато и да е форма проект,, който е свързан с незаконно окупирания от Русия Крим. Това го знаят добре в Кремъл, но не пречи да опитат границите на възможното, да спекулират с възможните изгоди и пропуснати ползи, които да размечтаят балканските политици. Това ще генерират нови дози от евроскепсис, недоволство от "пропуснати ползи" сред проруските и националистически среди. Ерозия - капка по капка, вир по вир.
Ще станем свидетели на ​поредната геополитическа сесия на Путин с предложение към Запада, малко истински новини​, но безброй интерпретации, които няма да дадат ясен и окончателен отговор - ще го бъде ли Южен поток-2 в някоя от версиите в България.
​​Интегрирането на руския Южен поток в европейския Южен коридор е мисия невъзможна, поне на този етап. Независимо какво Ви говорят политиците.
Комисарят Канети каза нещо много важно в София - Европейската комисия няма да допусне дискриминация, т.е. различно третиране между Северен поток-2 и Южен поток - N, с което на практика каза, че нито един от двата проекта няма да стане.
Иначе визитата на Путин в Атина със сигурност ще роди нов ентусиазъм ​в определени среди у нас. Препоръчвам надеждите да бъдат дисконтирани за актуална реална текуща стойност преди да се размечтаем. Защото отдавна минаха времената на гранд инициативите на Кремъл, които предизвикаха трепеп в очакване на изобилие от ползи. Никой вече не приема инициативите на Кремъл на сериозно, преди да ги претеглил за съответствие с Брюксел и със собствения си бюджет.
Което не означава, че не трябва да се следят ходовете на Русия в енергийната или геополитическата сфера. ​Просто трябва да ги оценяваме в контекст​, като реална тежест и в перспектива - с произтичащите рискове и възможности.
Не през призмата на сим​патии или антипатии​, на емоции или чувства.. 
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар