събота, 24 февруари 2024 г.

Медийната пролет приключи, преди да е настъпила

 

Не искам да бъда груб, но целият този буламач със Спас Русев и Петков беше именно да замъгли истинската картина, че пролетта в големите медии приключи пред да е настъпила
. Вече го виждате по гостите, по темите, по въпросите. Особено потърпевша е Нова ТВ, но и БТВ я следва. За БНТ там нищо не се е променило, просто в скалата на политкоретност се работеше в по-ниските регистри. Първата тема, която ще бъде смачкана са разследванията и работата на комисията около Нотариуса - защото опряхме до политическия чадър, а там е забранено да се пипа. Втората тема е сглобката. Ще видите рязък скок на дискредитиращите ППДБ репортажи, анализи и т.н. Лесно е да се види по гостите и въпросите на водещите.

Не случайно назначават не толкова известни лица за шефове на новините и правят смени по върховете - известните могат и да не са толкова податливи на влияние, пък и привличат внимание. На Пеевски и Борисов им трябва пчелички, които да работят зад кадър.
Най-вече следете промяната в тоналността, ще видите промяна в нивото на критичност спрямо главните герои - Пеевски и Борисов. Научиха се да го правят по-перфидно - формално дават гледната точка и на ППДБ и на реформаторите, но в каква последователност, с какви акценти - като с 24 тия кадър внушения.
И разбира се, черните списъци от Бойково време ще бъдат извадени най-отгоре. Свикнал съм. Бойко ме вкара преди осем години, веднага след като ме обявиха за персона нон грата в Русия. Още от времето на Венелин Петков, след това Хекимян.
Вярвам, вече ви е станало ясно защо Спас Русев вкара Кирил Петков в медийния капан с онази снимка, за да можете вие да си помислите - ами там всички са маскари, и да лепнат петно върху Петков, така че да неутрализират всяка негова критика срещу сделката и решението на КЗК за сделката на Виваком. Чуя ли инвеститор от Залива, веднага се досещам за Оманския фонд в КТБ. Парите на Пеевски и Борисов са в Залива, няма къде другаде да бъдат, само там могат да бъдат на относително спокойствие от САЩ и ЕС. Но само относително - за това им трябва да купят "снизходителността" на САЩ със сделки. За тови искат да махнат и Тагарев - бюджета за отбрана става много милиарден и покупките на американско оръжие е най-прекия път към сърцата на американския истаблишмент. Виваком пък се контролира от парите на ВТБ вкарани през Юнайтед Груп.
Запомнете формулата на политическо им оцеляване - колкото повече арогантност има в корупционните им сделки с руски корени, колкото повече трябва да легалиризират награбеното през годините, респективно нарастват нуждите да приспиват бдителността на американските и европейски служби, толкова по-високи ще бъдат децибелите на техния турбоатлантизъм, както и нуждата от сделки като тези с АР1000 - да купиш с публичен ресурс "любовта" на съюзниците ни. Не случайно напазаруваха с публични пари през частни български фирми услугите на лобистки фирми в САЩ.
Знаете ли кога точно ще пуснат кокала КЗК? Точно никога. Изобщо контролът върху регулаторите. За това им трябва и тотален монопол върху наратива какво става в България -. комисията по външна политика в НС, министерство на външните работи, и дипломатическа служба - върху всички официални канали и информация, която излиза от България.
Е, няма да им се получи. Ако помогнете на другите медии, като Алтернативата да съществуват и да усилват обхвата на влияние, нямат шанс. Защото нито могат да ни купят, нито могат да ни хванат в капани. Или поне ще им бъде много по-трудно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар