сряда, 15 февруари 2017 г.

Фактор: Назад към 1989 година - да си довършим работата и осъществим промяната на Системата

Линк към статията във Фактор
Системата не може да бъде победена, ако играете по нейните правила.
Изборите в този им вид не могат да родят промяна.
Системата е модернизирана, с еврофасада, но със съветско съдържание. Шансът за успех е нулев, равен на този с избори да разчиташ да смениш Путин. Институции са пленени, контролът е пълен. На практика, първите три партии са част от Системата и няма сила, която да може да ги пребори през изборни механизми.
Ето сега налагат "двойката ГЕРБ-БСП" във всички формати на изборни дебати, в които виждате само "главни" герои. Ще ги гледате докато ги харесате.
Разбира се, че ще отричат страстно и до край, че никога няма да управляват заедно. И действително, вероятно няма да им се наложи, защото винаги има резервни варианти, особено с т.н. правителства на малцинствата, при които пазарлъкът е издигнат във върховен символ на властта.
Няма не искам. Системата действа независимо от това дали гласуваш и как гласуваш.
"Тапата" върху Вашето недоволство и върху желанието да гласувате за промяна, т.е. за извънсистемните, които медиите определят за лузъри или маргинали е поставена. Като не ги виждате на екрана, значи ги няма като реалност и алтернатива.
Неудобни въпроси, неудобни хора, няма.
Крехките надежди за смяна на модела, на неговите крепители, като партиите в дясно са винаги под условие, поне докато партиите на "промяната" се боричкат за трохите от изборната "софра" с малките проценти, без никакъв шанс да достигнат критичната маса на представителност, която образно казано да "премести планината".
Виждате, че много "десни" се държат като зомбирани и това не е генетична предразположеност, а придобито заболяване в процеса на балансиране между това да бъдат или да не бъдат. Разбрахте ли с какви аргументи ДаБГ отказаха да играят заедно с новите републиканци в изборите? Аз разбрах само, че така е решил Органът. Някакъв смислен аргумент да чухте? Но затова, човекът на Любен Гоцев в РБ2 похвали Христо Иванов за правилното решение да не се обединява с Новата Република.
Аргументът, че не играят за една и съща публика е валиден, но нали именно за това се правят коалиции за избори - различни партии с различен фокус и избиратели се обединяват за да реализират една обща цел. Никой не очаква от тях да заличат идентичността си.
А сега си представете как Христо Иванов, след изборите реализира съдебна реформа - защото нали това му е заявената житейска и политическа мисия?
Без протести и натиск от улицата, с 3 процента резултат на изборите или в най-добрия случай с десет депутата в Народно събрание как си представяте неговия успех ? Точно никак. Ще го показват още няколко месеца или година по студията като поредния несъстоял се реформатор, като доказателство, че реформи извън позволеното от държателите на статуквото са невъзможни.
Изборите, при сегашните условия, ще раждат винаги един и същ Парламент - охраняващ Системата и никакви случайно попаднали малцинствени партии или радиални реформатори няма да могат да пробият Стената.
Знаете ли кога СДС щеше да дойде на власт през 1997 година, ако не беше обществената енергия и вълна на улицата? Точно никога.
След това "пазителите" на модела Луканов-Лилов ликвидираха "експеримента" СДС, но тъй като това не можеше да се реализира през БСП, повикаха на помощ магията Сакскобурготски. След това дойде проектът ГЕРБ за да даде "цивилизована", разбирай контролирана алтернатива на лошите улични "десни", но винаги с мисълта да не допуснат улицата и кошмарите на масовото обществено недоволство от края на 1996 и началото на 1997 година.
Експертите от лабораторията на Сурков и Решетников са се настанили за постоянно у нас и предават "челния" си опит по неутрализация на общественото недоволство и контрол на политическия и избирателен процес. Тяхен е приноса с "контрапротестите" - за това в Москва първо създадоха "нашистите" - винаги готовите улични отряди на властта.
Уж сме в Европейския съюз, а всичко у нас е "постсъветско".
У нас няма европейска, а съветска левица. Няма европейски, а пленен от страх от Русия и предразсъдъци към Запада електорат и лидери.
Проектът ГЕРБ успя да подмени и опитоми енергията на промяната. Нали не си представяте Борисов или Цветанов да излязат на улицата, начело на демостранция. Да бъдат радикални и изобщо опоненти на статуквото, да реализират радикални реформи. Това им е противоестествено, те мразят протестърите и издигат като абсолютна ценност договарянето и "балансирането". Нито Борисов, нито Цветанов виждат някакъв конкретен проблем с гранд корупцията, нито виждат олигарси. ГЕРБ не виждат нужда от смяна на съдебната система /освен ако не е съгласувана с главния прокурор/. Играят си дребни игрички с Пеевски, с Доган, с Овчаров в рамките на механизмите за преразпределение на публичен ресурс и власт.
Мисията "балансьор" на ГЕРБ на български означава да опитомиш деструктивния гняв или вкараш енергията на протеста и промяната в безопасно русло, което да предотврати излизането на улицата на стотици хиляди хора всеки път когато има крещяща несправедливост. Да си спомняте ГЕРБ да са стояли зад някой протест, да са насърчили протеста срещу Пеевски?! Не, няма да и са спомните. Няколко пъти, по заповед "от горе" се организираха няколко контролирани и медийно режисирани митинги, на които веднага след обращение на лидерите, хората си разотиваха.
"Воля" на Марешки е следващия допълващ ГЕРБ проект. Спомняте ли си, преди години имаше хора, които излизаха на улицата и протестираха срещу високите цени на горивата?
Днес, вместо протестиращи хора на улицата, които да поискат разследвания, присъди, демонополизация като контролират "от улицата" промяната в действията на КЗК, на НАП, сега се радват на "новини", че някъде имало няколко бензиностанции, няколко евтини магазини, които продават по-евтино. Философията на опитомяването на протестната енергия не е много по-различна от "стратегията" за купуване на вот чрез кебапчетата - илюзията, че получаваш нещо реално и значимо, но междувременно си продаден.
"Воля" няма да промени нищо, защото е органична част от Системата, въпреки медийните постановки и режисираните "визити" от ГДБОП в компании на Марешки. Веднага на следващия ден му дават телевизионен ефир в прайм тайм, а това е невъзможно за извънсистемен играч.
Последният значим протест беше срещу Орешарски.
Днес протестърите са опитомени, имат си партия, момчетата смениха джинските с костюми. Казват, че са опитали всичко и затова влизат в политиката. Не подозират, че по този начин признават "опитомяването" си.
Има няколко значими протестърски групи - едните са профсъюзите, но те никога не са били системно предизвикателство. Други са десните "жълтопаветници", които обикновено, реагират най-спонтанно. Но и те вече имат политическо и партийно представителство - основно в Нова Република, ДаБГ и РБ2. Приеха играта и се стремят да влязат в Парламента, но за всеки случай, цялото им внимание, по метода на контролираните външни стресови - вътрешни интриги, организирани медийни атаки, постоянно държане на "ръба" ги вкараха в безопасното русло на предизборната "битка". Заедно трудно могат да оргинизират каквото и да било, след като се замерят от сутрин до вечер с епитети и "принципно" отрицание. Разбира се, че е важно дали ще влязат, тъй като отсъствието на представителство на десните в Парламента, отново ще извади публичната политика от естествените си баланси в законодателната, изпълнителна и съдебна власт. Главното е, че Кой? отне енергията на протестните гласове, на недоволните, на прореформастките гласове, които можеха да превърнат огромния процент на избиратели, които са за реформи и против корупцията, в реална политическа представителност.
Вие виждате ли някой на хоризонта който изобщо мога да изведе хората на улицата? Нямало поводи? Към он.
Не е ли повод, че се готвят да вкарат България в поредната схема на кражби чрез мегапроекти без да са дали отговор за КТБ, за Белене, за Южен поток. Без изобщо да са понесли отговорност за кражбите от държавата и потребители при горивата, които буквално Ви изваждат от джоба по един милиард лева годишно, а общия данък корупция всяка година е над 10 милиарда. Не го чувствате? Моля вижте си доходите, вижте хилядите причини поради което младите се изнасят - за да не бъдат окрадени и лишени от перспектива.
За това и нацията загива и демографски.
Убиват духа, пречупват волята. Доходите се повишават и икономическите мотиви постепенно и вероятно ще отстъпят своето място в движещите фактори за емиграция, но отсъствието на законност, на правила, на корупция, на ксенофобия, на кражби на всички нива със сигурност ще насочва към Терминал 2 все повече и повече млади българи.
Тъй като не могат да изключат сетивата Ви за да не видите откровената демагогия, откритите лъжи когато Ви обещават, манипулират съзнанието чрез пост истини и алтернативни факти - докато стигнете положение, при което от фейк окръжаваща среда престанете да усещате къде, защо, и как живеете, не разпознавате добро от зло, истина от лъжа.
Забелязвате ли, че пак точно преди активната фаза на избирателната кампания, водещите ТВ канали отново стартират най-популярните си реалити формати. За да Ви държат пред телевизорите отпуснати, безволеви, аполитични.
Ако не знаете, да Ви кажа - едва ли ще има машинно гласуване. Никога не са имали пред вид да има. Няма да има и електронно гласуване, пак по същата причина. Това е все едно да чакате от това или следващото правителство да диверсифицира зависимостта си от Газпром или Лукойл.
Няма начин, защото по веригата е засегнат интереса на толкова много политици, партии и олигарси.
За сметка на това ще има повече от "класиката" в жанра - купуване на гласове, игра с избирателните списъци, с протоколите - до степен Вашия вот и воля да нямат никакво значение. Ще Ви сервират поредната порция избори като реалити шоу, а Вие ще легитимирате политиците като телевизионни герои.
Анестезират нацията - в най-добрите традиции на Тодор Живковия режим по схемата : нахрани протестиращите, изгони недоволните, вкарай в затвора непокорните.
Не искам да Ви плаша, но същите служби, които бездействат по всички линии на заплахите срещу националната сигурност, включително срещу атаките срещу ключова преносна инфраструктура. "Случайните" аварии в електроенергийната системи и топлоподаване не са Божествена сила, а операция по дестабилизация. Вместо към реалните "герои" зад кадър Ви пращат в глух коловоз и тривиални обяснения - липсата на поддръжка и несвоевременни ремонти.
Гранд корупцията убива, доказателство за което е убийството в тунела "Ечемишка". Откраднатите милиарди обясняват отсъствието на подновено осветление, на ремонтирани топло и електропроводи, на повече магистрали, на реформирано здравеопазване, на увеличени пенсии. Вместо това Ви опаковат медийно историята за невинно загиналата жена с "героизма" на строителите.
Но ако утре тръгнете да протестирате, бъдете сигурни, че на улицата ще има поне толкова жандармерия, която да предотврати кошмарния им софийски "майдан". Момчетата в униформи ще бъдат там за да охранява властта от гнева на протестиращите. Може армия да нямаме, но жандармерия имаме в повече. Защото на Тях не им пука за външните врагове, но виж за вътрешния - за протести, които могат да ги поставят в положението на Добрев и Първанов от 1997 година, със сигурност им пука.
Не е въпрос на "десни" и "леви", а на осъзнаване, че всички сме от едната страната на бариерата - на губещите, на пленените, на упоените.
Антикомунизмът не е самодостатъчно средство - защото той помага на олигарсите да държат левия електорат в сляпо подчинение.
Арогантността на БСП стигна до там вече да не крие, че няма много общо с традиционните леви идеи, със защитата на бедните и за социална справедливост. Богатите и олигарсите, контролират напълно партийния живот - те искат власт за да станат по-богати.
Предложих да направим независим одит на политическите и икономически програми "на живо", пред избирателите.
Знаете ли колко партии ще се съгласят? Максимум една - два, и то от втория ешалон.
Големите със сигурност няма да посмеят, защото това означава да им се зададат трудни въпроси, такива, каквито в студията на контролираните медии никой журналист няма да зададе.
Дори и да не се съгласят от трите големи партии и от трите големи телевизии, можем да направим публичен и открит одит, като ангажираме хора - експерти, които да представят и защитят тезите на партии - нещо като адвокати. Нека тогава да отсъстват - и без тях ще съмне.
Излезте от анестезията - това, че Ви грабят не е новост, но отнемат бъдещето Ви - Вашето, на Вашите деца, на нацията.
Промяната ще дойде не с постове във Фейсбук, не пред телевизорите и реалитите форматите. Запазете енергията на своя протест, недоволството си за "улицата". От там ще започне промяната, не от изборите.
Назад към 1989 година - да си довършим работата.

6 коментара:

 1. Това е така разбира се!
  Но все пак има една основна причина за да стане това!
  Това са самите хора!
  Хората явно нямат достатъчно ъм ,или а прекалено умни , за да приемат факта ,че могат да живеят и при друга държава и религия разбира се.
  Защото само това е обяснението-ако не виждаш резултата от дейстието си или бездействието си, означава че си прост!!
  Ако виждаш резултата , и не правиш нищо за да го промениш -означава ,че си намерил решение на идващия проблем или да живееш при друга държава и религия!
  Кое от двете е вярно за България!?!?!

  ОтговорИзтриване
 2. Браво, браво, браво ! Вие изказвате мислите и недоволството, стаения гняв на десетки хиляди хора. Дано повече Ви чуят и осмислят написаното ! В тв ефира останаха твърде малко предавания, които заслужават внимание и търпение да бъдат гледани. Броят се на пръстите на едната ръка. "Денят", "Видимо-невидимо" и вероятно още някое, да ме извинят професионалните журналисти. Чудя се как още не са ги спрели и тях ! Вярно е, че вероятно /стотици/ хиляди хора желаят промяната, за която пишете. Но колко от тези стотици хиляди хора разбират какво означава тя и какво ще им се наложи да правят ? Колко от тях са готови да поемат живота си в свои ръце и отговорността за този свой живот? Дано са повече, защото голямата част от тези, които имат волята и качествата да го направят вече не са тук. Пишете и говорете, защото Вие сте познат и уважаван човек с ясна гражданска позиция! Подкрепяме Ви!

  ОтговорИзтриване
 3. Г-Н Василев, според Вас само масиран ли натиск по примера на Махатма Ганди или румънски вариант ще отмие тая русофилистична сган ?

  ОтговорИзтриване
 4. Само фрапантна грешка на Системата може да изкара Народа на улицата,да ни изкара от Анестезията....Да се молим ?Кой? да Я направи!!!

  ОтговорИзтриване
 5. До сега,първо видяхме политиците, които биха могли да поведат, да го наречем, новото прозападно мозинство.
  Последваха избори, поне аз смятах, че Радан, Трайчо, Методи и останалите от групата,като качествени и честни политици, ще спечелят поне едното влизане в парламента. Не се получи!
  Сега трябва да се питаме вече всичко ли е загубено, или все още има някакъв шанс?
  И ако оптимистите между нас кажат ДА!, трябва да прибавя, че анализът на Илиян Василев не само дава отговорът, но показва и къде бяха грешките.
  Преди изборите имахме възможност, макар и не така масова, да изслушаме посланията им, познавахме ги и от действията им, и каточели ние, които фактически искахме промени, този път сгрешихме като не им дадохме достатъчна гласова подкрепа!
  И след като е неефективно да обвиняваме избирателя, който е в правото си като постоянно лъган и заблуждаван, подобно на попаднал на панаирджийски трикови измамници като самотегли късата клечка, се отказва повече да избира. В най–добрият случай, се задоволява с по–малкото зло!
  Но трябва все пак да се каже, господин Василев също често го е изтъквал, трябва да се започне отново, не от индиански вождове, а от нивото индианец. И тогава индианците да изберът вожда си, по качествата които трябва да притежава и по това как е показал на практика, че е в състояние да ги приложи.

  ОтговорИзтриване