сряда, 4 май 2016 г.

Докладът на Аликс партнърс - предизвестен по задание. Парите ги няма

Качествата на всеки доклад, включително и този на Аликс Партнърс по КТБ, се оценяват спрямо заданието, което сайта Бивол публикува. Така всеки може да прецени какво е било очакването на поръчителите, така и как то е било изпълнено.
Докладът обслужва нуждите на синдиците и другите институции по делата свързани с банката. В този смисъл той е предварително ограничен в изводите и обективно не може да разкрива факти и обстоятелства, които биха навредили на поръчителите и институциите, които ще бъдат ответници по делата, заведени от акционерите. Нито по други дела, които са или ще бъдат заведени срещу управителите на банката, одиторите, надзорниците и т.н. - срещу всеки имащ отношение към фалита на КТБ.
Фактите са известни отдавна, но е важно, че ги е потвърдил независим консултант. Силно се съмнявам, че някъде в доклада няма текст, изписан с малки букви, който ограничава правото на поръчителите на доклада да го ползват в съда. Ако няма, то тогава публикуването му е противопоказно.
Да, в КТБ има финансиране на проекти на Цветан Василев чрез специални инвестиционни дружества, което е конфликт на интереси и свързани лица. Остава да се докаже, че този акт е наказуем. Или липсата на обезпечение. 
Извън спекулациите между тезите на Пеевски и прокуратурата, от една страна и на Цветан Василев от друга, при анализа е най-важно да се оцени какво има срещу тези кредити - какви оценки на риска, история и достоверност на приходите и т.н. 
Има закупени активи, някои от тях при изгодни цени и със запазена, дори увеличена стойност. Тоест има бизнес логика за направените инвестиции.
Виси големият въпрос защо банката няма право да се разпорежда с тях като обезпечение в случай на непогасяване на кредитите. Не съм сигурен дали синдиците имат тази възможност, но съм сигурен, че държавата можеше с активна намеса и влизане в банката да сложи ръка върху основните активи, закупени с кредити. Не се наемам да твърдя дали за това би било необходима сделка с Цветан Василев срещу някакъв имунитет, но парите можеха да бъдат върнати. Ако това беше целта. Но не е.
С прогнозната оценка на Аликс Партнърс за осребряване на масата на несъстоятелността ни става ясно, че скоро пари във Фонда за гарантиране на влоговете няма да постъпят или поне в мащаби, които да позволят връщането на заема от 3,5 милиарда лева. На тези които Ви успокояват, че Фондът набира средства от банките и това прави сигурно връщането на кредита, нека погледнат текущото му състояние, перспективите и да ги съпоставят с рисковете в системата. Без намеса на бюджета, гаранциите на Фонда не струват много. 
За това финансовият министър преди време каза, че ще бъде успех, ако се върнат 30 процента от средствата в КТБ. Сега излиза, че процентът е два пъти по-малък. Да, но ако Горанов бъде лошия вестител - зле за него. За това си имаме независим консултант.
В този план можете да разгледате и поредица от акции на финансовия министър да затегне коланите и увеличи приходите в хазната - включително национализацията на вноски за вторите пенсии - заплахата от нова дупка или дупки в бюджета е реална.
Активите, финансирани с кредити от КТБ вече са в частни ръце или като собственост или като управление. Ако беше вярно, че Цветан Василев съзнателно е източвал банката, сега трябваше да бъде в състояние да контролира тези активи - Виваком, Дунарит, Петрол и т.н. Фондът има някакви виртуални възможности чрез синдиците, но реално нещата са в ръцете на Пеевски и Кой? в различните партньорски мрежи. Повечето от тях замислени и реализирани преди банката да бъде обявена в несъстоятелност и с широко ветрило от бенефициенти по сделките. Но версията с единия виновник Цветан Василев изглежда устройва всички.
Данъкоплатецът, както се полага, ще отнесе сметката. Включително затова, че Аликс Партнърс казват очевидното и известното, но добре систематизирано и с тежест за пред трети страни.
Препоръките в доклада няма да свършат голяма работа, в това число и препоръка за даване под съд на КМПГ. Основната отговорност за състоянието на банката е на Надзора на БНБ. Който не е чел одиторски доклад да прочете страницата с квалификациите.
Не завиждам на премиера. Не той инициира тази битка. Не разполагаше с достатъчно власт за да я спре, когато това бе възможно. Но се съгласи, по подразбиране, да се носи по течението. И се отзовахме тук.
До констатацията, че близо два и половина милиарда лева от кредита към Фонда ще си останат изискуеми още дълги години. В добрия случай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар