четвъртък, 12 май 2016 г.

По повод думите на Радан Кънев, че ГЕРБ няма друг ход освен голяма коалиция с БСП

Много от нещата, които Радан казва са верни. Но, той не може да си позволи да говори като политически анализатор. Все пак е лидер на партия и трябва на всяко изречение накрая да казва, а ние като ДСБ предлагаме това и това. Да избира теми, лансира решения медийно и печели симпатизанти за кауза. С анализи симпатии не може да спечели.
Не зная кой го съветва, но изречението "На ГЕРБ не му остава нищо друго освен голяма коалиция с БСП", казано от лидер на ДСБ и на дясна партия от семейството на ЕНП, е дълбоко погрешно и като съдържание и като избор на момент за озвучаване. 
Моите колеги анализатори могат да си го позволят. Той не. Съюзът на БСП и ГЕРБ може и да е хипотеза, но той не е факт, а докато не е факт всеки лидер на дясна партия в Европейския съюз е длъжен да направи разграничение между БСП и ГЕРБ и да потърси път ако не за единно действие, то поне да не допусне подобни гранд коалиции, дори да е очевидно, че има сили, които работят в тази посока. 
Каквито и да са различията между ДСБ и ГЕРБ винаги ще има теми за общи действия, особено когато се задейства плана на Кой? и Путин за дестабилизация на страната.
Никак не е време за оттеглянето в блестяща изолация и коментари от страни, а за проактивна работа. Заплахата от дестабилизация на страната отвън не е илюзорна. Загуби и щети на ГЕРБ няма да се превърнат в ползи за ДСБ или за който да е от десницата.
Напоследък много смятащи се за десни лидери опипват почвата за някакво странно зад кадър взаимодействие с леви хора или медии срещу Борисов. Това е безпринципно и не могат да спечелят по тази писта нищо независимо от това какви грехове могат да имат Борисов или Цветанов.
В сложни времена простите, изчистени и принципни политики важат най-много.
Задоволяването на егото, било то политическо, не е еквивалент, още по-малко израз на добра политика.

5 коментара:

  1. Много мъдро и на място казано от г–н Василев!

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно съм съгласен с написаното!

    ОтговорИзтриване
  3. И какви са "греховете" на Борисов и Цветанов? Че режат много ленти и душата на родния крадец боли?

    ОтговорИзтриване
  4. Разбирам мнението Ви напълно, г-н Василев. И съм съгласна с Вас. Каквото не разбирам е, очакването Ви Р.Кънев да бъде политически лидер, след като той доказа по категоричен начин, че уменията му са на много добър политически анализатор, който сам себе си заблуждава, че е лидер. Прочее, фактът, че още няма постъпило предложение за изключване на П.Москов - 6 месеца след като еднолично и с несъществени мотиви бламира решението на собствената си партия за излизане в опозиция, казва повече за ДСБ отколкото всички речи и изявления на председателя Р.Кънев взети заедно.

    ОтговорИзтриване
  5. Видно е, че Радан Кънев чете вашия blog и си взима поуки. И в двете му телевизионни изяви след тази ваша статия той изрично подчерта, че не иска да влиза в ролята на политически анализатор. Особено интервюто тази сутрин по БНТ при Героги Любенив е доста показателно. Някъде към края на интервюто направи точно това, което вие предлагате - отказа да е анализатор и предложи конкретни действия.

    Според мен това му качество го извисява много над общото политическо ниво у нас - отворен е към критика, готов е да си признае грешката и да "коригира курса".

    ОтговорИзтриване