сряда, 11 ноември 2015 г.

Защо толкова рано се открива предизборната битка за президент?

С този фалстарт очевидно кандидатурата на академик Воденичаров няма шанс. Само добави основание за свеж и здравословен скепсис на обществото спрямо качествата и мястото на хората "на върха" в БАН. В същност незнайно защо БАН се счита за наследник на БАНИ, въпреки, че последната е възстановена. Така е преценила държавата. 
Но тази твърде ранна кандидатура е част от многобройните мюре кандидатури, които трябва нагнетят информационно темата - президентски избори година преди техния срок. И разбира се целта по-късно, при разчистен терен и изтощени играчи, да се издигне кандидатурата на Истинския кандидат, който да свали сегашния президент. Целта е Плевнелиев да "се снеме от дистанция" /нарочно употребявам русизъм/ още предварително - чрез серия от компромати и антикампания, докато накрая дори за самия него стане невъзможно и нетърпимо да участва в пехливански хватки. 
Никой няма да го заподозре ако прецени, че прекалено много губи в личен план - достатъчно е да си спомним за личната му трагедия и за достойната позиция на съпругата му.. 
Смяната му е цел номер едно на задкулусието след провала им на местните избори. Затова подобни на Воденичаров кандидатури имат за цел да играят ролята на Богомил Бонев - да отклоняват енергия и внимание от подготвения в сянка кандидат..
Ако не успеят да придумат Бойко Борисов да стане президент, което е функция на шансовете му да успее като премиер - примерно ако реформите забуксуват и недоволството започне да расте - президентския пост ще бъде добър личен пристан. Тогава Цветанов остава да се разпорежда с ГЕРБ и т.н.
Ако ББ откаже - ще наводнят пространството, в т.ч. медийно, с много анти-Плевнелиев кандидатури - от кресчендото на атакистите, до левите и олигарсите на ДПС. Тези сили имат позиции в ГЕРБ, разбирам, че и в РБ имат стъпка. 
Ще се опитат да вкарат настоящия президент в битка на изтощение - от компромати, скандали, и т.н. -, което във финалната права може да се окаже фатално за него - изхабена или уморена кандидатура - точно както Петър Стоянов беше отстранен.
Слави Трифонов също се включва в играта. Задкулисието търси спешен заместител на Бареков и антиБорисов играч за да може да го управляват дистанционно. Подписката за референдума е входния билет на Слави в политиката. Но той играе до този момент определено по задание и по сценарий - вижте кой финансира през годините предаването му. 
В същност Трифонов ще изтълкува успешно набирането на подписи под искането за референдума - въпросите са добри и закономерни - като личен вот на доверие. Умно е измислено. Ходи след това доказвай, че подкрепяш кауза, а не конкретно Слави.
След шоуто на стадиона Слави няма спиране. Но ще избягва каквато и да била политическа конкретика - там ще загуби - затова държат входа в политиката му на идейно и принципно равнище - каквито са въпросите на референдума.
Колко хора ще си кажат, че си струва да се подкрепи подписката, макар, че предпочитат да виждат Слави по телевизора /там винаги имаш избор с друга програма/ отколкото като политика - опцията за изключване отсъства. 
Ще има и хора, които ще си кажат, че с какво Слави е по-лош на този разкаляна политически терен? Те така дойдоха и НДСВ и самия Борисов.
Но сметките на повечето задкулисни играчи са къси като хоризонт на мислене. Те си въобразяват, че събитията ще се развиват в забавен каданс, че няма да има външни трусове - включително такива, които да ги дискредитират и да революционизират ситуацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар