четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Не бързайте с оценката на събитията около Вселенския Патриарх

Не бързайте с крайните съждения по отношение на Вселенския Патриарх Вартоломей Първи. 
Задължителният контекст за оценка включва и битката преди Вселенски православен събор - и опитите на Третия Рим - на руския патриарх да постигне специален статут за себе си и активира православната линия за целите на руската външна политка. 
Вартоломей и нашия Патриарх се дърпат, както и много други патриарси и тази кавга тук идеално пасва на битките зад кадър и интересите на Москва. Обърнете внимание - става дума за "претоплени" спорове или такива, които в продължение на много години вървят "под сурдинка". и сега се озвучават за да могат българските граждани да скочат срещу "вероломните фанариоти". Затова активираха претенцията да си върнем петото място, което означава да изместим руската православна църка !?!. Което няма как да стане поне в текущата обстановка в православния свят.
Тънка работа е дипломацията - не става само със словесни "мечове" на Божидар Димитров.
Значи може висши държавници да целуват ръка на руския патриарх Кирил, а с Вартоломей да се правим на бабаити.
Завършвам с правилото в дипломацията - тя не винаги ни поднася приятни поводи и срещи с приятели и съмишленици, с които да имаме пълно покритие и разбирателство. Често трябва да се срещаме и с партньори, които обаче имат и различни, дори противополжни интереси. Да не говорим за противници, дори врагове. Вартоломей Първи не е враг, гръцките ни съседи още по-малко - запомнете това. Използват Ви, елементарно.
Какво спечелихме какво пропуснахме случая да говорим за споровете в Православния свят и абсолютната важност членовете на ЕС които са православни да не допускат използването на православни канали за влиянието на Русия, за някакъв примат на източното Православие над европейската му версия.
Така, че четете внимателно контекста. Той е единствената гаранция да не попаднете в манипулативни схеми.
Добре е журналистите да започнат да отразяват събитията преди Вселенския Събор, различите тенденции, битки и позициите които нашата Църква трябва да отразява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар