сряда, 4 ноември 2015 г.

Фактор: Реформа или катастрофа - протестите на привилегированите

Да започнем, че реформата в сферата на сигурността е не само наложителна, тя е безалтернативна. Вариантите за постепенност и еволюционност са изчерпани. Остана само шоковия вариант. Тоест протестите са неизбежни - въпросът е да не се допуснат крайни форми и дестабилизация на страната. Нужна обаче е комуникация и информация, умерени компромиси за да се избегне възможността от яхването на протестите от недобросъвестни, дори враждебни сили - вътрешни и външни. Винаги трябва да се помни златното правило на реформаторите - малките компромиси са не само желателни, но и задължителни, защото най-високата цена се плаща при спрени или несъстояли се реформи. Тогава самослучващия се вариант е катастрофа. В нашия случай да приемем, че полицаите успеят с протестите - увеличим дефицита, влезнем в дълг. Опитът ще се прекопира във всички сфери които плачат за реформи. Гарантирам Ви, че до две години България ще влезне в много по-тежък от гръцкия сценарии. Изобщо не трябва да гледате процентите на дълга към БВП, защото ако ще и триста живота да имаме, никога няма да имаме лукса да получим по 40,000 евро на глава от населението необезпечен кредит като гърците. Никой няма да ни спаси, никой няма да прояви милост, защото не сме и в еврозоната.
Затова разговорът за случващото се в МВР пряко касае съдбата на реформите, ерго на България.
Имаме най-много полицаи, харчим най-много на глава от населението /като проценти/ и не получаваме нищо или малко като услуга по охраната на интересите на обществото и гражданите.
Моят личен опит и баланс в сферата на сигурността е негативен, вече дори не ходя до полицейското за да заявя, че нещо ми е откраднато. Няма смисъл - ще ме накарат да пиша половин ден, след което ще минат три месеца и ще ме уведомят, че не са успели да открият нищо. Сега живея зад решетки, блиндирани врати, с множество ключове. Плащам данъци - за публичната сфера на сигурността, и отделно за да поддържат частната.
Без реформа в сферата на сигурността ще сме спънати за да реализираме каквато и да е друга реформа - съдебна, социална, в сферата на банките, здравеопазването, енергетиката и т.н.
Протестите на хора, които нямат право на протест - и затова е сделката с привилегиите - ясно посочи, че битката ще бъде без правила. Министър председателят, по начина по който реагира, ще изпрати ясен сигнал на всички други засегнати от реформите в другите сектори как да правят протести и да получават желаното. Да, енергетици, потребители, вложители - няма да имат привилегията да не бъдат арестувани, бити, преследвани от закона, каквато имат привилегированите полицаи. Този бонус за полицаите също си има цена, която не се калкулира към привилегиите. 
Но протестиращите в другите сфери поне могат да разчитат на груповата солидарност на всички протестиращи по линията "да вземем своето от държавата", т.е. от данъкоплатците.
Смея да твърдя, че без радикална реформа, без старт от чисто поле, промяната в службите за сигурност няма да бъде възможна. Усещането сред обществото че те не си вършат работата е напълно обективно и непроменяемо в сегашните условия.
Нито МВР, нито ДАНС, нито НСО, нито другите служби си вършат работата. Постоянните атаки срещу ключови сайтове на държавната администрация и то в момент, в който се реализира висшето право на хората да изберат органи на власт, са ярка и ясна демонстрация на импотентност, на безсилие и неспособност.
И тъй като познавам хора от експертното равнище в тази сфера - мога да ви кажа - всеки по отделно е добър специалист, много от тях имат и мотивация и посветеност, но мрежите в които попадат - постоянно съобразяване с политическа целесъобразност и външни зависимости, ги обезсърчава и с времето вместо внушаващи доверие и получаващи признание ченгета или шерифи от спечелени битки с престъпността, се превръщат в борещите се за привилегии. Другото не могат да променят - поне това е съзнанието им.
Основният въпрос на реформата в сферата на сигурността не може да бъдат заплати и осигуровки, а качеството на сигурността, която получават гражданите. Все едно в енергетиката да говорим за заплатите на заетите, а не за цените на тока. Не бъркайте профсъюзите с националния интерес - последния се дефинира на равнище граждани и данъкоплатци 
От там се тръгва при всяка реформа. 
След като се изградят новите структури в МВР и съизмерят техните капацитети на отговорностите, ще се дойде до темата със заплатите. Бъдете сигурни, че накрая на реформата те ще бъдат по-високи, служителите ще бъдат по-добре екипирани и оборудвани. По-малки и по добре платени, но по-качествени сили за сигурност ще дадат по-устойчиво решение, отколкото сегашната формула със социална заетост, чиято основна мотивация са крайните заплати и осигуровките. 
Изобщо не се връзвайте, че масово ще напускат - едва една четвърт от тях ще могат да си намерят работа. 
Частната сфера на сигурността трудно ще ги поеме
Запомнете - качеството и вида на услугите в частната и публична сфера са взаимно свързани. Именно частната сфера изяде или ерозира публичната.сигурност. За да съществува огромен пазар на услуги за частните фирми - над 100 хиляди души се препитават в нея - бе задължително да съществуват калпави МВР, ДАНС, НСО - които да подхранват усещането за липса на сигурност и да принудят и граждани и корпорации да прибягнат до застрахователи, частни охранителни фирми, частни разследващи компании и т.н. При качествени услуги от страна на публичните институции в сферата на сигурността - търсенето на частни охранителни услуги щеше да бъде кардинално по-ниско За това и много шефове от МВР, ДАНС, УБО ги устройваше ситуация при която обществото си наема бодигардове, охранители, плаща застраховки, монтира блиндирани врати на всеки апартамент и живее под обсада с перманентно чувство на несигурност. Както винаги и в този случаи става въпрос за бизнес и пари, които обаче не добавят стойност, а преразпределят от националното богатство. 
Именно тези интереси поддържаха импотентността на МВР и днес спират реформата. Бъдете сигурни държателите на статуквото ще отидат до край за да препятстват възраждането на публичните сили за сигурност.
Протестите на полицаите не могат и не трябва да ограничават правото на гражданите чрез своите представители във властта - Парламент и правителство да реформират, преструктурират МВР чрез реформа. Реформа в условията на неефективни, дори корумпирани, дефицитни откъм качество и посветеност структури, само с козметика няма никакъв смисъл. В същност най-добрата база на реформата може да бъде значително напускане на кадри - колкото повече, толкова по-добре. От чисто поле по-добре се гради.
Единствената грешка, която виждам в действията на Горанов и Бъчварова е че трябваше да представят цялостен план за реформа - колкото и това да бъде рисковано и да може да предизвика реакция - отколкото да се концентрираме върху орязването на привилегии и това да бъде дискутирано като реформа. Сигурен съм, че министърът на вътрешните работи има план. Подозирам и защо не го обявява - за да не предизвика протести като тези. Но има едно златно правило в реформите - при шокови реформи /а те не могат да бъдат други след толкова отлагания се действа по целия фронт и изцяло. Защото реформа на час и по лъжичка дава шанс за манипулация и за контролирано стимулиране на протестите, защото протестиращите днес си търсят "входните капитали" за влизане в частната система за сигурност.
Ще бъде груба грешка ако третираме армията и МВР по един и същ начин. Българската армия също има нужда от кардинална реформа защото и там услугата сигурност, която обществото очаква от армия е не само на ниско равнище, но и деградираща. Достатъчно е да сравните обаче бюджетите на МВР и МО през годините за да разберете, че българската армия никога не получавала равноправно дори сравнимо третиране с МВР, ДАНС, НСО и НРС.
Бъдете сигурни, че обществото ще подкрепи реформаторите и има сили именно на улицата да осигури подкрепата за блокиране на деструктивните елементи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар