петък, 20 ноември 2015 г.

България пред разлом

Вече е ясно, че България е пред разлом. Да посочим основните лагери - Кой? зад който застават силите "Орешарски", след това силите, които бяха зад електронното гласуване и по средата "балансиращ" Борисов. Изобщо не става дума само за президентския пост, макар, че там става въпрос за прилагане encore на схемата Първанов-Стоянов за да се свали СДС (сега РБ) от власт и синия президент (сега Плевнелиев). В случая най-вероятно обаче ще играят или през самия Борисов или през негов кандидат - изразител на мнозинството, което гласува поправката за военното разузнаване. Това вероятно е мотива да се налее ресурс и на Велчев брос, респективно на Царя.
Но ролята на Русия у нас ще става все по-значителна и видима, защото само в нейната сянка ще оцелеят олигарсите на прехода. Путин мина в настъпление навсякъде защото в базата му - неговата страна - нещата се развиват с главоломна бързина. Той живее в ПиАр свят, и нарисуваните рейтинги не могат да спрат разпада. Каквото и да прави, ако ще Франция да излезе от НАТО и да атакуват заедно в Сирия - ясни са харчовете за руския бюджет - приходите ги няма. Евразийският съюз не самодостатъчен за да остане заедно. 

Както изглежда санкциите ще продължат, но дори да паднат - Русия няма пари за да привлече западен капитал и технологии, да управлява вътрешния си политически риск, свързан с формата на управление и личността на Путин. 
Основната идея на руския президент чрез намеси навън е да стресира Близкия изток и целия свят, като превърне страха, напрежението и несигурността във фактор, блокиращ или разединяващ съпротивата срещу него, повишаващ цените на нефта и природния газ. 
Проблемът на неговите съветници е, че са чели от стария буквар на международните отношения. Пазарът на нефт и газ вече не зависи от шейховете и режимите в Близкия изток, които можеха или да сплашат или да купят. Нещата изобщо не са в техен контрол. Спадът на потреблението и устойчивото превишение на предлагането няма как да се отмени, освен ако Путин не нанесе ядрени удари. А това и той разбира, че няма как да стане. 
В същност между много аналогии между ИДИЛ и Русия /освен тези за които говори Белковский/ има още една базисна прилика - и ИДИЛ и Русия нямат никакъв друг коз за да тежат в международната среда освен насилието и страха. Те нямат равностоен и конкурентен модел на икономическо и социално развитие. Затова след като не могат да споделят благоденствието на Запада искат да го разрушат.

Силите, които симпатизират на Путин у нас трябва да си дават сметка, че те съучастват в плана му за сплашване и дестабилизиране на Европа - това което всички в ЕС и НАТО наричат хибридна война.
Ние постоянно се кланяме на валутния борд и на ниските равнища на външния ни дълг, но това е фалшив идол. 
Не се утешавайте, че можем да вземаме още заеми, както правим и бюджета за 2016. Това правителство изобщо няма идея да мине към балансиран бюджет. Няма и ясен хоризонт на реформите. 
Колкото може счетоводната печалба на НЕК да ни успокоява, че нещата в енергетиката вървят към оправяне, толкова е и със сигурността на валутния борд. 
Така е и при банките - ако приложат методите за оценка на активите, които приложиха към КТБ, особено във форсиран режим, не вярвам и половината банки да останат над вода. Затова ползват проверени и свои за работата за да бъдат сигурни, че няма да има гаф. Както при доклада на Аликс Партнърс  Но със счетоводни и други трикове фундаменталните факти няма да станат по-солидни.
Забелязвате ли, че все повече неща стават все по-секретни. А това е сигурен признак, че нещата вървят на зле..
Ще регистрираме все по-големи равнища на дефицити, все високи дългове,  все повече недоволство в нереформирани сектори, все по-голяма невъзможност в текущата политическа конфигурация изобщо да се правят реформи, все повече "далавери" като Виваком - изобщо спасяване по единично. 
Запомнете, Гърция може и да не фалира при 180 процента дълг към БВП, защото тя е свързана с еврозоната и се ползва с политически привилегии, които ние само може да сънуваме. Ние можем да изпаднем в финансов ступор и при петдесет процента дълг към БВП, радикално да ни свалят рейтинга и да бъдем изолирани от капиталовите пазари, най-вече защото не можем да си контролираме ескалиращите разходи при стагниращи приходи. Отсъства ясната и позитивна перспектива в развитието ни - както индивидуално, така и групово - като нация. А сме и сами - само МВФ е с нас.
И тогава дори пиар гения на Борисов няма да бъде достатъчен дори за организиран изход от кризата.
Реформаторите остават в правителството за да крепят позициите му и надеждата, че нещата ще се оправят. Но само с компромиси и без да могат да правят реформи - оставането им в правителството е самоубийствено.
В същност целта на Кой? не е само и толкова да изгони реформаторите от храма на властта, а да управлява Борисов чрез зависимости.
Затова затегнете коланите - зимата ще бъде тежка и страстна. Кой? ще загуби - но преди това ще потопи България в поредната историческа дупка.
Но основната причина не е Кой?, а обществената апатия, отсъствието на противодействаща енергия на улицата и на силите, на които им пука за бъдещето на страната.

2 коментара:

  1. Чест и почитания г-н Василев ! Малко са обективните анализатори на буйното ни ежедневие,и Вие сте един от тях.Добре е че Ви има.

    ОтговорИзтриване