сряда, 24 октомври 2018 г.

Поредният лобистки закон мина през Парламента – снеха забраната за приватизация на имоти и активи от стратегическите предприятия в забранителния списък

Докато децибелите на спора около Симеонов се повишаваха през Народното събрание мина отхвърлянето на ветото на президента Радев по промените в закона за държавната собственост. 
Никой не разбра и не реагира на поредния лобистки закон, който обслужва олигархията.
Да припомним – в оспорваните поправки се предвижда възможност за заобикаляне на забраната за приватизация на стратегически предприятия, които са в забранителния списък за приватизация. Предвижда се имоти и активи от подобни предприятия да могат да се апортират в съвместни дружества през една несложна схема.
Помните апетитите на Пеевски към Дунарит и към други предприятия от Военно-Промишления комплекс., които не се получиха.
Схемата е проста – апортирате по занижена стойност  имоти и активи, няма ограничение колко значими те могат да бъдат. След известно време вдигате капитала, държавата „забравя“ да увеличи своята част и …. Имате приватизирано предприятия. 
Разбира се накрая остава „скелета“ в забранителния списък – но всичко ценно вече е изтърбушено. Ако следите сагата около Терем Варна – вече имате пример в тази посока. Един назначен от „купувача“ мениджър умишлено води предприятието към фалит. Тази част е необходима за да се оправдае спасителната мярка с апорта на имоти и активи, за да се получат някакви средства и заздрави финансовото положение – често подобни управленски действие се появяват в оздравителен план.
Какво е интересното?
Отхвърлянето на ветото на президента става с 145! Гласа, т.е. с гласовете и на ДПС.
И след това започваш да си обясняваш защо инициативата за подобна поправка идва от Икономическото министерство, от икономическия министър, който е под егидата на Пеевски и Сидеров. Нали не забравихте за неговата лична роля в обслужване на плановете на Пеевски за Дунарит.
Ето ви поредния опит.
Никой не разбра – как изпразниха от съдържание забраната за приватизация на стратегическите ни предприятия. Те вече са легитимна цел на олигарсите, които щяха да изкарват едни 20 хиляди души в защита на правителството.
Знаете ли защо го правят? Не им е достатъчно да стоят на входа и на изхода на държавните предприятия – схемата известна като Мултигруп, трябват им „съвместни“ предприятия за да минават през тях публични средства, които се предоставят без търг, покрай инвестиции в „национална сигурност“.
Уж инвестират в стратегически предприятия, ключови за национална сигурност, а парите отиват в джобовете на олигарсите. Найс,а?
Сидеров бил против Симеонов. Симеонов мълчи по този скандален законопроект. Шоуто беше разиграно – публиката приспана.

Не мога да си кривя душата – в този случая изцяло подкрепям Радев, който се опита да спре тази издънка. Не успя. Ние бяхме заети с друго.
Ето затова твърдя, че както ГЕРБ прибягва до всякакви гъвкави мнозинства за да реализира олигархичните лобистки проекти през Парламента, така и опонентите на тези „зулуми“ трябва да правим тематични коалиции между всички противници. Включително с президента Радев.
И не смейте да ми казвате, че предавам нещо или някого?
Тематично ми е… 

Няма коментари:

Публикуване на коментар