вторник, 13 септември 2016 г.

Как да четем срещата на министър Лавров с посланик Коцев?

Нека се опитам да разтълкувам за Вас краткото съобщение за срещата на министър Лавров с посланик Коцев.
Това, че е по инициатива на руската страна е важен знак, който трябва да се отчита при оценката. Другият важен знак е, че е на равнище министър, а това е рядкост. Стандартът е заместник министър или дори шеф на департамент, да излагат позиции и да комуникират с българския посланик.
Трети репер, който трябва задължително да знаете е, че не става въпрос за диалог - посланиците, освен ако не са предварително известени за темата, трудно могат да "преговарят" в истинския смисъл на тази дума. Макар, че със сигурност българската страна и посолството ни работи в режим изпълнение на поръчение от "центъра" да проучи реакцията на приемната страна в случая на смяна на кандидатурата. В този смисъл има инструкции. Но тези инструкции рядко дават възможност за истински преговори, това което може да прави един министър, примерно.
Ерго най-вероятно става дума за "спускане" на позиция на руската страна, която посланик Коцев да предаде в София. Вероятен тригър е вдигане на летвата в спора между Москва и Берлин. Това е изключителна рядкост заради България да се разменят остри ноти между двете столици. Не, че Германия и Русия, не спорят за влияние в България, а че става публично.
По реакциите в София ще разберете какво е било обсъдено на срещата в Москва.
Ако утре или в други ден или след време правителството обяви, че сменя кандидатурата на Бокова, означава, че знакът от Москва е или положителен или поне не е отрицателен. Тъй като Русия е постоянен член с право на вето е невероятно да тръгнем да рискуваме с нова кандидатура при оставащо малко време при отрицателно становище от Москва.
При този сценарий - при неотрицателно становище - се отварят преговорите за "какво иска Москва" срещу това.
Ако правителството млъкне по темата или отложи решението, значи посланик Коцев, е получил еднозначно негативен отговор.
Лавров лично курира темата ООН, не само защото дълги години бе постоянен представител и познава механизмите inside out -т.е. в Русия той е основното лице за вземане на решение по темата, но и защото през ООН минават основна част от претенциите на страната да наложи новата визия за себе си като глобална регионална сила. Справка кризата в Сирия.

1 коментар: