понеделник, 12 септември 2016 г.

Сезонът на политическата чалга и на Големия брат - идват избори?

Прави ли Ви впечатление, че всеки път когато идва значително политическо събитие - като изборите например, винаги в ефира тръгва някакъв реалити формат? Не, не съм по-умен, нито е снобизъм от моя страна - но органически не мога да понасям тези реалити формати. Мисия анестезия, която цели да отведе народа в някакъв друг имагинерен свят. Те не създават, а рушат обществото и неговите ценности. И режисьорите на тази публична манипулация дори не го крият. Арогантността им стига до там, че ползват заглавие от роман предупреждение на Оруел и въздигат в култ "Големия" брат, който следи, наблюдава и контролира живота в едно публично пийп шоу. Нещо както "библиотекарити" които награждат със знак на името на Стефан Стамболов!? И искате след това да имате будни, осъзнати и активни избиратели. И то в прайм тайм на главните телевизии - с изключение на Националната!?
Вижте колко "естествено" в тази посока на разсъждение попада решението на най-важната партия да обяви кандидата си в последната минута и да направи всичко възможно да принизи значението на изборите и избора за президент?
Какво значение има кога и изобщо дали ще знаете кой ще Ви бъде президент? Току виж - утре и той влязал в реалити формат и Ви гледа от телевизионния екран. Нали у най-големият ВИП в страната. Един вид, полага му се.
Вчера Ви казаха, че държавата Ви се управлява от мафия и Вие нямате право на избор. Медиите мълчат гръмовно и предават на реалити вълна.
Научихте, че няма деца в училищата, че нацията Ви умира, че кражбите и разпадът на държавността са на небивали в историята ни висоти. Но медиите мълчат.
Вчера потъпкаха знамето на ЕС на митинг на хора, които се наричат патриоти, макар и предани на друга Патрия. И то в присъствието на кандидат президенти - обединители. И медиите също мълчат.
И Вие мълчите, защото гледате пийп шоу, което трябва да Ви отнеме волята и желанието за промяна.
Въздишате с чужда въздишка, тревожат Ви чужди "тревоги", живеете чужд живот. 
А иначе, продуцентите на подобни формати все едни демократи, участниците също. Пък и ВИП-а е по стандартите на чалгата. Сега започват да се карат, най-често махленски, да бистрят "тънките" въпроси на битието с престорен артистизъм /защото целта е да се спечелят пари, зрители и внимание/, да интриганстват в ефир и Вие да съучаствате.
Този тип поведение формира хората, които вместо да вземат съдбата си в ръце търкат картончетата на късмета с монети по цял ден. Което е другата част от тази идиотска субкултура, чийто продуценти са същите - Кой? и сие.
И след това къде са били истинските ни ценности?
Тържество на чалгата - в политика, в медии, във всичко. Така Ви управляват - с авторитаризъм. Уж мек, но с твърди последици.
И вместо да избира, да се бунтува и да настоява - народът гледе "перде кириз" по ТиВи-ту и търка ли търка, с надеждата да го сполети внезапно късмета и спаси от реалността. „И избира своите реалити герои да го управляват, които ще му бъдат съобщени на 2 октомври.
И се радва на Големия брат. Тихо и интелигентно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар