неделя, 8 май 2016 г.

БТВ ще прeдава на живо парада на 9 май - най-важното пропагандно събитие на Кремъл

Да припомним фактите.
Парадът на 9 май е демонстрация на военна мощ и сила на страна противник на ЕС и НАТО, която е обект на санкции и в състояние на хибридна война. Отдавна той не символизира единството на антихитлериската коалиция и на единна Европа- 
За тези които веднага ще скочат да ме квалифицират като "русофоб" ще напомня, че и ЕС и НАТО имат официални становища, че Русия провежда "хибридна война" срещу тях.
Военната сила, която ще дефилира по Червения площад, пряко или в преносен смисъл, окупира Крим и е ангажирана в момента в много конфликти от Украйна, Грузия, Молдова, включително в провокации срещу България - наши самолети редовно са принудени да излитат и да прехващат руски самолети, които извършавт маневри по въздушната граница над Черно море.
В този смисъл отразяването на пропагандни събития на Кремъл попада ако не де факто в списък на санкции, то поне в общото разбиране за поведение на водеща обществена медия в условията на хибридна война. Прилагателното е "хибридна", но по важното - съществителното е "война".
БТВ се води "американска" телевизия, макар, че всички знаят характера на договореността, която оставя на местни хора контрола върху новините и цялата информация.
В такъв момент да съдействаш за пряко излъчване на събитие, което политичесите лидери на Европа и САЩ бойкотират е перфектна дефиниция на "Пета колона".
Обръщам нарочно внимание на това, че няма проблем да отразят събитието в новинарските ленти, но предаването на целия парад "на живо" попада в друга категория - съдействие на хибридна война.
Да сте чули да са предали на живо нечий друг парад? Или някоя друга водеща телевизия в страна членка на ЕС и НАТО да предава "на живо" парада на 9 май.
След този статус вероятно ще спретнат някакво балансиращо мероприятие - но фактът остава факт - БТВ никога не е била "американска" телевизия, а етикетирана като такава медия, с достатъчен контрол от местни политически и медийни фактори.
Това, че не е по основният канал по никакъв начин не намалява значнението на тази планирана и преднамерена провокация на БТВ.
Върнахме сме във времената пред 1989 година - когато Първа програма предаваше наживо, а в петък беше руска телевизия. 
Съвсем не случайно от телевизиите тръгват и новите политически проекти.

5 коментара:

  1. Изглежда съм засегнал доста хора с тази статия, защото заплахите и грубите закани заваляха. Значи съм намерил верния тон. Коментарите са изтрити.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На 9-ти май Европа пее "Ода на радостта", само Русия и засегнатите хора у нас все още продължават със "Ставай страна огромная, ставай на смертнъй бой" и други подобни за катюши, танкове, ракети и т.н. Защо не направят един парад, на който да демонстрират новите си хибридни и електромобили, новите си компютри и лаптопи, новите си смартфони и таблети, новите си LED телевизори и монитори, а само военна железария дрънкат. Вие си ги имате горните удобства, ама ние пък можем да ви убиваме. Няма къща в Русия, където можеш да намериш нещо, на което пише "Сделано в Россия" (освен водката).

      Изтриване
  2. Смело напред Илияне Бог е с теб и истината!

    ОтговорИзтриване
  3. Кои по-точно наши самолети прихващат руските? Откакто сме в НАТО нямаме нито самолети, нито танкове, нито боеспособна армия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По бойните им номера, по номер на шасито или по наряди за деня да ти ги цитирам? Откакто сме в НАТО имаме всичките самолети, танкове и боеспособна армия на НАТО. Понял?

      Изтриване