събота, 6 февруари 2016 г.

Борисов в Лондон - за посланията и предстоящите трусове

За пресконференция на Борисов ще кажа, че тя е олицетворение на началото на труден за него процес на самоопределяне. В края на този път ще разбере, че е загубил време и възможности. 
Прогнозата ми е, че ще продължава по инерция, което ще го доведе до най-лошия вариант - маргинализация. 
България се поляризира и идеята му за "балансиране" изглежда все по-абсурдна. Атакуват го от всички страни, а обичайните му похвати да го питат едно, той да говори за друго вече не сработват.
Но ахилесовата му пета е управленската му философия, която изключва възможността за радикални реформи. Това което максимално може да видим е полуреформи или медийно усилване на скромни, представени за реформаторски, усилия.
Това, че го атакуват тролове на Атака не е проблем - той винаги ще намери нужните отговори, защото атаките им са прекалено повърхностни и пропагандни, поради което относително безопасни. Не е изненада, че доста хора са се подготвили грижливо за да го атакуват по време на срещата с българите в посолството. Тук изключвам зададените логични въпроси около важните теми за доклада на ЕК, съдебната реформа, Пеевски и дори въпросите около Бокова. Още по-видима и значима е медийната подготовка за отразяване на атаките по време на конференцията. Ще се съгласите, но ние веднага бяхме информирани, включително с видеоматериали, за случилото се в Лондон. Едва като се пусна пълната версия се появиха и други въпроси и интерпретации, включително отговорите на Борисов. Затъмнението си е пар екселанс хибридна атака. Вижте отговорите например на въпроса за Южен поток - напълно смислени и логични. Не съм сигурен какво прави девойката от Атака в Лондон и дали е вярно, че е нарочно "командирована". Ако влезете в нейния профил ще се убедите какво е равнище на грамотност и идейна поляризация. Не е просто фен, а идеен джихадист. Но това е второстепенно, а и няма особено значение. Всяко медийно чудо на Атака е за три минути, просто трябва да се отчетат за вложените средства.
Втората линия на атака е по темата Ирина Бокова - не се очудвайте защо студенти в Лондон питат за нейната кандидатура. Много от онези, които могат да си позволят да изпратят децата си да учат в чужбина са представители на номенклатурата и мечтаят за нейната кариера на международен бюрократ. Тези "ценности" се предават по наследство. И цял живот да живеят на Запад, идейно все ще си останат на Изток. Това не е проблем - мнозина млади хора се увличат по чегеваризма, по леви и екоидеи. По-трудното за обяснение е, че се самоиндоктринират. Поне да бяха се замислили защо правителството не бърза за номинира Бокова, да разберат, че тя не е нито единствен, нито гарантиран като подкрепа кандидат. Отгоре на всичко може да ни докара и съпътствуващи репутационни щети.
На този усилен от пропагандните медии фон смислените въпроси за реакциите на доклада на ЕК, за огледалото на Борисов - потъват, макар, че са най-свестните зададени на тази пресконференция. И това е естествено, защото не очаквайте нормалните и смислени въпроси да бъдат предварително организирани или агресивни, като атакистите и левите. 
Тази предварителна режисура свива полезността на конференцията, без да я отменя. Новото е, че разбрахме кой е шеф на правителствения пресцентър. Това, че името и бе известно само на тесен кръг е ненормално. 
Обществеността няма полза от размяна на пропаганда и контрапропаганда - има нужда от отговори и действия по реалния дневен ред на обществото..
Най-лошото е съдейки по казаното от шефката на неговия пресцентър, че най-накрая виновен ще се окаже посланик Димитров за това, че не е добре организирал срещата. Какво по-точно не е организирал - присъствието на правилните хора, или задаването на правилните въпроси или и двете? Всеки политик трябва да бъде готов да попадне в подобна ситуация. Това, че харизмата на Борисов и пословичните му медийни умения имат своите граници, вероятно е изненада за някои. 
Питат за Пеевски и обкръжението му, а той като Мирча Кришан си говори за краставицата - колко контрабанда хванали!? Истината е, че водеща причина за усилване на битката срещу контрабандата е интересът на Пеевски и партньори да се намали натиска върху вътрешния пазар на цигари и тютюневи изделия, за да продава повече Булгартабак. За това беше лансирана и известната рекламна кампания срещу контрабандата финансирана от Булгартабак, но под егидата на Министерството на финансите. Що се отнася да контрабандата при износ, за която говорят в Турция и в която обвиняват пак същия Булгартабак, няма и дума. По същия начин стоят нещата и с битката срещу "контрабандата" с горивата - за да изместят темата от скандалните монополни цени и картела на други близки олигарси.
Времето е действително разделно и опитът на Борисов да остане балансьор на непримирими противоположности е обречен. Няма как да бъдеш политически десен, а в бизнеса да бъдеш с Пеевски. За това ще продължава да получава удари и от ляво и от дясно. Да не правиш реформи и да покровителстваш бизнес далавери с Доган и Пеевски не е приемливо за много от хората, които досега гласуваха за него..
В същност го атакуват по същата хибридна схема, по която Путин атакува Меркел - хибридните войници са навсякъде и Лавров няколко пъти организирано насочва стрелите. Вероятно у нас ще кажат, че българският премиер не е толкова важна цел, но не се заблуждавайте - за Кремъл няма малки цели - особено такива, които той смята за "меки".
Провалът на Борисов да се разграничи и противопостави на Пеевски е краят на неговата политическа кариера. Нищо повече, нищо по-малко. Затова не бива да се изненадваме, че на официалните медии трябваха три дни докато "разберат", че конференцията в Лондон има и пропагандно-хибриден контекст. 
Срещата на Пеевски със собствениците на БТВ и Нова ТВ вече дава резултати.

4 коментара:

  1. Следя блога Ви. Приветствам повечето от тезите. Дължите на читателите си елементарна българска граматика!

    ОтговорИзтриване
  2. Да в Лондон може но в София надали.

    ОтговорИзтриване
  3. Свободата безпринципно да оплюваме безнаказано тези, които работят за обществото, рано или късно ще ни нанесе тежки щети. Най-малкото с това, че ще получим като награда управление, което използва властта само и единствено да краде парите ни... Вече направихме такава грешна стъпка - Орешарски, която ни струва над 10 млрд... Поука обаче не виждам да сме си взели... Следващата грешна стъпка ще ни струва много повече. Дано само не ни струва бъдещето на България...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кражбите през боко не са по=почтени или приемливи от кргажбите през орешарски. Искаме ПРАВОСЪДИЕ, не самодържие. Жадуваме да свърши комунистическото робство.

      Изтриване