понеделник, 10 декември 2018 г.

Има ли живот за ГЕРБ след Борисов - кой ще го наследи?

Не бързайте да се разделяте с Борисов, но започнете да свиквате с идеята, че живеем в края на неговото управление. Идва времето след Борисов. Остава да видим дали ще бъде време след ГЕРБ. Защото мнозина смятат, че без харизмата на Борисов ГЕРБ няма бъдеще.
Самият той знае, че това е последният му мандат. Изчерпан е, голяма част от проблемите вече се дължат на дезинтересоваността му от вътрешната политика, която е досада и умора за него. Беше логичен и нормален екзит от премиерското кресло, което е горещо и се работи нон стоп, да се оттегли в президентска позиция. Но пусто его. Пропусна случая и сега въпросът е не дали, а кога ще освободи премиерското място.
В отворените от неговата политическа апатия ниши се наместиха всякакви импровизатори от патриоти до герберисти - лобисти под наем на всеки, които има "работа за свършване". За това и Парламентът се превърна в кеш енд кери политическо средище. То какво ли им е наред - юристите ли, икономистите ли, финансистите ли?
Но тъй като след повече от десет години на власт ГЕРБ искат да живеят и след "епохата" Борисов, започна битката за наследството, задкулисни маневри, кой да го замени. И най-вече кой ще определи заместника - дали самият Борисов ще успее да се наложи. Отначало се мислеше, че това ще е Томислав Дончев /Цветанов по обясними причини не става/, но той толкова се обезличи от обслужване и близост до Главния, че загуби пол позицията си и собствено излъчване. На всичко отгоре не се приема от Цацаров и Доган.
Дами и господа, посрещнете Заместникът - Влади Горанов. Започна разкрутката му - идеален е за Пеевски и ДПС, разбира се с Цацаров и Цветанов, има ключови позиции в парламентарната група и другите министри се кланят пред него - защото е министър на финансите и "одобрява" харчове.
Много бързате ако си мислите, че не може да преживее скандала с "безвъзмездния" апартамент от Домусчиев. Борисов с какво по тежко минало оцеля.
Моделът иска нови лица - Горанов пасва идеално.
Цацаров тръгва - идва нов Цацаров.
Борисов си тръгва - идва нов "Борисов" - Горанов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар