понеделник, 3 декември 2018 г.

Дебати.БГ : Енергийната политика на България - тъжна гледка - за потоците и Мариците

Г-н Василев, от една седмица пред българското общество изникна с нова сила въпросът за „Турски поток”. Ще има ли според Вас тръба към България, или не? 

Въпросът е на две части: Какво може да бъде реализирано през България и какво не може. Да се реализира вариантът „Турски поток”, продължен през България, и целият газ да бъде руски, няма да стане, защото това е в пряко противоречие с Третия енергиен пакет и със задължението на предоставящия транзитни услуги да ограничава всеки един от ползвателите до 50% от капацитета. 
В момента капацитетът в реверсивен режим на Трансбалканския газопровод е 17 млрд. куб. м, т.е. за да пренесе 16 или 17 млрд. куб. м капацитетът му трябва да бъде 34 млрд. куб. м. Правят се едни игри, че руският газ може да влезе в България като газ на други хора чрез суапови сделки, но това пак е заобикаляне. Има голям проблем за този вариант, който днес беше гласуван в Народното събрание като промяна в Енергийната стратегия и за който аз много се чудих защо променят енергийна стратегия за нещо, което си е работа на „Булгартрансгаз” и изобщо не е необходима санкцията на парламента. 
Работата е в това, че всичко е заради последното изречение, в което фактически се дава индулгенция на „Булгартрансгаз” да преструктурира, забележете думата е преструктурира, съществуващия договор с „Газпром” и принуждава „Булгартрансгаз” да не търси неустойки на „Газпром Експорт” за това, че прекратява договора за транзит през България. Това е очаквано. Въпросът е, че много хора в България не си дават сметка за какво става дума. Става дума за опити на „Газпром” да блокира капацитети, да блокира възможността за значителни количества от Южния газов коридор да навлязат в пазарите на Източна Европа, т.е. да създадат конкуренция на „Газпром” там, където той се изтегля поради това, че прекратява транзита през Украйна. И ние в България в момента играем в полето на Русия, за да задушим Украйна. 

Как ще коментирате големия размах на енергийния министър Теменужка Петкова, с който тя обяви, че България ще даде 2,8 млрд. лева за изграждането на „Турски поток”, това не са ли прекалено много пари и за какво ще бъдат изхарчени? 

Вижте, ако някой ми беше казал, че в частния бизнес някой може да си позволи подобни абсурдни разсъждения – защото да не губите 100 млн., инвестирате 2 млрд., това е малоумие. Но в публичния сектор правителствата и изобщо политиците могат да си правят всичко, защото това не са техни пари. Това са пари на данъкоплатеца. А данъкоплатецът в момента е анестезиран, никой няма да тръгне да протестира, че от данъците му някой инвестира такива пари. Разбира се,  ще спретнат всякакви истории за голяма доходност. Ами като е голяма доходността, защо всичките тези депутати не си дадат своите пари и не инвестират собствените си ресурси, като е толкова печеливш проектът и да не ни занимават? Само че никой от тях няма да даде и един лев от личните си пари, но от общите ще рискуват всичко. 
От г-жа Петкова съм много разочарован в някои отношения, но ролята на министъра на енергетиката е много особена. Той не е министър и управляващ, той е един брокер. Всъщност има доста противоречащи си лобистки интереси и тя се опитва да балансира. На нейно място, разбира се, нямаше и ден да бъда в тази роля, но аз не съм нея. 

Как ще коментирате избухналите протести в ТЕЦ „Марица” – очевидно всички политици подкрепят миньорите, а сякаш никой нищо не казва за хората в района, които дишат изключително замърсен въздух? 

В това има няколко етапа. 
Първо, това е големият въпрос за климатичните промени. Климатичните промени, освен рационална и добра част – да се борим за качеството на въздуха, който дишаме и т.н. – се превърнаха в политика, от която някои хора правят пари. Проблемът е в това, че ЕС в момента остана сам в целия свят в опитите си да наложи стандарти и той се самонаказва с една абсурдна политика, която не води толкова до промяна на качеството на въздуха и водата на хората, но дава възможност примерно на спекуланти да играят на борсата на емисии и за една година, не от търсене и предлагане, т.е. реалните потребности на замърсяващите да купят емисии, а от игри на спекулантите, които купуват и продават - купиха на 10 евро, продадоха на 25 евро – перфектен бизнес. Защо? Ми защото никой не може да докаже, че с пазарни инструменти тази абсурдна климатична политика може да се поддържа. Ние си затваряхме очите много години и изгубихме време за създаване на съзнателна умна политика, която да отговаря на изискванията, /като ограничим щетите/.. Защото утре можем да кажем с Вас, че искаме да забраним всичко, само че щетите ще са огромни и когато са разпределени неправилно, значи има проблем. Да кажеш, че ще махнеш Мариците и ще затриеш два региона, защото без тях Старозагорска и Хасковска област са загинали, това е тотален абсурд. Но можеш да направиш стратегия за управляем изход от въглищата и да видиш какви нови технологии има. 
Първо трябва да се види какво може да се направи за пречистване на въздуха – такива нови технологии има и такива инвестиции има. Но забележете: нашите депутати казаха в петък, че могат да инвестират 3 млрд., за да задоволят нечий интерес за транзит, а нямаме 1 млрд., за да си оправим въглищните централи. 
Второ, трябва да се намерят решения и алтернативи извън въглищата. Примерно блоковете на централите един по един да преминат на газ, все пак от там минава интерконекротът. 
Третият вариант е да се направят допълнителни или съпътстващи мерки. Примерно на териториите на централите да се изградят големи ВЕИ инсталации, защото там има огромни площи, която не се използва. Това е един смислен, логичен, балансиран подход. 
Това, което се получава сега е, че ще има протести. Протестите ще принудят правителството вербално да отстъпи. Тази ситуация се получи заради две неща. 
Първото нещо е, че те убиха де факто ТЕЦ „Марица-изток” 2, за да направят Ахмед Доган инвеститор в ТЕЦ Варна. Взеха един студен резерв, който е 35 млн. сигурни пари и ги дадоха на г-н Доган. Тъй като ТЕЦ „Варна" не е изгоден да служи за резерв, тъй като в момента, в който системният оператор нареди да се включат блоковете, те работят на подгряване с газ. Това е супер неизгодно. Поради тази причина и Енергийният системен оператор (ЕСО) е посъветван да ги включва, но не толкова често, за да може да не намалява печалбата на г-н Доган. Но за да се покрие този абсурд, един блок в ТЕЦ „Марица-изток” 2 постоянно поддържа готовност, за да се включи в резерва – без да му се плаща. 
Е, кажете сега, това не е ли тотален абсурд? Каква е тази енергетика, какво е това управление? Това е тотален разпад не само на елементарните правила за професионално управление, защото управлението не е в това да дадеш  заслон на един човек, за да стане богат извън своя опит, инициатива и риск. 
Един от водещите лидери на работодателските организации каза, че проблемът в България е, че хората са бедни, ама и богатите са бедни. Представяте ли си? А тя цялата работа е, че богатите са бедни, защото не са богати като Илън Мъск или като Бил Гейтс, т.е. да са направили бизнес, който да расте. Тяхното богатство е функция на способността им да отделят нещо от общото, от данъците, да присвоят. И тъй като "зад общото" стават все повече тези хора, които разпределят, но все по-малко "общо", те се оплакват, че няма какво да се разпределя. Така България няма как да се развие, затова аз предвиждам все повече стачки и все по-голяма дестабилизация, защото толкова неумно управление България никога не е имала. 

Виждаме, че протестите на миньорите стават повод за грозно антиевропейско говорене и наливат вода в мелницата на противниците на европейското развитие на България. Ще може ли настоящата политическа класа да реагира адекватно на това предизвикателство? 

Много е странно, че  популистите в България станаха политически елит. Като погледнете в историята на България какви хора, какви исполини е имало и сега като погледнете тези юнаци… Има съзнателно бездействие. От друга страна, управляващите казват, че АЕЦ „Белене” трябва да се изгради, но няма логика, тъй като пазарът има излишък на мощности. За да освободят ниша в пазара, изведнъж ядрените лобисти се съюзиха с еко-юнаците и изведнъж се оказа, че въглищните централи вече са излишни и те ги потискат. Сега управляващите пак нищо няма да правят. Ще се стигне до там, че лошият ЕС, който няма да даде безсрочна дерогация /за въглищните централи/, защото такова понятие като безсрочна дерогация няма. Има дерогация за определен период, в рамките на който страната трябва да вземе мерките, които не е могла да вземе поради по-ниска икономическа база за развитие, ресурси, които не достигат и т.н. Най-накрая се получава така, че има съзнателно бездействие, изкуствено напомпване на евроскептични чувства и най-накрая на този фон България трепне в очакване как големите юнаци ще инвестират 3 млрд. лева, за да осигурят на „Газпром експорт” спешен достъп до пазарите, които той опразва, поради липсата на транзит. Той се отказва от транзит и поради тази причина всичките пазари – Словакия, Румъния, Молдова, Унгария и т.н. започват да зависят от други източници. И те ще си намерят много бързо субститут /на руския газ/. Газ в момента има колкото искате, ние бързаме да помогнем на „Газпром” случайно да не изпусне тези пазари и на всяка цена да му помогнем на г-н Путин да доубие Украйна. 

Това е България от 2018 г. – много тъжна гледка.

копирано от: https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-ilian-vasilev-energiynata-politika-na-balgaria-e-mnogo-tazhna-gledka-video/

Няма коментари:

Публикуване на коментар