сряда, 14 март 2018 г.

Bulgaria Analytica Предупреждение : Нови твърди санкции срещу Русия са неизбежни, както и бойкотът на Световната купа


Един бърз моментен анализ на вероятния резултат от срещата на Съвета за национална сигурностна Обединеното кралство, председателстван от британския премиер Тереза ​​Май днес, относно санкциите срещу Русия, води до мрачно заключение и нещо повече от просто военна реторика. Членовете на съвета вероятно за пръв път ще изпитат отслабването на геополитическата позиция на Великобритания след Брекзита.
Докато координираният отговор на НАТО - Великобритания все още може да се позове на член 5 - е първият и предпочитан вариант - координацията на ЕС е от съществено значение, тъй като по-ефективните отговори са отвъд военния спектър - в това, което Путин най-много го боли - парите и възприятията.
Бойкотът на Световната купа в Москва изглежда почти неизбежен. Не мога просто да си представя как отборът на Англия играе футбол "както обикновено" на стадиона в Лужники, като Лондон се преструва, че спортът е за един мирен свят. Ако англичаните напуснат - други ще ги последват  със сигурност - просто неизбежните знаци на солидарност. И това ще бъда края на първенството като световно.
Използването на нервен агент срещу мирни граждани е очеваден акт на война, който може да завърши в съда в Хага като престъпление срещу човечеството. Шансовете на Русия да забърка като отговорни трети страни (Украйна!?) в този чист продукт на собствените и химически лаборатории - са нищожни.
Западът бързо се приближава до червената линия - никакви компромиси с Москва - или Путин, или ние.
Това не означава непременно предстояща война с Русия, още по-малко директен военен конфликт в Европа. Западът ще спечели лесно и без война - просто трябва да дочака колапса на Путин под собствената тежест на корупцията и неефективността.
Шансовете Кремъл да се реши на изпреварващ удар и да предизвика ядрена размяна, не трябва да се пренебрегва, но не са нито доминиращи, нито нарастват. Руската военна заплаха е силно преувеличена, включително способността да се нанесе пръв удар.
Въпреки това Путин може да бъде изкушен да ангажира чрез проксита американските войски в Сирия - ако Вашитенгон реши да нападне лоялистите на президента Асад в Дамаск, но и тук шансовете за успех не са високи, още повече, че в уравнеинето ще участват и Израел.
Западът разполага с много пространство за маневриране и за прилагане на по-твърди варианти на сдържане на Русия,  включително чрез радикално ескалиращи санкции срещу олигарсите и пълно замразяване в отношенията с Москва.
Едно нещо е сигурно - Путин ще става все по-агресивен и радикален особено при тестване границите на уязвимостта в слабите звена системите на ЕС и НАТО, както и на Балканите, така и в Черно море. Не толкова в Прибалтика. Господарът на Кремъл вече явно чувства, че захватът върху властта му отслабва и леталния изход е наблизо.
2018 година. ще остане
в световната история.

1 коментар:

  1. Студента война е факт. Путин играе "две напред една назад". Стара имперска тактика. Открадне нещо - реве че са го обрали, поизчака да им мине на обраните и пак открадне друго. В един момент го хващат като джебчийка в трамвай. Проблемът е дяли западът ще играе тъпо като нашите хитреци " Ние ги хващаме, те ги пускат." С благите думи Путин прави крачката назад, но запазва едната крачка - Крим - напред. Ако му се хванат, чакайте двете му нови крачки напред. Само ние да не се окажем прекрачени.

    ОтговорИзтриване