петък, 2 март 2018 г.

Единственият въпрос - дали Путин ще се ограничи само с газова война срещу УКайна

Русия обяви поредната газова война на Украйна и по дефолт на потребителите в ЕС, които разчитат на транзит през нея. След решението на Стокхолмския арбитражен съд, който осъди Газпром да заплати нетно 2,6 милиарда долара на украинската страна във връзка с договора за транзит, Москва излезе извън кожата си. Тя не само отказа да изпълни решението на стокхолмския съд, към който сама се беше обърнала за да разреши спора с Нафтогаз и Укртрансгаз, но и отказа да достави вече платени и договорени количества от природен газ на Нафтогаз. Заместник шефа на Газпромекспорт Медведев дори си позволи да ехидничи, че "яйцата по Великден струват по-скъпо", в смисъл искате газ в средата на зимата, ще плащате повече. В Украйна обаче използваха годините за да натрупат буфер за реагиране и сега, дори пълно прекъсване на доставките, ще се отрази в намалелние на температурите на топлоподаването и съкращаване на до 10 процента на потреблението.
Времето, в което се обяви  решението на Стокхолмския арбитражен съд относно спора "Нафтогаз-Газпром" не може да бъде по-неподходящо за руския президент - само две седмици преди президентските избори. То не бяха санкции, не бяха загиналите в Сирия, не бяха неприятности у дома и срива в жизнения стандарт и масовото недоволство, включително в сферата на сигурност,  та сега и публичното унижение на загуба в международен съд.
И Путин реши да рискува като играе ва банк - без оглед на последствията, защото е ясно, че ще има такива и то огромни. Вчера той дрънка с виртуални оръжия и плаши Запада, а в същност тези, които искаши да впечатли бяха неговите собствени съграждани.
Днес де факто нареди на Милер да обяви пълна газова газова война на Украйна, за да спаси репутацията си и се покаже като твърд лидер пред избирателите си. С този ход той на практика обрича не само "потоците", но и изобщо щансовете на Газпром да съхрани позициите си на европейския газов пазар. Защото не става въпрос само за транзита през Украйна, а и за реверсивни доставки през Северен поток за Украйна.
На Алексей Милър е наредено да анулира незабавно всички договори с Украйна - включително договора за транзит, и отново в средата на зимата при най-ниските сезонни температури. Това не може да бъде изненада, поне не за хора преживяли предишните прекъсвания на газовите доставки.
Не и за българските политици и шефове на газови дружества.
Въпросът е, че благодарение на тоталното пренебрежение на българските газови дружества към диверсификацията, София отново е поставена пред почти стопроцентна зависимост, без никакви алтерантивни договори за маршрути и доставчици.
С отказа си да изпълни неизгодно за нея решение на международен арбитражен съд, Москва да факто зачеркна логиката в изпънението на решението на аналогичен съд по делото на НЕК с Росатом, по който платихме над 600 милиона евро. Излилза, че щом нещата са в нейна полза, решениета са валидни, щом не са, както в случай по делото Юкос и Ходорковски, негативни, следва отказ.
Това поставя поредното изключително тежко предизвикателство пред българското председателство на ЕС, защото преговорите с Русия в тази сфера не са му силната ни област. От думите на Милър, който е само говорител на Путин, следва, че Москва незабавно прекратява всички договори с Украйна, включително договора за транзит, което на практика поставя всички европейски компании и потребители, които разчитат на транзита през Украйна - пред тотална неизвестност.
Поне четири западни компании бяха предложили на Булгаргаз през последните три години, да сключят договори за доставки при извънредни обстоятелства, които с времето можеха напълно да заместят доставките на Газпром за да не треперим от капризите на Кремъл. Такъв сега има само с ДЕПА, но пък гръцката компания няма значителни количества газ. И сега сме отново в положение партер. По наш избор.
Путин е под огромен натиск да обясни на руския народ - защо да гласуват за него след като всичко около тях се променя в негативна посока.
За това се очаква руския президент да става все по-агресивен и ирационален.
Въпросът е дали ще се ограничи само с газова война спрямо Украйна.
Заедно с руския патриарх от Москва пристигна нова честитка за националния ни празник 3 март - заплахата от прекъсване на доставките и нова студена зима. Братски чувства казват.

1 коментар:

  1. Статията Ви "Защо визитата на руския патриарх трябваше да доминира националния ни празник" в пълна степен отразява унижението, в което се поставя България от умопомрачени посткомунистически кръгове. За съжаление заслепяването, поради интерес или късогледство, продължава и недоумявам как е възможно да се възхвалява чужда нация и църква, от които нищо добро не сме видяли. Посткомунистическата мъгла продължава да насажда чувството, че с нещо сме длъжни на Русия. Нищо подобно. Вредите, които сме понесли от империализма на Русия, преди 9.09 и след това, са унищожетелни за България. Стискам Ви ръка за правдивата статия.

    ОтговорИзтриване