сряда, 27 юли 2016 г.

Клуб Z: Ще строят Турски поток. Пак!?

Статията се разпространява и през Нюзлетъра на CBBSS - брой 181
 
Случи се очакваното  - затоплиха се отношенията между два сходни авторитарни режима - на Путин в Русия и на Ердоган в Турция. 
И като заваляха едни новини - възобновява се строежът на АЕЦ Аккую - като, че някой го е прекъсвал? 
Не закъсня и новината за възобновяване на Турски поток, която пак приведе в транс местните адепти на новите проекти с Русия през Черно море.
Предизвиканите мисловни турбуленции се съизмерват с новините за "възобновяване" на АЕЦ "Белене", за легендарния, но все по-митичен частен инвеститор, който все се навърта около нас, готов да изсипе милиарди за наша чест и негова полза.
Да припомним, че и турския поток не беше напълно закрит, особено ако следим изявите и активността на президента на Газпром Алексей Милер през последната година.
Какво да кажем за Южния поток, който беше закрит от Путин в Анкара - "окончателно" и отново открит от самия него преди няколко месеца.
За да не отегчаваме читателите с оценка на "твърдостта" на намеренията на едни или други лидери по енергийни теми да припомним само основните опорни точки.
Турски поток не е решил основния въпрос с потреблението на транспортирания през него газ в ЕС, както и финансирането на свързващата инфраструктура до европейска граница. 
Остава открит въпросът за локацията на хъба. Турският и гръцкият вариант се разминават. Значително.
Всяко решение трябва предварително да получи "зелена светлина" от Брюксел за съответствие с еврозаконодателството и регулациите. Забележете - предварително, което означава, че до тогава приказките остават да висят във въздуха.
Идеята, че европейските компании ще финансират и построят инфраструктура, която да свърже европейска инфраструктура до турски или морски участък е теоретична абстракция, която не може или по-скоро не трябва да ангажира внимание.
Да и Булгартрансгаз има проект в резерв - Варна-Оряхово, но няма никаква идея откъде ще намери 2.3 милиарда евро, нито потребители на транспортни услуги.
И последно, но най-важно - тандемът Путин-Ердоган може да ентусиазира много хора в Анкара или Москва, но никак не впечатлява банките.
Москва няма пари - който не вярва да прочете как правителството успя да събере стоте милиарда рубли, с които да финансира повелята на Президента за подобряване на пътната мрежа и връзка на Крим с Русия. За сметка на другите региони, разбира се.
Време е да свиквате - Кремъл няма пари, поне не толкова, че да може да финансира геополитическите си амбиции.
И това касае в не по-малка степен финансирането на над 20 милиарда долара - колкото струва АЕЦ "Аккую". Размерът на годишната субсидия за Росатом тази година, не е впечатляващ и ако се съизмери с предишните години, означава, че руската компания ще има огромни проблеми да изпълни ангажиментите си зад граници, като се има пред вид, че сама трябва да осигури финансиране.
Ердоган не е в по-добро положение. Ако не вярвате вижте движението на турската лира, платежния баланс и дълговете.
Събраха се двама авторитарни лидери, с идеята да променят света.
Оказа се, че пари няма. 
Затова промяната на света се отлага, но не и опасностите, които двама могат по отделно или заедно да причинят на същия този свят.
За това не обръщайте внимание на "потоците" - докато не видите, че са одобрени от ЕК и някой започне да харчи много пари. Което няма да стане.
Следователно - турски поток, ако има, ще доставя газ само за Турция.
Което е далеч от първоначалната идея.

1 коментар: