понеделник, 11 юли 2016 г.

БНР: АЕЦ „Белене“ не може да стане, няма смисъл да се залъгваме

Ако погледнем в близкото минало, буквално миналите шест месеца, подобни коридори или пътища за транзитиране и износ на газ Иран обсъжда и с Гърция, и с Турция, и с Унгария дори.
Това, което се обсъжда, са просто едни от хипотезите, които напълно достоверно могат да се разглеждат на политическо равнище, но за да станат нещата реалност, се изисква много повече. Изисква се колективно усилие, споделени интереси. Нито една от тези държави, за които говоря, най-малкото България, може да реализира каквото и да е единствено и само в пряко сътрудничество с Иран.

Връзката през Черно море от Иран, през Армения и Грузия, и  регазификацията на български пристанища е относително екзотична идея, доколкото изисква по-големи разходи. 
Относно възможността Иран да се включи към газопровода „Набуко – запад“ аргументите за изграждането на такъв газопровод не са отпаднали, но уточни: 
Фактически във вероятността да се пренасят значителни количества газ от юг на север в посока Украйна, в посока Унгария, Австрия, това си остава част от мини „Набуко“ или Набуко-Запад. Според мен големите инфраструктурни проекти вече са останали в миналото. Имат бъдеще тези идеи като интегрирани системи от интерконектори, които постепенно могат да увеличават капацитета си в зависимост от търсенето, тъй като много трудно вече се доказва финансова състоятелност, дългосрочни договори са невъзможни - търговията мина на по-къси хоризонти. 
Иран е особено перспективен източник на газ, отбеляза Василев. Въпросът е дали при тази конкуренция Техеран ще намери купувачи в региона и дали България ще може да осигури достъп на всички, които желаят да се конкурират за потребителите и тръбите. 
Експертът сравни трите обсъждани варианта за „Белене“ с популярния филм „Умирай трудно“ в н-ска серия и обобщи: 
Няма смисъл да се залъгваме. АЕЦ „Белене“ не може да стане като частен проект. Този, който говори това заблуждава. Премиерът трябва да говори по-прецизно, защото създава изкуствени и неоправдани очаквания. Не може да има частен проект АЕЦБелене“, защото крайното покритие на ядрения риск според международните договори, които България е подписала се поема от държавата. В допълнение, тя поема всички отговорности и в случаи на фалит на оператора, ако е частно лице. Това го казвам като човек, който доста време е посветил на този проект. 
От всички тези варианти имаме няколко, но не и да възродим АЕЦ „Белене“, защото това вече е лобистка история – някой иска, ако не да направим този проект докрай, защото всички знаят, че не може да стане, то поне още малко време някой да получава някакви комисионни, държавата да изразходва малко още пари по проекта. 
България в момента е в „добро положение“, тъй като Росатом изпитва трудности да финансира програмата си за строителство на ядрени блокове, които вече е договорил с клиенти. Страната ни може да продаде оборудването изгодно, но ще загуби парите, които е дала за проекта на българска земя като например площадката и харчовете по-големите консултантски договори..

Няма коментари:

Публикуване на коментар