петък, 4 септември 2015 г.

Faktor:Всяка дума на дипломат може да се използва в „хибридната война“

Москва възприема евроатлантическия ни избор като плод на американски натиск и загуба на суверенитет
„Не бих искал да коментирам изявление на колега. От практика зная, че понякога влиянието на околната среда, особено при посещения в регионите е доста силно. Подценява се обстоятелството, че всяка дума може да се използва в хибридната война“. Така анализаторът и бивш български посланик в Русия Илиян Василев коментира пред Faktor.bg скандалното изказване, направено преди ден на настоящия наш първи дипломат в Москва Бойко Коцев. Според него санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия трябва да бъдат свалени, а проектът „Южен поток“ - да се размрази.
„Помня колко трудно беше да обясня влизането ни в НАТО. Малко по-лесно беше за членството ни в ЕС. Но темата НАТО в редица кръгове на руското общество беше представена като "предателство" и в контекста на "неблагодарност" за освобождението. Разбира се на високо равнище имаше,ако не разбиране, то поне отчитане на реалността. Знаменателен в тази плоскост беше Примаков - който беше последният голям руски дипломат, който можеше да се разбира със Запада по каноните на "реалната политика". И проявяваше уважение и разбиране към българската позиция.
Никой посланик няма право да интерпретира българската външна политика извън рамките на спуснатите му указания. Проблемът с разноговоренето не е случаен и не е за пръв път, особено, ако погледнем от нюансите в оценката за санкциите между премиер от една страна и президент и външен министър. Трудна е работата на дипломатическия ни представител в Русия - и сега Москва възприема нашия евроатлантически избор не като съзнателен избор, а като плод на американски натиск и загуба на суверенитет
В Москва намират за нормално българските дипломати да симпатизират на руските позиции.
Отклонения от тези очаквания водят до включване в забранителни списъци“, казва Василев, припомняйки по този начин, че самият той преди няколко месеца попадна в черния списък на Кремъл.
Според него най-тревожно в случая е да се говори ангро, без разчети, без точни цифри, само в пропаганден план за "чутовните" загуби, които търпим от санкциите на ЕС срещу Русия. Нито дума за компенсаторни връзки.
„Примерно с туристите - страшно сме губили от намаляването на броя на руските летовници, което в никакъв случай не е специфично само за нас, но никой не тръби тревога затова че пада в пъти повече броят на туристи от ЕС. Никой не говори и за положителния ефект от санкциите, които доведоха до пренасочване на стоки и услуги към трети пазари, които намаляват монозависимостта от специфичен пазар като руския. Да бяха поне попитали защо българския износ и без санкции от повече от десет години не мръдва от равнище около 500 милиона долара? Отговорът е прост - политическият риск на руския пазар е огромен и невъзможен за управление. Кой да повярва, че Русия ще анексира Крим? За това губят българските износители, защото техният износ за Русия може всеки момент да пострада от вихъра на събития, провокирани от непредсказуемите хора в Кремъл.
Контрасанкциите, които сега удрят българските износители, не са толкова контрамярка и възмездие на Кремъл срещу политиката на санкции на ЕС, а елемент на вътрешна политика - така Кремъл ограничава изтичането на капитали от страната и контролира потреблението на вносни стоки при драматично свиващите се приходи от износа на енергоресурси“, допълва коментара си пред Faktor.bgекс дипломатът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар