събота, 19 септември 2015 г.

Електронното гласуване - ако доверявате на Интернет парите си, е нормално да доверите и гласа си

Тепърва ще се развива дебата по електронното гласуване и тъй като вече се разгръща кампания която цели да го дискредитира и обърка хората нека още сега да кажа, че за България е архиважно референдумът да получи достатъчно гласове и то положителни.
Първо, защото българската демокрация ерозира тихо и прогресивно поради постоянното изключване от електоралното тяло на милиони напуснали активни българи, които имат като правило и по-висок образователен и имуществен ценз от оставащия у нас средностатистичен българин. Да не говорим, че дори в демографски профил бъдещето на България ще зависи в значителна степен от поддържането на връзката им с Родината и дай боже връщането им. 
До този момент пороците на властта у нас са най-вече функция на начина по който тя се самоизбира и самовъзпроизвежда, на механизмите чрез които се контролира и управлява вота. Властта в България се упражнява от малка група хора, която се избира от друго малцинство, което съзнателно и успешно контролира мнозинството. Така огромна част от избиратели съзнателно се държи извън изборите - благодарение на емигрантската дистанция и тоталното недоверие, дори отвращение от властта. Този модел на управляема демокрация зависи напълно от това голямо мнозинство от избиратели, което постоянно "емигрира" било то реално, било то виртуално, чрез пасивност. Именно управляващото малцинство ще направи всичко за да не се допусне електронното гласуване защото по-трудно ще могат да контролират гласа от другата страна на IP адреса с традиционните до този момент методи.
Второ, защото електронното гласуване ще върне доверието в референдума като работеща форма на пряка демокрация - нещо което държателите на статуквото в прехода системно искат да дискредитират.
Трето, огромната част от критиките се съсредочоват върху несъвършенството на технологиите - което изобщо не е въпроса, който ни питат. Трябва да отговорим дали сме за или не за електронното гласуване по принцип, а не спрямо конкретен софт или хардуер за негово приложение. Да се предпоставя един или друг отговор спрямо някакви идеални възприятия за тоталната или пълната сигурност, да не говорим за ограничени възприятия за това какво технологиите могат или не могат в конкрента страна е повече от абсурдно. 
Ако повече хора гласуват "за" то няма да бъде въведено пряко, а ще има достатъчно време да се приеме закон, в който да се приложи оптимален и работещ вариант с адекватни гаранции„ Да се предпоставя днес, че технологиите утре няма да дадат отговорите е откровена и предамерена спекулация.
Четвърто, най-откровено лицемерие са аргументи базирани върху хипотетичната възможност, че някой може да "хакне" системите и да манипулари гласовете ни. Тези хора дори не си дават труда да направят елементарно сравнение с "доверието" в текущата практика. Ако има нещо здраво "хакнато", то е сегашната ни хартиена система - с манипулиране на избирателни списъци, протоколи на избирателни секции, и други "техники" за хард фалшифициране на избори. За да хакнеш електронна система за гласуване се изисква изключителни умения и доста голям интелект. Нищо от това не е задължително за да манипулираш хартиената система - там може и с основно образование, по хайдушки. Да си припомним чувалите с избрителни листа и хвърчащите протоколи, мъртвите души и т.н. Критиките срещу електронното гласуване в този смисъл са "смешен плач" на хора, които са слепи за очевидното, а подозрителни към възможностите на новите технологии, които революционизират света.
Търсят сто процента сигурност - като непременно условие за нашето "да", а е известно, че няма такава система - никъде и за нищо. Щом компютрите на Пентагона, сайтовете на ключовите ни институции са обект на атаките, някои от които успешни, къде е логиката ние да поставяме като предусловие пълни гаранции при електронното гласуване.
Примерът с компютърни спецове, които били хакнали компютъра на избирателна комисия на Естония е толкова релевантен колкото всекидневните примери за хакване на банкови сейфове към решенията които вземаме всеки дни да работим чрез Интернет с парите, си да обменяме електронни писма, въпреки, че ни хакват пощите, да създаваме сайтове, въпреки че ни изтриват страници. Нищо особено сакрално няма около електронния вот - просто неотменима част от съвременната модерност.
Пето, оставете настрана темите за мажоритарното и задължителното гласуване - те не са предмет на референдума.
Да се върнем на фалшивия спор около сигурността на електронното гласуване. Теоретично няма непробиваеми защити - но винаги въпросът е колко ще струва пробиването им, за какво време - защото времето е ключов фактор - за да се компрометират данните от електронния вот има твърде ограничено време, да не говорим за рисковете от възмездие - които са разлика от хакването на хартиения вот е много по-вероятно като доказателства. В същност ние и сега използваме интернет и компютри в изборите на етапите "след хартията", с риск те да бъдат хаквани, тъй като се разменят и обработват огромни информационни масиви и данни, които също могат да бъдат манипулирани. Само ръчното броене се счита за сигурно, но разбираме, че няма как ръчно да се проверят всички бюлетини. А и то не е имунизирано срещу човешки грешки, но както показа избора на президента Буш преди години заради стотина гласа в една избирателна секция в щата Флорида - отново останаха огромни съмнения за манипулации.
Пето, дори да се приеме и въведе електронното гласуване, то неизбежно ще бъде въведено постепенно, като допълнителна, а не основна възможност към сегашния тип гласуване - чрез избирателна урна. Ако не сте убеден винаги ще имат възможността да посегнете към хартията в избирателния участък. В дадения случай става дума да приобщим към нашата България другата емигрирала България.
Изобщо не се хващайте на технологични спорове - не това е тема на референдума.
Много от внушенията и критиките срещу електронното гласуване идват именно от сили и центрове, които се страхуват, че то ще заплаши сегашните системи и механизми за "пленяване" или подмяна на волята на избирателя, за корпоративни и купени вотове. 
Ето защо приказките срещу електронното гласуване твърде често издават корист и завист.
С електронно гласуване ще създаем единното избирателно пространство на всички българи по целия свят - глобалната България, която да съхрани като нация и задържи заедно въпреки дистанциите.
Ако това изглежда абстрактно, то да помислим за нашите приятели, роднини и познати зад граница - ще им дадем ли шанс да избират властта и определят бъдещето на България заедно с нас. Или ще оставим всичко в ръцете на местните манипулатори.


При позоваване на текста моля да се посочва линк към оригинала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар