вторник, 25 август 2015 г.

Русофилска партия в България? Едва ли?

Русофилска партия в България? Едва ли? Само русофилството не е достатъчна основа за нейното съществуване. 
Освен това подобна политическа формация ще се маргинализира доста бързо, защото няма русофилска гледна точка на обществените и икономически проблеми, така както не може да има русофилска химия, или русофилска физика.
Те така и не могат да представят достоверна русофилска алтернатива на ЕС и НАТО. 
Това е религия - нещо в което трябва да вярваш емоционално и да приемаш без доказателства. 
Не е научна или интелектуална база за разбиране и управление на икономически и обществени процеси и технология за упражняването на власт. Както и всяка политическа технология, която се заражда в Русия, тя има известен шанс в пътя към властта - т.е. може с нея да вземеш власт, особено с метеж или дестабилизация, но няма грам понятия как да управлява, как да постига обществено и икономическо развитие.. 
От появата на русофилска партия не виждам никакъв проблем за десницата, - виж в ляво и с Атака може да настъпи драма. Едните ще питат кой е по по-ляв, или ориентиран към Русия, другите ще настръхнат, защото през тях ще разпределят по-малко входящ и все по ограничен ресурс от изток.
Но България има нужда от нормална европейска левица, което вероятно ще се затрудни от появата на организирана около русофилството политическа формация. Това вече е проблем и на България.
По-вероятния сценарий е русофилството да се структурира като движение, като квазипартия и през него да минават ресурсите чрез които ще да могат да реализират целите и задачите си чрез присъствие в съществуващите политически формации.
Вече си имат телевизии, медии, политици.
Това което нямат е конкурентна визия за европейското бъдеще на България. Няма и да имат защото гледат основно в миналото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар