понеделник, 10 август 2015 г.

Пореден опит за масова истерия срещу добива на нефт и газ в Черно море

Когато статията за мистерията с мъртвите делфини в Черно море с внушенията за злокобната роля на сеизмичните проучвания се появи в Клуб Z си помислих  - поредна доза екопопулизъм. Но след като се появи и в Капитал и няколко други сайтове се казах - нещата са сериозни и става реч за кампания. Видях и активизирането на тролове и нещата си дойдоха на място.
Да припомня вестниците на Икономедия изиграха важна роля в разгръщането на кампанията срещу фракинга, като ограничиха възможността на обществото, преди да се раздават присъди то да формира информирано мнение с всички различни гледни точки.
Единствената причина според мен днес да се появяват тези материали е, че сме в крайната фаза на търга за лицензиране на проучванията в блоковете Терез и Силистар - очакваме оферти. И този път определени структури у нас - екоактивисти и медийно подкрепени икономически интереси искат да се обозначат и да напомнят - който иска да работи в България по тези два проекти трябва да "говори" с нас. За целта обаче, трябва да се изолира възможността на отговорната институция - министерство или агенция, която представлява държавата в тези процеси, да реализира тези проекти. Най-лесното е да и се вмени предпоставена "вина" и всякакви грехове. Да напомним, значителна част от стандартите за безопасност в тази сфера са кодифицирани в международни конвенции и споразумения, по които България е страна.
Този път, обаче, едва ли ще успеят с истерията.
При кампанията срещу шистовия газ, разгръщането на катастрофичните последствия и страховата психоза успя да създаде устойчив стереотип на негативни възприятия срещу фракинга. След това каквато и информация да се подаваше - хората останаха на равнище на първичната реакция - "рискова работа".
Съдбата на делфините е само опаковката на този типичен пример за хибридна война, защото само наивник може да пренебрегне сериозните последствия от медийни манипулации уж в защита на "малките делфинчета". Във фейсбук авторът разви и друга паралелна теза за причинител на смъртността при делфините - ученията на НАТО. И тук всичко си дойде на мястото. Типичен пример на енвиронментален лефтист - ляв активист. Защо не примерно руски кораби или подводници, които тренират борба с подводници и следят за натовските учения или които редовно патрулират тези води?
Не трябва авторитетни издания като Капитал и Клуб Z да публикуват непроверена информация. Ето фактите, които всеки можеше лесно да провери.
Последните сеизмични изследвания завършиха преди близо две години за блок Хан Аспарух и бяха направено под ръководството на австрийската ОМВ, продължиха 210 дни и завършиха в средата на месец януари 2014 година. След това бе направена интерпретация с компютърни модели и анализи.
Съществуват десетки публикации, анализи и доказателства, че сеизмичните изследвания и прилаганите технологии не причиняват вреда на морските обитатели - от Австралия и Нова Зеландия до Канада.
Сега погледнете къде е Корал и къде е Хан Аспарух блока и времевата разлика. В блоковете, които сега се предложени на търг - Терез и Силистар, обща и специфична сеизмика е правена пред 90-те години. Ако си спомняте в началото на 90-те, когато беше първия кръг на нашия ентусиазъм, след времената на Желязната завеса, че в България може да има залежи на нефт и газ. у нас дойдоха и проучваха Ентерпрайз Ойл, Бритиш Газ, Тексако и други. Уви. Проведоха сеизмичните изследвания, направиха сондажи и --- си тръгнаха. Казвам това за да подчертая, че след атаката срещу Шеврон, шансовете да привлечем когото и да било да рискува стотици милиони долари без гаранция, че ще намери каквото и да било, не са големи.
Вижте класическата манипулация в статията. Първо, градят една хипотеза /в техните понятия научна/, без дори да се потрудят да си зададат очевидните логични въпроси - примерно за времевите несъответствия. Без да прочетат информация по темата. След това, правят вероятностно предположение, че ако хипотезата им е вярна то тогава е възможно сеизмичните изследвания да убиват малките делфинчета. И накрая удрят с голямата бухалка - значи е сигурно!?, че проучванията са опасни. Картаген трябва да падне.
И тъй като всичко остава безнаказано - екоактивистите по дефиниция са с добри намерения - т.е. трябва да им се прощава. Но, ако поради нагнетяването на обществено недоверие и психози държавата губи стотици милиони долари е елементарно да се поиска отговорност не само от авторите, но и от медиите, които ги публикуват. Уж всички са евроатлантици, а пък убиват възможността да реализираме една от оскъдните местни възможности за диверсификация на източниците.
За незапознатите ще припомня, че това не е първия опит да се доразвие забраната за фракинг, която на практика блокира проучванията на суша, с подобни забрани и ограничения за акваторията. Преди две години, същите хора, които пробутаха през задния вход забраната срещу фракинга се опитаха ,чрез изменения в закона, който третираше въпросите на управление на отпадъците в минното дело, да вкарат един бъг - като задължат всички компании които извършват проучвателна или сондажна дейност  на морското дъно на място да преработват отпадъците. Това щеше да бъде без прецедент в света, но със сигурност щеше да откаже дори най-амбициозните компании, поради свръхразходите, при това за нещо, което се контролира добре и без проблеми.
Сегашната атака е издържана в тази тоналност и може да има точно същата цел да обезкуражи чуждестранните инвеститори, като усили и без това съществуващото недоверие към българската държава от международни компании по отношение на ангажиментите и да защити своите намерения и интереси, като осигури нормални условия за работа по проучване и добив на нефт и газ.
Още по-тревожна е ситуацията във връзка с изключително неблагоприятните условия на глобалните пазари. При тези ниски цени на суровия нефт, всички компании ограничават своите инвестиции, особено в рискови зони - каквито са дълбоководните сондажи. Разгръщането на тази негативна кампания, в навечерието на крайния срок за подаване на оферти по търговете за лицензиране на проучванията в блоковете Терез и Силистар, може да откаже и малкото, които са заявили предварителен интерес, компании.
В размяната на статуси с господин Русев - той даде следните данни за популацията на делфини - вероятно цифрата е получена в резултат на изпълнението на проектите за броене на делфини - 150 000. Простете невежеството ми, но ако вземем средната им продължителност на живот  30-40 години и техния брой, каква смъртност, включително "детска" трябва да приемем за логична, преди да извикаме "караул"?


3 коментара:

  1. Здравейте, като човек, който работи в "Капитал", исках само да ви обърна внимание върху бележката, която колегите ми са сложили в текста - "Тезата в текста е на автора. "Капитал" ще проведе свое разследване за причините за изплуването на мъртви делфини по плажовете". В самия текст има съмнителни от фактологична гледна точка неща, скоро ще ги адресираме в наш, журналистически текст . Той е публикуван в рубрика на сайта за външни мнения и изборът му е изцяло на редакторите на "Капитал". Тезата в публикацията на блога ви за включването на медиата, в която работим в организирана кампания срещу добива на нефт в Черно море е по-скоро теория на конспирацията в чист вид. В редакцията на "Капитал" тя ни разсмя искрено, но понеже по принцип уважаваме мнението ви, давам знак, че в случая, интерпретирате фактите (доколкото го има) неправилно. За хибридната война и участието на "Капитал" дори ще го пропусна - все пак да не търсим зад делфина мечка.

    Алексей Лазаров,
    Капитал

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Алексей, учудих се на публикацията. Това с бележката под текст не отменя отговорността и най-вече възможността да направите кратки преценки - питайте. Добре е, че се смеете, но надявам си давате сметка как се развиха нещата около кампанията против фракинга и мястото на медиите в този процес. Когато смехът не е за сметка на нещо друго и значимо - няма проблем, когато вкрая на този смях някой губи - е егоистичен. Питайте Илин той знае, кога са правени сеизмичните проучвания. Знае и какви са последствията в този изключително чувствителен момент за развитието на търга на двата блока, при това при тези тенденции на пазара на суров петрол и тоталното отдръпване от рискови инвестиции. Все пак сте бизнес издание - трябва повече отговорност.. Защото читателите не гледат бележките, не всеки има предварителна информираност и това е материал формиращ мнение и представа за нещо за пръв път. За мен е достатъчно да публикувате материал с фактите, защото твърде много се събра. Остава необяснимо странното съвпадение в публикацията в редица издания. Добре, че и господин Русев разбра, че не става толкова урбулешката. Както му писах - така не помага нито на делфините, нито на хората.

      Изтриване
  2. ГОСПОДИН ВАСИЛЕВ, СТИГА С ТАЗИ ''ХИБРИДНА ВОЙНА'' ! ДАЙТЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО В ОЧИТЕ КАКВА Е ЦЕЛТА НА ТАЗИ ВОЙНА, ЗАЩОТО НЯКОЙ ЩЕ СИ ПОМИСЛИ, ЧЕ КРЕМЪЛ НИ ПРЕЧИ САМО В СФЕРАТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА. А ИСТИНАТА Е, ЧЕ НИ ПРЕЧАТ ПО ВСИЧКИ ЛИНИИ, ЗА ДА НИ ДООТСЛАБЯТ ВСЯЧЕСКИ, ЗАЩОТО Е В ХОД ФИЗИЧЕСКОТО ПРЕВЗЕМАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ! И ТЪЙ - КАТО СЪМ ГО ПИСАЛ ВЕЧЕ, ЩЕ ГО ПРИКАЧА: '...Г - Н ВАСИЛЕВ, ЗА СЕГА ИМАТЕ МОЕТО УВАЖЕНИЕ, НО ЩЕ НАПРАВЯ ЕДИН КОМЕНТАР. ЩЕ ГО ЗАПАМЕТЯ И ЩЕ ГО ''ПЕЙСТВАМ'' НА ВСЕКИ ВАШ ПОСТИНГ, ДОКАТО НЕ МИ ОТГОВОРИТЕ! В НАЧАЛОТО НА М. АПРИЛ В НЕ ПОМНЯ КОЕ ТВ СТУДИО, ЖУРНАЛИСТЪТ ПЕТКО ГЕОРГИЕВ ИЗКАЗА СЪМНЕНИЕ, ЧЕ НЕКОИ КРИТИЦИ НА КРЕМЪЛ СА ВСЪЩНОСТ ''ТРОЛОВЕ''. АЗ ОТДАВНА ГИ НАБЛЮДАВАМ (ТРОЛОВЕТЕ) - ТЕ ОБИКНОВЕНО КРИТИКУВАТ ВСЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ, ПРИ ТОВА ПО - МАЛОВАЖНИ ЗА СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ. ТОВА АЗ НАРИЧАМ ''ТАКТИКАТА ДА СЕ ПРОСТРЕЛЯШ В КРАКА''. ЗА ДА СПЕЧЛИШ ДОВЕРИЕТО НА ''МАСИТЕ'' ПОВТАРЯЙКИ ИМ ЕДНИ И СЪЩИ НЕАКТУАЛНИ АНАЛИЗИ. СПОРЕД МЕН ТРЯБВА ДА СЕ АНАЛИЗИРА ПОДВОДНАТА ЧАСТ НА ''БРАТСКИЯ'' АЙСБЕРГ, КОЙТО ДО ПЕТНАЙСЕТИНА ГОДИНИ ЩЕ НИ ПОТОПИ!!! КАК ЛИ? МНОГО ПРОСТО: НАД ПОЛОВИН МИЛИОН РУСКИ ГРАЖДАНИ ПРИТЕЖАВАТ НЕДВИЖИМ ИМОТ В БЪЛГАРИЯ. СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ИЗТЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ В ''ЧАСЪТ НА МИЛЕН'' - ЕДНА АДВОКАТКА, ПРЕДСТАВИТЕЛ НА АФРИКАНЕЦ ЖЕНЕН ЗА БЪЛГАРКА, С ДВЕ ДЕЦА И ЧАСТЕН БИЗНЕС, ОСИГУРЯВАЩ РАБОТА НА ДВАМА ДУШИ, СЕ ОПЛАКА, ЧЕ 6 (SIC) ГОДИНИ НЕ ПОЛУЧАВА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ НА 200 000 РУСНАКА, ЗАКУПИЛИ НЕДВИЖИМОСТ У НАС Е БИЛО ДАДЕНО БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО! ЩЕ ДОПЪЛНЯ - БЯХ ПРОЧЕЛ ВЪВ В. ''СЕГА'', ЧЕ 200 000 РУСНАКА СА КУПИЛИ ИМОТИ У НАС, НО - ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: НИТО ДУМА ЗА ГРАЖДАНСТВО! ДО ДЕН ДНЕШЕН НИКОЙ НЕ Е ДАЛ ОФИЦИАЛЕН ОТГОВОР! ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ОСВЕН МЕНЕ, НИКОЙ НЕ ПИТА! А ТЕЗИ 500 000 ''БРАТУШКИ'', С ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА СИ СА НАД 2 МИЛИОНА! АКО ПРИЕМЕМ, ЧЕ ТЕЗИ СОБСТВЕНИЦИ СА ЗАБОГАТЕЛИ И ИМАТ СВОБОДА НА ''ПРИДВИЖВАНЕ'' В СЪВРЕМЕННА РУСИЯ, ТО СЪС СИГУРНОСТ ТОВА СА КОМСОМОЛЦИ (МОЛЦИ), НОМЕНКЛАТУРИ (КЛАТИКУРИ) И КАГЕБЕЙЦИ (БЕЙ ГИБИ). ТОЕСТ - ЗАВИСИМИ! И ОЩЕ НЕЩО - АКО ПРЕЗ 1990Г. СА БИЛИ СРЕДНО НА 25 ГОДИНИ, ТО СЕГА СА НАД ПЕТДЕСЕТТЕ. ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ ИМАТ СРЕДНО ПО ДВЕ 25 ГОДИШНИ ДЕЦА, КОИТО ВЕЧЕ СЕ ЖЕНЯТ И СЪЗДАВАТ ПО ДВЕ ДЕЦА. ТАКАЧЕ, СЛЕД 15 - 20 Г. ТОВА СА 4 МИЛИОНА РОДНИ БРАТУШКИ! И АКО ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ИМАТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО, ТО ЕСТЕСТВЕНО Е ВСИЧКИТЕ ДА СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ! ОБРАЗЦОВИ, ПОДРЕДЕНИ, ЗАПРИХОДЕНИ, ЕДНИ ТАКИВА ПРАВОСЛАВНИ, СЛАВНИ СЛАВЯНИ! ПРОСТО - СЛАВНИ. NICE A ? КАТО ДОБАВИМ, ЧЕ ПОЧТИ ЦЯЛОТО НИ (?) ЧЕРНОМОРИЕ Е СОБСТВЕНОСТ НА РУСНАЦИ ИЛИ НА ТЯХНАТА ГРУПИРОВКА - ТИМ, И ЧЕ НА ВСЕКИ СТЪЛБ В СОФИЯ ИМА ОБЯВА ''КУПУВАМЕ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ'' МИ СТАВА ВСЕ ПО - ХУБАВО: КОГАТО СПОДЕЛЯ ТЕЗИ МОИ ОПАСЕНИЯ С НЯКОГО, НЕИЗМЕННИЯТ ОТГОВОР Е: '' ПО - ДОБРЕ РУСНАЦИ, ОТКОЛКОТО ТУРЦИ''. ТОВА СТРАШНО МЕ УСПОКОЯВА. (НО, СПОРЕД ДАННИ ОТ ТЕЛЕВИЗИЯТА, НА ПЪРВО МЯСТО ПО ИЗКУПУВАНЕ НА ЗЕМЯ СА ПАК ''БРАТУШКИТЕ''! ТУРЦИТЕ ГИ НЯМА В ШЕСТИЦАТА!) ПОСЛЕ СИ КАЗВАМ, ОСВЕН ''ШИШЕ ДЖАМ'' НЕ СЪМ ЧУВАЛ ЗА ДРУГА ТУРСКА ФИРМА В БЪЛГАРИЯ! А ПО БТВ В ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ ''МАЛКАТА РУСИЯ'' СТАНА ДУМА ЗА НАД 7 000 РУСКИ ФИРМИ! КОИТО, СПОРЕД ТВЪРДЕНИЕ НА ИВАН СОТИРОВ ВЪВ ФЕЙСА НЕ ДЕКЛАРИРАТ НИКАКВА ПЕЧАЛБА, И СЛЕДОВАТЕЛНО НЕ ПЛАЩАТ НИКАКВИ ДАНЪЦИ! И АКО НЯКОЙ ОЩЕ СЕ СЪМНЯВА В ПРАВОТАТА НА МОИТЕ ТВЪРДЕНИЯ, ЩЕ ДОБАВЯ САМО ТОЗИ СКАНДАЛЕН ФАКТ: ЧЕТВЪРТ ВЕК БЪЛГАРСКАТА (?) ДЪРЖАВА НЕ Е НАПРАВИЛА НИТО ЕДИН ''BY - PASS'' С ГАЗОВИТЕ МРЕЖИ НА НАШИТЕ СЪСЕДИ, ЗА ДА ОСИГУРИ ДОСТАВКИ НА ГАЗ ПРИ ЕВЕНТУАЛНО СПИРАНЕ НА ДОСТАВКИТЕ ОТ РУСИЯ!!!!!!! В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЩЕ КАЖА: НЕЗАБАВЕН МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ПРОДАЖБАТА НА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ НА ФИРМИ И ТОТАЛНА РЕКЛАМА В ЕВРОПА ЧАСТНИ ЛИЦА ДА СТАНАТ СОБСТВЕНИЦИ! АКО ТРЯБВА - ДА ИМА ЕВРОПЕЙСКА СУБСИДИЯ ЗА СТИМУЛ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!''.

    ОтговорИзтриване