четвъртък, 9 юли 2015 г.

Геополитически последствия на Grexit - страховете от Русия имат значение

Страхът Гърция да не попадне в ръцете на Москва е вероятно най-силния и валиден коз в ръцете на гръцкото правителство при преговорите с тройката за максимално изгодни условия при новото кредитирани и при провеждането на реформи.

Играта с потенциалния геополитически вакуум, който може да се отвори след напускане на еврозоната от Гърция и поставянето и в унизено положение, има силни шансове да се увенчае с успех. Не, че това е първото, което ще впечатли твърдите противници на Ципрас в еврозоната. Но геополитическите съображения, върху които Вашингтон поставя акцентът имат всички шансове да натежат.

Не случайно шефът на Европейската Централна Банка Марио Драги заяви в пряк текст "Няма да оставим Гърция на Москва".

Доколкото сериозна е вероятността Москва действително да се възползва от по-твърд сценарий за развой на ситуацията около Гърция е отделен въпрос. Правителството и експертната общност в Русия, в това число в Централната и водещите банки, категорично заявяват, че Русия не е в състояние да замести Европейския съюз, още по-малко в ролята му на хроничен финансов донор на Атина. Да си припомним в тази връзка, че абсурдния заем за Янукович беше одобрен само от Путин и Медведев, въпреки възраженията на почти всички други министри и ключови фигури в руското правителство.

Всеки знае кой взема решенията в Москва - и когато този човек реши - професионалните и технически съображения нямат никакво значение.

Няма вероятност Русия да отпусне като помощ и кредит равностойни като условия и обеми на предлаганите от Брюксел животоспасяващи финансови потоци от десетки милиарди евра. Но руският президент има всяка възможност да заинтересова сегашния политически елит в Гърция от изгодно предложение, като съчетае пряк "спасителен" кредит от няколко милиарда - до 5 милиарда долара - примерно за да се платят заплатите на държавните служители и пенсионерите и най-вече ако драматургичното развитие на ситуацията му позволи да влезне в последния момент на бял кон.

Разбира се - тук има малка уловка - Кремъл ще иска гаранции и конверсия на този дълг в ликвидни активи на гръцката държава. И бъдете сигурни, че ще ги получи, ако това е цената на съхраняването на правителството на Сириза.

В последна сметка не са един или два примерите, когато елитите в европейските държави сключват зад гърба на своята общественост изгодни за отделни групи сделки в името на политическата си изгода. Това е същността на модела на взаимодействие, който Владимир Путин реализираше в продължение на много години с политици като Берлускони и Шрьодер.
Ципрас и група само ще се присъединят към този списък.

Каквото и да направи обаче Европейския съюз и международните финансови институции - лидерът на Сириза постоянно ще държи отворена и активирана заплахата с Русия. По-всичко изглежда тя работи добре.

Във Вашинготн и в Брюксел, а и не само там, сънуват кошмари от хипотезата Гърция да даде бази на Русия. Примерно.

Още по реални са страховете Русия да може да наложи своите интереси върху енергийните проекти, които се очаква да се реализират през Гърция.

Развръзката предстои, но при всички случаи "заплахата" Русия ще присъства на преговорната маса в еврозоната.

1 коментар:

  1. И С ПРОСТО ОКО СЕ ВИЖДА, ЧЕ В ХОД Е ВОЙНА ЗА ОТЦЕПВАНЕТО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ БАЛКАНИ ОТ ЕВРОПА И ПРЕХВЪРЛЯНЕТО ИМ КЪМ ЕВРАЗИЯ! ВЪПРОСЪТ Е - КАКВА ЧАСТ ОТ ЗАПАДНИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ''ЗА'', И КОЛКО СА ''ПРОТИВ''. ПОЖИВЕМ - УВИДИМ.

    ОтговорИзтриване