сряда, 15 юли 2015 г.

По избора на нови стари членове на УС - доверието е най-важния капитал, предстоят трусове

Проблемът с възстановяването на репутацията на БНБ минава задължително през смяна на УС или като минимум нов човек за надзора. Това не е изобщо въпрос на текуща политическа целесъобразност, а топ въпрос на национална сигурност.
Тук няма значение инвидуалната история на всеки един отделен член на УС при Иван Искров и неговото участие или роля в сагата около КТБ. Политически договорки извън контекста на най-доброто за сигурността на България са просто нелепи. 
Първо, защото банковата ни система е изключителна крехка в текущия момент - не твърдя, че е нестабилна, само че в момента е архиуязвима. Не искам да влизам в подробности - работя с едни от най-добрите анализатори на банкови и финансови рискове в Европа и света. Както писах стрес тестовете в зададения от ЕЦБ формат по-скоро могат да създадат измамно чуство за сигурност. Нещата са дълбоки и по-голямата част от проблемите са извън България.
Второ, защото членовете на УС са имали и пропуснали възможността да се разграничат от действията на Иван Искров по достатъчно публичен и категоричен начин, което няма как да бъде интерпретирано освен като съучастие или съотговорност. В по-мека формулировка като екстремна и опасна колегиалност, която не се предполага от длъжностните характеристики. Членовете на УС са длъжни, когато и ако видят опасност за сигурността на банките да направят всичко необходимо в индивидуално качество, а не да пазят колективната чест. Всички знаят, че членовете на УС за били подложени на натиск от прокуратурата - и именно тогава са пропуснали да защитят професионалната си чест, а са се огънали под натиска. Самата идея, че Цветан Василев е остров на злото, а всички други около него са в бяло, а абсурдна. Още повече, че практиките, които сега се крикитуват изобщо не са ограничени само или първо до неговата банка. Самият Иван Искров съзнаваше уязвимостта си като шеф на УС на БНБ, поради което винаги се стремеше да се застрахова чрез колективни решения на УС. В момента е от изключителна важност да има нови лица, несвързани по никакъв начин с предишната ситуация за да бъде изключена или поне подозирана като логична и обичайна липсата на зависимости, които могат да попречат на вземането на оптималните решения при трудна ситуация.
Всички важни решения за КТБ, в последна сметка ще се решат
чрез съдебни разбирателство и като цяло държавата ще бъде съдена в международен съд - извън контрола на българската прокуратура, съд и местни политици. За пред света е архиважно УС да има нов състав, с който да се докаже липса на приемственост. Изглежда политиците искат в БНБ хора, които да снемат вината от тях като се разчита, че само колективната отговорност може да ги спаси от търсене на индивидуална, при това наказателна.
Повтарям нямам нищо против двамата посочени от новия председател, но става дума за авторитета на ключова система в период на нестабилност и уязвимост. 
Да не говорим, че чакаме ефекта на Гърция и на турбулентност в еврозоната. и то с магнитуд който далеч надвишава способностите на Фонда за гарантиране на депозитите на гражданите.
Анализите и прогнозите до които имам достъп са достатъчно тревожни - за това пиша с тревога. Назначат ли ги ще бъде късно. И без това БНБ няма големи възможности в условията на валутен борд, УС ще може да действа основно чрез своя авторитет и качеството на доверието, което другите и обществото ще изпитват към него.
Повтарям доверието е ключовия капитал на БНБ и тя не трябва да стартира по никакъв начин с пасиви - реални или хипотетични.

Няма коментари:

Публикуване на коментар