събота, 9 август 2014 г.

Правителството на Орешарски си отиде в лъжа - Интервю Вестник "Преса"


Интервю на Леонора ЛЕКОВА


Г-н Василев, как ще коментирате последните събития около проекта „Южен поток“? Бившият регионален министър Десислава Терзиева е дала строително разрешение за компресорната станция в Паша дере. Значи ли това, че се открива „зелена“ улица за проекта?

- Да, той е тръгнал. На практика с предварителното изпълнение се прехвърля изцяло на българската държава рискът от изразходването на средства по него при евентуалното му спиране заради подадените жалби или санкции от Еврокомисията​.


 Но дори в последния ден правителството на Пламен Орешарски твърдеше, че „Южен поток“ е замразен. Излиза, че сме били лъгани?

- Това правителство дойде в лъжа и си тръгна в лъжа. "Южен поток" беше смисълът на идването му на власт. Друг смисъл не е имало, защото този проект е единствената останала хранилка за онази номенклатура, която живее само върху възможността да преразпределя. И тъй като отвътре - от икономиката и от обществото, вече такива излишни парични потоци няма, единствената възможност беше да продължи съществуването си въз основа на този проект. Той е най-голямата корупционна схема, която се е реализирала някога в България.

На кого обаче да вярваме? Много експерти казват точно обратното.

Това не е моята дума срещу думата на някой друг. В този проект всичко е покрито от търговска тайна. Нарушенията в провеждането на тръжната процедура са толкова фрапиращи, че никое правителство досега не си е позволявало такова заобикаляне. Ето, наскоро бе подменен основният участник в консорциума, който ще строи тръбата на наша територия. Това е въпиещо нарушение. Във всяка една страна по света не би останало без санкция. Но защо институциите в България мълчат? Да сте чували Комисията за защита на конкуренцията да се е намесила? Или прокуратурата?

Бившият икономически министър Драгомир Стойнев обясни, че с тази промяна ще задоволим исканията на ЕК.

Виждате, може да се подменят участници само чрез нов търг, а не по време на ​или след​ състезанието. Г-н Стойнев също трябва да има някакви граници на приличието и трябва да спре да омайва хората с неща, на които само той вярва.

Какво е вашето обяснение за действията му? 

Хората, които вземат тези решения, нямат друг изход. Те са толкова зависими, че престъпват дори елементарните норми на приличие. Мотивите са единствено пари и оцеляване - политическо, професионално и лично.

Очаквате ли новото правителство да разрови нещата?

Страхувам се, че идеята на тези, които предприеха тези стъ​пки, е новото правителство да не посмее да отмени решението на Десислава Терзиева, тъй като ще поеме върху себе си удара и недоволството отвътре и отвън. И заради това не очаквам вицепремиерът Екатерина Захариева, макар че е в нейните компетентности, да спре проекта​, спре изпълнението на заповедта, включително чрез решение на Министерски съвет​.
 
- Енергийният експерт Стефан Гамизов предупреди, че започването на строителни работи би могло да бъде основание за едно арбитражно дело срещу България, подобно на това за „Белене“. Смятате ли, че има такава опасност?

- Да, така е. Предварителното изпълнение означава, че държавата поема върху себе си всички​ рискове.  И тя се конституира като страна по бъдещи искови дела. А истината е, че всички тези неща бяха направени, тъй като е преведена доста голяма сума по сметките на проектната компания, тя по други сметки надолу и поради тази причина парите заработиха. 



Излиза, че връщане назад няма.

- Това, което казвам, е, че проектът стартира, но това не означава, че ще завърши. Просто той влиза в жанра на схемите, по които се разходват пари. 

Искам да ви попитам и за една друга бомба, която ни завещаха в последните дни - подписването на договора с "Уестингхаус". Смятате ли, че в него има нещо обезпокояващо?

- Аз ще дам един нов ракурс към "Уестингхаус". Там нищо окончателно не е подписано. Така че целта на това политическо упражнение беше правителството на Пламен Орешарски да си издаде една политическа индулгенция на базата на активни търговски преговори с американска компания и със САЩ. Това трябваше да направи заслон на истинския, реалния проект - "Южен поток", по който можеха да се получат реални пари и реални финансови потоци. В договора с "Уестингхаус" нито има обещани пари, нито финансови ангажименти, но им даде възможност да демонстрират привидна балансираност. В смисъл - ние можем да работим и на Изток, и на Запад. Докато реално работят по "Южен поток". 

- Все пак смятате, че от този договор няма да има някакви финансови последици за страната ни?

- Не, няма да има и ще ви кажа още едно основание. На "Уестингхаус" този договор беше необходим, защото тази седмица върви заключителна фази на една кампания за убеждаване Конгреса на САЩ да продължи финансирането на Експортно-импортната банка с нови 160 милиарда долара. И едно от доказателствата на компании като "Уестингхаус" е, че те не могат да се конкурират на пазара на ядрени технологии със страни като Русия и Китай, които имат гарантирано държавно финансиране. Поради тази причина на тях им трябваше подобна договореност, за да могат да кажат: ето ние имаме потенциални проекти, които могат да станат само, ако експортната банка ни финансира. Но аз нямам никакви притеснения за политически проекти със САЩ, защото там Експортно-импортната банка ще иска доказателства за финансовата състоятелност на проекта. Тоест, там няма начин с чисто политически аргументи да се пренебрегнат очевидни финансови факти. А те са, че нямаме нужда от нова ядрена мощност. Няма пазар, няма доказани приходи. Тези аргументи не са достатъчни, за да убедят примерно Москва, защото там няма вътрешни механизми, които да противодействат, докато в Америка ги има. 

Какво очаквате да направи новото правителство спрямо този договор?

Аз винаги съм твърдял, че не трябва да бъдем нито проруски настроени, нито проамерикански. Има процедури и процеси. В този процес ние трябва да изчислим собствения си интерес. Да направим необходимите проучвания и да докажем дали си струва да направим едно или друго. И при това не като го защитаваме с търговска тайна. Трябва да го направим обществено достояние, защото всички сме част от тази корпорация България, а не само 20 или 30 политици, които решават от наше име, без да имат опит. 

Не мога да не ви попитам и за руското ембарго спрямо ЕС. Как ще се отрази върху България?

 Няма как да не се отрази, макар че нашият износ за Русия е доста незначителен. Но не съм толкова сигурен, че ще се размине само със санкции, тъй като напрежението в Източна Украйна
достигна критични прагове​. Напълно е възможно да има силови варианти. Опциите за руското ръководство не са много радостни въпреки голямата обществена подкрепа. Тя не е безусловна. Защото от една страна има очертаваща се инфлация, която вероятно до края на тази година ще стигне до двуцифрено число. Има спад на БВП, има ограничаване на потреблението. Така че ограничаването на вноса на потребителски стоки при положение, че именно този внос задоволява до 40 % от потреблението, не може да не предизвика напрежение. Но вероятно това ще го разиграят предимно в пропаганден план, отколкото реално да спрат достъпа на стоки от Европа. Време е обаче дори в България износителите да признаят, че Русия е високо рискова страна. До този момент тя не за първи път е спирала по политически съображения достъпа на наши стоки и услуги. Аз си спомням поне три такива случая. Приказките за необятния руски пазар са носталгия на хора, които или не разбират, или не искат да разбират сегашните реалности.

Върху туризма ли ще бъде най-големият удар?

Те вече го направиха. Още тази година забраниха на служители в органите на сигурността, в армията и в редица държавни учреждения да пътуват зад граница. Използват претекста, че има опасност да бъдат арестувани. Това беше начинът, по който ги пренасочиха, едва ли не насила, към Крим. Разбира се, тези мерки се отразяват и на България. Но едновременно с това породиха фалити на руски туроператорски фирми, тъй като това ограничение беше направено през юни, когато договорите вече бяха сключени. Оттук нататък е напълно възможно във връзка с ограничаване на приходите в евро и долари, руското правителство по един или друг начин да ограничи възможностите за пътуване зад граница. Но това не е нещо, върху което ние можем да влияем. Освен това доброто в дадения случай е, че една значителна част от руските туристи в България са хора, които притежават имоти у нас. 

Може ли да забранят пътуванията до нашата страна? 

Вероятно и това ще стане, но това е част от философията на санкциите. Санкциите издават характера на прилагащия. Докато Западът прави всичко възможно санкциите да бъдат внимателно насочени към конкретни личности и компании и да не засегнат руския народ и потребителите, т.е. масовия руснак. То обратно - Путин и Медведев социализираха ефекта на контрасанкциите, така че всички руснаци да го почувстват и да платят. И това накара Георги Саратов, който беше съветник на Елцин, да каже, че контрасанкциите на Русия са четвъртият кръг от санкциите на Запада. Защото те най-накрая ще ударят руския народ и руските потребители. Това е моето основание да бъда много притеснен, защото аз винаги съм твърдял, че най-големия проблем на Путин е да слезе мирно от власт. Тоест, да завърши старините си като един уважаван ръководител. Неговият вертикал на властта го изтласка толкова нагоре, че той просто не може да слезе от там, без това да се случи по някакъв насилствен начин. Тоест, против неговата воля или в режим, при който той не иска. Поради тази причина той брани себе си и постоянно отъждествява собственото си оцеляване с оцеляването на руския народ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар