понеделник, 12 юни 2017 г.

Faktor: Прелъстен и изоставен. Трън.

Всичко което правим като избор има материални последствия. Дори най-идеалистичния избор. По-голяма част от тях можем да предвидим, за друга се догаждаме - т.е. там можем да работим за доброто само с добри намерения и добра воля.
Не съм против правото на хората да решават какво да има и какво не в тяхната община, а против това да бъдат манипулирани в условията на небалансирана и недостатъчна информация. За да вземеш правилното решение, трябва да бъдеш информиран - честно, балансирано и пълноценно. Решението взето под стрес и страх, който е съзнателно развит от хора, които нямат общо с Трън - т.е. професионални екореволюционери, които се кланят от утро до мрак на Че Гевара, не може нито да бъде информирано, нито в полза на хората там.
Питам - кой направи оценка за въздействие на двата типа отговор? Никой. Е как може тогава решението да бъде простветено и осъзнато?. Ясно е - относително - какво следва от решението за концесията. Не приемам, че защото имало корупция затова хората били против. Ами да си сменят управата и да назначат хора, които да им защитят интересите. Да, у нас има всякакви примери - ако не си защитаваш правата никой няма да ти даде "злато". Но е едно да преговарящ под условието на своето съгласие с концесионера и държавата и да изтръгнеш буквално най-добрата сделка за хората от региона, другата е безхаберно да захвърлиш всичко на абстрактното "ще си купя колело, но друг път".
Пак питам - кой от екоактивистите - за които икономиката и сметкита са досадно занимание - направи алтернативен зелен проект? Примерно използваме "не"-то в референдума като катапулт на екопрограма или туристически план с акцент зелена и чиста природа. Хайде, да не бъдем максималисти - трудно ползите могат да бъдат сравними с индустриалния тип развитие като при добива на злато, но поне могат да трасират път, пътека, магистрала /в преносен смисъл разбира се/ на развитието. Да дадат визия, ориентир.
Няма да видите нищо такова. "Умните екоглави" от София - идват - истеризират ситуацията - "печелят" референдума. Отнасят "трофея" в София, оттъргуват го за повече влияние и за да плашат централната власт и всяка друга, с оглед на бъдещите си проекти и ползи.
Хората в Трън ще си останат в същото положение. Човек като свикне с бедността вече не му пука, защото постепенно изтръпва и губи чувствителност, дори към собствената си съдба. Безболезнено преминава на помощи, субсидии и "доход настрана". Не му трябват никакви инвеститори, никакви инвестиционни проекти - защото разсъждава, какво ме интересува - някой друг печели, а за мен няма нищо? Както в и повечето райони на България с депресирана или направо отсъстваща икономика и демографски срив, хората вече са загубили и последната надежда - затова емигрират и към София, и към странство. Стигнали до ситуация да не смятат липсата на работа за проблем, още по-малко за недостък.
Познайте колко нови инвеститори ще дойдат в Трън? Това е най-голямата загуба. Няма навалица от инвеститори с различни конкурентни проекти. Сал един рискувал и то след хиляди кандърми.
То не беше - чужденци ни изнесоха златото, ограбиха ни. Сега имате българска фирма, с реални хора, с реални постижения. Като не вярвате, отидете в Панагюрище. Сравнете го с Трън и ще видите разликата между район с и без надежда..
А най-лошото е, че еко-"революционерите", които са зад кадър, бягат от отговорност като дявол от тамян. Като имат подобен вот от хората там защо не поемат властта и да управляват в името на новата си "зелена" програма. Нека направят района витрина на своята визия и умения. Да, ама не. Работят с материали и пари на клиента. И за негова сметка.
Бих дори им помогнал, защото има начин и по тази писта. Но няма да доживеете - защото трябва бачкане, риск и отдаване до край. Аз съм готов да работя на риск, но те никога.
Най-сладко е отстрани - хем - висока морална летва и нравоучение - хем бягство от отговорност за реалното управление.
За справка - не би трябвало да ми пука - не работя по темата. Ако работих вероятно щеше да има друг резултат, поне частично. И Асарелци не са сторили достатъчно щом не са спечелили сърцата и умовете. Това е битка и не можеш да предполагаш, че добрите ти намерения ще бъдат посрещнати с овации.
Ако бях трънчанин щях да поискам и на двете страни да гарантират с лични пари двата отговора - може да не бъдат много. Примерно по хиляда лева - гаранция за изпълнение на предсказанията. За инвеститора много повече разбира се - той го е и предвидил под някаква форма, ако не може може да бъде заставен - защото има какво да губи. Другите нямат. Приказките са лесни и безплатни.
Помнете ми думата - има зелена икономика, има зелени финанси - нищо от това няма да видите там.
Прелъстен и изоставен. Трън.

4 коментара:

  1. "ПРЕЛЪСТЕН И ИЗОСТАВЕН".Малък трънски проблем. Голям ПОВТАРЯЩ СЕ български проблем. ЧУДЕСЕН АНАЛИЗ!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Бъдете напълно уверени, че ако руска компания отиде да инвестира в Трън, без значение дали ще добива злато и редки метали по възможно най-мръсния метод, трънчани ще ги посрещнат с отворени обятия и нито един архи-терорист с чегеварска тениска няма да припари там дори за по кафе. И ще пеят "руските замърсители - най-чистите замърсители на света", "по-добре руснаци да ни избиват, отколкото канадци". Ако пък самият Путин отиде на крака там ще разрешат да им направи във всяко мазе по един плутониев реактор с уютно хранилище за радиоактивни отпадъци и ще твърдят упорито до поява на болезнени хемороиди "Путин ни построи реактор в мазето и радиоактивност ни донесе, а канадците щяха само ще ни взимат златото".

    ОтговорИзтриване
  3. Гн. Василев, обичам да чета блога ви, въпреки че напоследък пишете твърде рядко в него.

    Съжалявам, но това че руски еко активисти са провели кампания за заблуждаване с цел обедняването на България, го считам за параноична теория на конспирацията.

    Аз считам че жителите на Трън са решили съдбата си, водени предимно от своя горчив опит с минното дело от недалечното ни миналото.

    Страховете на Трънчани по никакъв начин не бяха успокоени от фирмата инвеститор, която дори не призна, че там има някакъв уран. Камо ли да обясни как ще предпазва от замърсяване. (Проектът предвижда открит рудник и транспортиране на руда с камиони...)

    ОтговорИзтриване
  4. С една дума - навлезли сме в тунел без ясен изход,с голяма скорост, но единственото което ни интересува е цвета на шапката на кондуктора,например...абе ,весело е в нашия влак....!
    Поздрави за Автора,един от малкото в РБ!

    ОтговорИзтриване