неделя, 29 октомври 2023 г.

Колко жив е Путин?

 

Последната среща в Сочи на 4 септември

Слуховете за смъртта на Путин, които тръгнаха от известното предаване на Дмитрий Гордон, са невъзможни за потвърждение, колкото и достоверни или недостоверни да изглеждат, защото той има двойник, който може да се появи на публично място, когато това е необходимо. Винаги могат да го опровергаят като психооперация на украинските служби - и точно това прави Кремъл. Дори проявяват високомерие като принизяват както източниците, така и интерпретациите.

По-важният въпрос е какво се случва с Русия след Путин?

1. Идеята, че някой извън най-близкото обкръжение на Путин и по-точно на силовия блок около Патрушев и Съвета за сигурност, може да замести Путин е наивна. Но войната в Украйна дава своя отпечатък и там има много специфики и натиска на олигарсите срещу силовиците ще се засили.

Тези, които следяха какво става с истинския Путин, намериха доказателства, че той е жив при една от последните му срещи с Ердоган, в началото на септември. Срещата се уговаряше дълго, защото турския президент отказваше да се срещне с "двойника" и така се наложи вместо обявената визита на двойника в Турция, Ердоган да лети към Русия за среща с истинския Путин.


2. Не за пръв път на постсъветското пространство всичко зависи от сценария за предаване на властта. Ако не могат да се разберат за наследника, то двойникът, ако действително Путин е починал, може да остане достатъчно дълго на власт, включително да участва и следващата година в изборите. Но това е крайна хипотеза.

3. Косвени данни могат да се търсят много, всички разузнавателни служби сега следят за движението на най-близките до него олигарси, но ситуацията много наподобява разпада на Съветския съюз - дори да знаят в Пекин, Минск, Вашингтон но за тях е по-важно да няма трусове в Москва, които да увеличат глобалния риск. И за това мълчат.
Що се отнася до войната в Украйна - въпросите са повече от отговорите, но следете събитията в Близкия изток, операцията на Израел в Газа и най-вече реакциите на Иран. Техеран няма да се реши на нищо радикално ако знае, че няма да има подкрепата на Русия на Путин.
Военните действия и атаките в Украйна ще продължат - отново с идеята, който и да е след Путин /отново ако е истина смъртта му/, да се постигне мир от позиция на силата.
Но си мисля, че това дълго не може да продължи. Рано или късно - липсата на истинския Путин ще стане явна, защото само той можеше да балансира между отделните боляри. Онзи ден Набиулина си позволи ярка критика на Кремъл, а това не е типично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар