неделя, 7 февруари 2021 г.

Време е за избори и Борисов отново наметна евроатлантически одежди

Атлантизмът и европеизмът на Борисов и ГЕРБ са декларативни, производни, фасадни, с материални и идейни котви в Путиновия модел. Разминаването между оценки за разитието на света на средния европеец и на българските граждани са особено видни в данните от проучване на Европейския съвет по външна политика, публикувно неотдавна, което уж показва, че българите си остават със съветски манталитет. Надградени с корупционните механизми „съветски котви“ на нашия елит, ще продължават да ни разделят от цивилизационните ценности на Европа. Не че обществата на Запад нямат проблеми, напротив. Има дори по-сериозни от нашите, но имат инстиуции, разделение на властите, свободни медии, върховенство на закона, обществен консенсус върху базисни принципи на съжителстото и националните интереси. У нас нищо от това няма.

Събитията около казуса Навални извън съмнение ще имат дългосрочни политически последстия и за ЕС, НАТО и за България.

При всички случаи трябва да бъдем внимателни в изводите от социология, като цитираната от ЕСВП, която не дава контекст. Преди изборите през 2016 година, проучване, реализирано от ръководената днес от Кънчо Стойчев международна верига Галъп Интернашънъл, която няма нищо общо с американската Галъп, направи подобно предизборно проучване-внушение, което доказваше, че българите не вярват на НАТО, а на Русия.

Режимът на ГЕРБ у нас е апотеоз на политиката на Кремъл за неутрализиране на потенциала на съветските сателити в новите услоия. Тезата за неутралитета като алтернатива за членството в НАТО бе лансирана още от Примаков по време на югославската криза. След като не успя да предотврати членството нито в НАТО, нито в ЕС, Кремъл премина към неговото „пленяване“ на елит чрез имплантиране на корупционен държавно олигархичен модел.

През държавата и контролирания от нея публичен ресурс се финансира създаването на „путинов“ тип зависим елит от политици, бизнесмени и държавна бюрокрация, които изградиха немислимо материално благополучие и мрежи за защита от наказателно преследване. Те са недосегаеми и на практика излязоха извън контрола на публичните власти. У нас дори на академично ниво никой вече не вярва, че назначения нов елит, и особено видимите му фигури – Доган, Пеевски, Борисов, Гешев, Цацаров -  могат да бъдат разследван или осъдени.

Именно през този елит Русия контролира вътрешнополитически и до голяма степен и външната политика на България. Фасадният и хибриден евроатлантизъм на Борисов се разполага само в рамките на договореното от него в хода на множеството му срещи с лидерите на Русия и особено с доверени нейни пратеници, включително с Леонид Решетников през февруари 2016 година и почти ежемесечни тайни срещи със специални пратеници на Москва. Резултат от тези срещи е фактът, че в днешното Народно Събрание няма нито един ярък проатлантически депутат, който да опонира на Борисов по темата Турски поток и корупционна пъпна връв на руските енергийните проекти. Същото се отнася и до всеки друг енергиен проект.

Случаят „Навални“ само разголи арогантността и цинизъма на „договорените“ с Москва от новия български елит схеми за неутрализацията на България като член на НАТО  и ЕС. За това не се изненадвайте, ако и в следващия Парламент и правителство няма достатъчно ярки антикремълски независими български политици и пак си спретнат правителство на националното спасение от политическите сили, контролирани от Москва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар